της Γεωργίας Κριεμπάρδη
Από τις 7 Οκτωβρίου το ποτήρι στη Μέση Ανατολή έχει ξεχειλίσει, με την χερσαία και τελειωτική εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα να είναι προ των πυλών. Ο λαός σε όλον τον κόσμο έχει ξεσηκωθεί, οι δρόμοι καθημερινά πλημμυρίζουν από διαδηλωτές που εκφράζουν τη στήριξη και την αλληλεγγύη τους στον καταπιεσμένο λαό της Παλαιστίνης, που επί 75 χρόνια ζει υπό Ισραηλινή κατοχή και βιώνει ασταμάτητα βασανιστήρια. Οι διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης στην Ευρώπη έχουν αντιμετωπίσει διάφορους περιορισμούς και απαγορεύσεις, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις αξίες, τον πολιτισμό και τη Δημοκρατία για τα οποία η γηραιά ήπειρος καυχιέται.
Στις Βρυξέλλες, από τις 11 Οκτώβρη, οι πορείες διαμαρτυρίας είναι συνεχείς. Στη μεγαλύτερη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 22 Οκτωβρίου, με 40.000 κόσμο, μια διαδηλώτρια ήρθε αντιμέτωπη με μία πρωτοφανή απαγόρευση. Της απαγορεύτηκε από την αστυνομία να κρατάει σημαία της χώρας της! Η κοπέλα κρατούσε σημαία της Αλγερίας. Ήταν αραβικής καταγωγής. Δεν ήταν κάτι «παράξενο», μιας και στις διαδηλώσεις στις Βρυξέλλες οι διαδηλωτές κρατούν και σημαίες άλλων κρατών, όπως της Αλγερίας και του Μαρόκο, σε ένδειξη αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό.
Η αστυνομική παρουσία, σ’ αυτή τη διαδήλωση, ήταν πιο έντονη από τις υπόλοιπες, με τις αστυνομικές δυνάμεις να έχουν κλείνουν εξόδους στο μετρό, ενώ βρίσκονταν και σε κάθε στενό της περιοχής, όπου γινόταν η συγκέντρωση. Ξαφνικά, σταμάτησαν την κοπέλα και της είπαν πως δεν επιτρέπεται να κρατάει τη σημαία «γιατί εκεί ήταν ουδέτερη ζώνη». Σημειωτέον, εκεί ήταν τα κτίρια της Κομισιόν, ωστόσο δε θα λέγαμε πως υπήρχε και ουδετερότητα, καθώς σημαίες της Ουκρανίας ανέμιζαν περήφανα. Εκείνη αντέδρασε και ακολούθησε όσα έχουν καταγραφεί στο βίντεο.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ο κόσμος αντέδρασε έντονα μπροστά στο εν λόγω συμβάν. Ήταν εμφανώς παράλογο οι αστυνομικές δυνάμεις να επικαλούνται ουδετερότητα ζώνης, ενώ υπήρχαν σημαίες της Ουκρανίας. Μάλιστα, ενώ η αστυνομία υποστήριζε πως εκεί απαγορεύονταν τόσο σημαίες όσο και πανό, λίγο πριν γίνει το σκηνικό με την κοπέλα, είχαν περάσει άτομα -εμφανώς βελγικής καταγωγής- που κρατούσαν πανό, με την αστυνομία να μην αντιδρά.
Στις Βρυξέλλες οι συγκεντρώσεις υπέρ της Παλαιστίνης είναι καθημερινές και σε πολλές πόλεις, μεγάλες αλλά και πιο μικρές. Η απαγόρευση για τις σημαίες δε σταματάει τη λαϊκή οργή.