Ειδική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκη, έτσι ώστε να τιμήσουν, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «τους αστυνομικούς που εργάστηκαν και συνέβαλαν στην εξιχνίαση της δολοφονίας της 20χρονης Καρολάιν Κράουτς στα Γλυκά Νερά».
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο κ. Χρυσοχοΐδης ευχαρίστησε κατά την ομιλία του, τους Αξιωματικούς και το προσωπικό της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής και της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών για τις άοκνες προσπάθειες, την εμμονή και την αφοσίωση στο να εξιχνιάσουν το έγκλημα και να φέρουν ενώπιον της Δικαιοσύνης τον δράστη αυτού του εγκλήματος, που όπως είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συγκλόνισε την ελληνική κοινωνία. «Σας είμαι ευγνώμων. Δηλώνω ενθουσιασμένος και πραγματικά πολύ χαρούμενος που προΐσταμαι της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία έχει τέτοιου είδους στελέχη, τέτοιους ανθρώπους, αφοσιωμένους στο καθήκον τους, με τόσο μεγάλη γνώση και ταυτόχρονα μεγάλη συνείδηση, υψηλή συνείδηση αποστολής που δύσκολα βρίσκεις στον δημόσιο τομέα» σημείωσε.
«Ο χειρισμός της υπόθεσης ήταν υποδειγματικός»
Από την πλευρά του ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης στο λόγο του, μεταξύ άλλων, επεσήμανε: «Από την αρχή ως το τέλος ο χειρισμός της υπόθεσης ήταν υποδειγματικός από τις αρμόδιες Υπηρεσίες και το προσωπικό αυτών και διατράνωσε ότι η Ελληνική Αστυνομία έχει ικανά και άξια στελέχη και τη δυνατότητα και ικανότητα να διαχειριστεί οποιαδήποτε μορφή εγκλήματος και να διασφαλίσει την προστασία του πολίτη. Να συνεχίσετε με τον ίδιο επαγγελματισμό, ικανότητα, ζήλο και υπευθυνότητα να εργάζεστε αδιάκοπα».
«Όλο αυτό δεν μπορεί να βαφτίζεται “επιτυχία” για …βράβευση»
Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες ώρες αργότερα από την βράβευση πηγές της ΕΛ.ΑΣ. εμφανίστηκαν στο in.gr και το ΒΗΜΑ να κάνουν λόγο για πολυήμερα σημαντικά λάθη κι αποκλίσεις στην έρευνα για τη δολοφονία της Καρολάιν, κατακρίνοντας την «διάκριση» της βράβευσης.
Συγκεκριμένα, οι πηγές της Κατεχάκη αναφέρουν:
«Η βράβευση αστυνομικών πρέπει να γίνεται σε πραγματικές επιτυχίες τους, εύστοχες έρευνές τους και όχι για επικοινωνιακούς λόγους. Είναι κοινός τόπος στο εσωτερικό της ΕΛΑΣ, αλλά και σε μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης ότι η αστυνομική έρευνα στην υπόθεση της δολοφονίας των Γλυκών Νερών ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε λάθος κατεύθυνση και υπήρξαν πολλά ερευνητικά σφάλματα, παρά το αίσιο τέλος. Παραβιάσθηκε ο κανόνας της σφαιρικότητας της έρευνας κι επί εβδομάδες δεν υπήρξε καμιά ουσιαστική αναζήτηση για τις αντιφάσεις του πιλότου (χέρια μπρος-πίσω δεμένα) , στους ισχυρισμούς για … δίωρη λιποθυμία του, στο αν είχε τα 10.000 ευρώ που υποστήριζε ότι του έκλεψαν οι ληστές (σ.σ αποδείχθηκε ανύπαρκτο ποσό), πως δεν υπήρχε κανένα ίχνος των δραστών και τουλάχιστον 15-20 προβληματικά σημεία. Ούτε καν έτυχε ιδιαίτερης προσοχής – από αστυνομικούς με σημαντικές επιτυχίες και τεράστια εμπειρία κι εκπαιδεύσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό – η προβληματική συμπεριφορά του 33χρονου πιλότου που είχε δημιουργήσει υποψίες σε εκατομμύρια πολίτες. Διατυπώνονταν από αστυνομικούς απόψεις ότι η συμπεριφορά του δεν ήταν ύποπτη , απλώς … ντρεπόταν που δεν μπόρεσε να αποτρέψει το κακό. Ούτε ρίχθηκε μια ουσιαστική ματιά στα ημερολόγια της Καρολάιν που έδειχναν το κίνητρο του εγκλήματος. Υπήρχε λόγω εσφαλμένης αυτοψίας και για τουλάχιστον έναν μήνα η επιμονή και η μονόπλευρη έρευνα προς την εκδοχή της ληστείας με προσαγωγές κι εξετάσεις αλλοδαπών, παρεισφρήσεις σε συμμορίες κλπ. Με παράλληλη επικήρυξη των ληστών με 300.000 ευρώ. Κι είναι ευτύχημα ότι ο πιλότος που εκθείαζε διαρκώς την ΕΛΑΣ και μιλούσε για την άψογη συνεργασία με αστυνομικούς δεν σκέφθηκε να απαλλαγεί από την συσκευή του κινητού του, η οποία του ζητήθηκε να την παραδώσει μόλις την 31η Μαΐου, 20 ημέρες μετά την δολοφονία της Καρολάιν. Αν το είχε κάνε , με οποιαδήποτε πρόφαση, νωρίτερα δεν θα προέκυπταν κρίσιμα ενοχοποιητικά στοιχεία (ΣΣ με την κινητικότητα που παρουσίαζε ενώ ήταν δεμένος) από την εξαιρετικά σημαντική έρευνα των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων. Κι ίσως η υπόθεση να μην εξιχνιαζόταν ποτέ λόγω των κακών αρχικών εκτιμήσεων. Κι όλο αυτό δεν μπορεί να βαφτίζεται «επιτυχία» για …βράβευση , κάτι που θα μπορούσε να γίνει για ορισμένους μόνο αξιωματικούς που δεν παρασύρθηκαν στο λάθος και για τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛΑΣ που εξέτασαν σωστά τα ευρήματα».
Υπενθυμίζονται, πάντως, οι ζοφερές τακτικές στις οποίες μετήλθε η αστυνομία κατά τη διάρκεια των ερευνών για τους δράστες της δολοφονίας, ενόσω ο καθ’ ομολογίαν δολοφόνος της και σύζυγός της, Μπάμπης Αναγνωστόπουλος αντιμετωπιζόταν από τις αρχές ως θύμα, και οι οποίες ήρθαν στη δημοσιότητα από τη μαρτυρία ενός Γεωργιανού που υποστηρίζει πως βασανίστηκε επί τέσσερις ημέρες στη ΓΑΔΑ πιεζόμενος να ομολογήσει ο ίδιος τον φόνο.