Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά κυβερνητικά στοιχεία, καταστράφηκε μια περιοχή όσο πέντε φορές το μέγεθος της πόλης της Νέας Υόρκης,

Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο, 3.988 τετραγωνικά χιλιόμετρα αποψιλώθηκαν, σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία διαστημικών ερευνών Inpe. Πρόκειται για αύξηση 10,6% σε σχέση με τους ίδιους μήνες πέρυσι και το υψηλότερο επίπεδο της περιόδου από τότε που ο οργανισμός άρχισε να συλλέγει στοιχεία στα μέσα του 2015.

Η αποψίλωση προχωρά ολοένα και πιο βαθιά στο δάσος. Τους έξι πρώτους μήνες του 2022 η πολιτεία Αμαζόνας, στην καρδιά του τροπικού δάσους, κατέγραψε για πρώτη φορά τις μεγαλύτερες καταστροφές σε σχέση με άλλες πολιτείες.

Η φετινή αυξανόμενη αποψίλωση των δασών τροφοδοτεί επίσης τα ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα πυρκαγιάς, τα οποία είναι πιθανό να επιδεινωθούν τους επόμενους μήνες, δήλωσε η Manoela Machado, ερευνήτρια για τις πυρκαγιές και την αποψίλωση των δασών στο Woodwell Climate Research Center και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ενδεικτικά, η Βραζιλία κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό πυρκαγιών στον Αμαζόνιο για τον μήνα Ιούνιο τα τελευταία 15 χρόνια.

Οι ειδικοί στη Βραζιλία κατηγορούν τον δεξιό πρόεδρο Ζαΐρ Μπολσονάρου για την χαλάρωση της περιβαλλοντικής προστασίας και την ενθάρρυνση των υλοτόμων, των κτηνοτρόφων και των κερδοσκόπων της γης να αποψιλώσουν δημόσια γη για να αποκομίσουν κέρδος.