Σύμφωνα με το Telesur, ο δικαστής Alexandre de Moraes αποφάσισε ότι 140 υποστηρικτές του πρώην προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο θα παραμείνουν σε καθεστώς προληπτικής κράτησης, σε μια προσπάθεια για τη διατήρηση της δημόσιας τάξης.

Οι συλληφθέντες θα αντιμετωπίσουν κατηγορίες για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες, καταστροφή δημόσιας περιουσίας, εγκληματική οργάνωση, βίαιη κατάργηση του κράτους δικαίου, πραξικόπημα, υποκίνηση εγκλήματος κα.

Την Παρασκευή, το Ανώτατο Δικαστήριο θα ανακοινώσει την απόφασή του για τα 1.259 άτομα που παραμένουν υπό κράτηση ως αποτέλεσμα της συμμετοχής τους στην επίθεση στη Μπραζίλια.

Στις 8 Ιανουαρίου, χιλιάδες ακροδεξιοί ακτιβιστές, που δεν αποδέχονται την ήττα του Μπολσονάρο στις εκλογές του 2022, εισέβαλαν και κατέστρεψαν τα κεντρικά γραφεία του Κογκρέσου, του Ανωτάτου Δικαστηρίου και του Προεδρικού Μεγάρου.

Προηγουμένως, είχαν κατασκηνώσει για περισσότερους μήνες στις πύλες των στρατώνων, από όπου ζήτησαν από τον στρατό να πραγματοποιήσει πραξικόπημα κατά του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Λούλα ντα Σίλβα.

Μετά τις συλλήψεις που έγιναν στις 8 Ιανουαρίου, οι αρχές απελευθέρωσαν 684 άτομα που συμμετείχαν στην επίθεση στη Μπραζίλια, κυρίως επειδή ήταν ηλικιωμένοι, άρρωστοι ή γυναίκες με παιδιά.