Ο Βρετανός Φίλιπς ζούσε στη Βραζιλία για περισσότερο από μια δεκαετία και ήταν επί μακρόν συνεργάτης της εφημερίδας Guardian. Δούλευε πάνω σε ένα βιβλίο για τον Αμαζόνιο.

Ο Περέιρα, ένας Βραζιλιάνος που βρισκόταν σε άδεια από τη θέση του στην κυβερνητική υπηρεσία υποθέσεων ιθαγενών Funai, ήταν ειδικός στις απομονωμένες φυλές.

Μέρες πριν εξαφανιστούν οι δύο άντρες, οι αυτόχθονες ομάδες υποστήριξαν ότι ο Περέιρα απειλήθηκε για την διαμαρτυρία του εναντίον της παράνομης αλιείας στην περιοχή.

Τα λείψανα του Ντομ Φίλιπς εντοπίστηκαν την Τετάρτη σε τοποθεσία που υπέδειξε ένας από τους δύο συλληφθέντες για την υπόθεση, ένας ψαράς ονόματι Αμαρίλντο ντα Κόστα ντε Ολιβέιρα, ο οποίος ομολόγησε ότι έθαψε τα πτώματα.

Αυτόχθονες του Αμαζονίου, που συμμετείχαν ενεργά στις έρευνες, υποστηρίζουν πάντως ότι οι δολοφονίες ήταν έργο εγκληματικής οργάνωσης. «Δεν ήταν μόνο δύο οι δολοφόνοι, αλλά μια οργανωμένη ομάδα που σχεδίασε το έγκλημα μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια», αναφέρουν σε δήλωσή τους, αντικρούοντας την εκτίμηση της αστυνομίας, που μιλά για «δολοφόνους που έδρασαν μόνοι τους».

«Ο Μπρούνο πέθανε ως ασπίδα μας, προστατεύοντας εμάς και την επικράτειά μας», είπε ο Manoel Chorimpa, μέλος της φυλής Marubo και διοργανωτής της Ένωσης Ιθαγενών Λαών της Κοιλάδας Javari (UNIVAJA), απευθυνόμενος σε μια συγκέντρωση έξι φυλών της απομακρυσμένης κοιλάδας που σκοπό είχε να θρηνήσει τον θάνατο των δύο αντρών.

«Γιατί η κυβέρνηση δεν ανέλαβε δράση πριν από αυτό που συνέβη με τον αδελφό μας Μπρούνο και τον δημοσιογράφο;», αναρωτήθηκε και συμπέρανε: «Τώρα εναπόκειται σε εμάς να αστυνομεύσουμε την επικράτειά μας».