Η δορυφορική παρακολούθηση εντόπισε 218,4 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους που καταστράφηκε στο μεγαλύτερο τροπικό δάσος στον κόσμο τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με το πρόγραμμα επιτήρησης DETER της εθνικής διαστημικής υπηρεσίας, όπως μεταδίδει το Al Jazeera.

Υπό τον Μπολσονάρου η μέση ετήσια αποψίλωση των δασών στον βραζιλιάνικο Αμαζόνιο αυξήθηκε κατά 75,5 τοις εκατό από την προηγούμενη δεκαετία.

«Η κυβέρνηση του Μπολσονάρου μπορεί να έχει τελειώσει, αλλά η τραγική περιβαλλοντική του κληρονομιά θα είναι ακόμα αισθητή για πολύ καιρό», δήλωσε ο Μάρσιο Αστρίνι, εκτελεστικός γραμματέας του Παρατηρητηρίου του Κλίματος, ενός συνασπισμού περιβαλλοντικών ομάδων.

Ήταν ο τρίτος χειρότερος Δεκέμβριος που έχει καταγραφεί στα οκτώ χρόνια του προγράμματος DETER, μετά το 2017 και το 2015.

Ο Λούλα έχει υποσχεθεί να επανεκκινήσει τα προγράμματα περιβαλλοντικής προστασίας της Βραζιλίας, να αγωνιστεί για μηδενική αποψίλωση των δασών και να διασφαλίσει ότι ο γίγαντας της Νότιας Αμερικής θα πάψει να είναι «παρίας» στα κλιματικά ζητήματα.