Σε 420 συλλήψεις ακροδεξιών έχουν προχωρήσει μέχρι στιγμής οι αρχές αφού οι αντιμεταναστευτικές διαδηλώσεις και τα ρατσιστικά πογκρόμ σε βάρος προσφύγων και μεταναστών δεν έχουν τελειωμό εδώ και μία εβδομάδα στη Βρετανία.
Όπως ανέφερε η βρετανική ομοσπονδία αστυνομικών «μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 420 συλλήψεις και αναμένουμε ότι ο αριθμός αυτός θα αυξάνεται καθημερινά καθώς οι δυνάμεις επιβολής του νόμου συνεχίζουν να εντοπίζουν εμπλεκόμενους στα επεισόδια και να συλλαμβάνουν υπεύθυνους», υπογραμμίζει η ανακοίνωση, προσθέτοντας πως οι αρχές εργάζονται νυχθημερόν για να επιτευχθεί αυτό και οι εμπλεκόμενοι να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ υποσχέθηκε μια σθεναρή απάντηση προκειμένου να μπει τέλος στις βιαιοπραγίες της ακροδεξιάς, οι οποίες εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη τη Βρετανία κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Οι αντιμεταναστευτικές διαδηλώσεις σε όλη τη Βρετανία ξεκίνησαν μία εβδομάδα μετά την θανατηφόρα επίθεση ενός άνδρα σε βάρος τριών κοριτσιών στη βορειοδυτική Αγγλία. Οι εικασίες και οι ψευδείς ειδήσεις σχετικά με την καταγωγή του υπόπτου ήταν αρκετές ώστε να αποτελέσουν την αφορμή για να βρεθεί η χώρα αντιμέτωπη με τα χειρότερα επεισόδια που έχουν σημειωθεί εδώ και μία δεκαετία.
Οι ψευδείς πληροφορίες σχετικά με την καταγωγή και το θρήσκευμα του δράστη διαψεύστηκαν, με την αστυνομία να ανακοινώνει ότι ο ύποπτος Άξελ Ρουντακουμπάνα, 17 ετών, έχει γεννηθεί στη Βρετανία, αλλά οι διαμαρτυρίες από διαδηλωτές κατά των μεταναστών και των μουσουλμάνων συνεχίστηκαν και κλιμακώθηκαν σε βίαια επεισόδια.
Ακροδεξιές ομάδες συγκεντρώνονται σε αντιμεταναστευτικές διαδηλώσεις σε όλη τη Βρετανία. Χθες Κυριακή για ακόμα μια φορά ακροδεξιοί ταραξίες οπλίστηκαν με αυτοσχέδιες μολότοφ, ρόπαλα, καρέκλες και τούβλα στις περιοχές όπως το Rotherham, το Middlesbrough, το Bolton έχοντας ως στόχο να σπάσουν και να κάψουν τζαμιά, ξενοδοχεία που φιλοξενούν αιτούντες άσυλο αλλά και πλιάτσικο σε καταστήματα μεταναστών.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η υπουργός Εσωτερικών Ιβέτ Κούπερ, έκανε λόγο για «απαράδεκτες σκηνές βίας» ενώ παραδέχτηκε ότι «γνωρίζει πως πολλοί έχουν ανησυχίες για θέματα όπως το σύστημα υγείας και την μετανάστευση» αλλά πρόσθεσε ότι «δεν οπλίζονται με τούβλα στο χέρι». Η αλήθεια είναι ότι μια εβδομάδα μετά τη διατήρηση της έκρυθμης κατάστασης υπάρχουν διάφορες αναλύσεις στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ώστε να βρουν την αιτία ‘έκρηξης’ των βίαιων διαδηλώσεων σε όλη την χώρα.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις της ακτιβίστριας Σάρα Καν στον Guardian «οι συντηρητικές κυβερνήσεις αγνόησαν τα σημάδια και τις προειδοποιήσεις του κοινωνικού αναβρασμού ενώ παράλληλα πυροδότησαν μια ατζέντα σύγκρουσης πολιτισμών προσπαθώντας να επωφεληθούν εκλογικά». Επισημαίνεται ότι η ίδια ήταν πρώην σύμβουλος για θέματα εξτρεμισμού και κοινωνικής συνοχής για τον Ρίσι Σούνακ, Μπόρις Τζόνσον και Τερέζα Μέι.
Ενδιαφέρον έχουν πάντως και οι αυξανόμενες εκκλήσεις βουλευτών να επιστρέψουν στα έδρανα της Βουλής των Κοινοτήτων. Επισημαίνεται ότι η βρετανική βουλή είναι κλειστή εδώ και σχεδόν μια εβδομάδα για την καθιερωμένη καλοκαιρινή παύση ενώ σύμφωνα με το πρόγραμμα θα ξαναλειτουργήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου. Ανάμεσα στους βουλευτές είναι και ο Νάιτζελ Φάρατζ ο οποίος παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση των εργατικών για «αποτυχημένη αντιμετώπιση» των ταραξιών ενώ τόνισε ότι η επιστροφή των βουλευτών ίσως λειτουργήσει ως ευκαιρία μιας «πιο ειλικρινούς συζήτησης» σχετικά με την μαζική μετανάστευση και τον αντίκτυπο που έχει στις τοπικές κοινωνίες.
Μετά το πέρας μιας συνεδρίασης για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ντάουνινγκ Στριτ, ο επικεφαλής της κυβέρνησης των Εργατικών ανακοίνωσε την κινητοποίηση ενός «μόνιμου στρατού» εξειδικευμένων αστυνομικών για να αντιμετωπίσουν τις συγκρούσεις, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
«Όποιο κι αν είναι το κίνητρό τους, αυτό δεν είναι διαμαρτυρία, είναι ξεκάθαρη βία και δεν θα ανεχθούμε επιθέσεις εναντίον τεμενών ή εναντίον των μουσουλμανικών κοινοτήτων μας», είπε ο Στάρμερ σήμερα.
«Ο νόμος θα επιβληθεί σε ολική ισχύ σε βάρος εκείνων που έχουν ταυτοποιηθεί ότι συμμετείχαν».
Στην εξουσία εδώ και έναν μήνα, ο Κιρ Στάρμερ υπογράμμισε πως «απόλυτη» προτεραιότητά του είναι να μπει ένα τέλος στις ταραχές και ότι «οι ποινικές κυρώσεις θα είναι ταχείες», ενώ «θα διασφαλιστεί ότι οι δρόμοι θα είναι ασφαλείς για τους πολίτες», μετά τα επεισόδια του Σαββατοκύριακου.