Απόρροια του τεταμένου κλίματος της εκλογικής αναμέτρηση του Λούλα με τον ακροδεξιό πρώην αρχηγό του στρατού Μπολσονάρο τον Οκτώβριο, τα μέτρα ασφαλείας θα είναι εξαιρετικά αυστηρά στην γεμάτη μεγαλοπρέπεια τελετή στην πρωτεύουσα, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Περίπου 8.000 αστυνομικοί, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 1.000 ομοσπονδιακών αξιωματικών, αριθμός ρεκόρ για μια προεδρική ορκωμοσία στη Βραζιλία, θα παρέχουν ασφάλεια.

Τα ενισχυμένα μέτρα έρχονται μετά τη σύλληψη υποστηρικτή του Μπολσονάρο την περασμένη εβδομάδα επειδή τοποθέτησε ένα φορτηγό με εκρηκτικά κοντά στο αεροδρόμιο της Μπραζίλια, μια απόπειρα που είπε ότι είχε σκοπό να «σπείρει χάος» στη χώρα της Νότιας Αμερικής.

Ο ίδιος ο Μπολσονάρο έφυγε από τη Βραζιλία για την πολιτεία της Φλόριντα των ΗΠΑ την Παρασκευή. Βρίσκεται, κατά τις πληροφορίες της εφημερίδας Folha de São Paulo, στη Φλόριντα, στο σπίτι πρώην πρωταθλητή πολεμικών τεχνών.

Ο αριθμός των ανθρώπων που θα επιτραπεί να είναι παρόντες στην ομιλία του Λούλα μπροστά στο Πλανάλτου περιορίστηκε στους 30.000, ενώ η οπλοφορία θα είναι απαγορευμένη για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.

Ξένοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων 17 αρχηγών κρατών, θα είναι επίσης παρόντες καθώς ο Λούλα ορκίζεται για μια νέα τετραετή θητεία στις 3:00 μ.μ. τοπική ώρα.

Μετά την ορκωμοσία ενώπιον του Κογκρέσου, ο Λούλα θα ταξιδέψει με αυτοκίνητο -παραδοσιακά μια μαύρη κάμπριο Rolls Royce, αν και αξιωματούχοι είπαν ότι αυτό θα μπορούσε να αλλάξει για λόγους ασφαλείας- στο υπερσύγχρονο προεδρικό μέγαρο της πρωτεύουσας. Εκεί θα παραλάβει την περίφημη προεδρική εσάρπα, διακοσμημένη με χρυσό και διαμάντια.