Η Deutsche Welle δημοσιεύει κείμενο της Welt am Sonntag, στο οποίο επισημαίνεται πως ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε την πρόθεση να διώξει την Ελλάδα από την Ευρωζώνη, ώστε να δώσει μήνυμα σε μεγάλες χώρες με προβληματική οικονομία, όπως η Ιταλία.

«Σε μεγάλο βαθμό χωρίς να γίνει αντιληπτό από την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ο Σόιμπλε ήθελε το 2011 να εξωθήσει τη χώρα εκτός νομισματικής ένωσης. Τέσσερα χρόνια αργότερα το επιχείρησε εκ νέου. “Ο Σόιμπλε χρησιμοποίησε την Ελλάδα ως παράδειγμα προκειμένου να καταστήσει σαφές σε μεγάλες χώρες όπως η Ιταλία από τι απειλούνται εάν δεν παίξουν σύμφωνα με τους κανόνες”, αναφέρει συνεργάτης του Σόιμπλε».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Άνγκελα Μέρκελ ήταν εκείνη που τον σταμάτησε, με τον Σόιμπλε να συνεχίζει στη συνέχεια στην ίδια αυστηρή γραμμή απέναντι στην Ελλάδα. «Η Μέρκελ τον σταμάτησε. Ο Σόιμπλε δεν τα παράτησε όμως, αλλά διαπραγματεύθηκε το επόμενο πακέτο διάσωσης για την οικονομικά δυσπραγή χώρα. Δεν είναι πάντα δείγμα αδυναμίας, όταν συνεχίζει κανείς το έργο του παρά την ήττα που υπέστη».


«Καθόλου βέβαιη» η ελάφρυνση του χρέους.

Όπως επισημαίνεται, αν και ο Σόιμπλε ήταν κάθετα αντίθετος ως προς την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, στο τέλος θα αναγκαζόταν να το δεχτεί. Ωστόσο, σε περίπτωση που υπάρξει υπουργός Οικονομικών από το νεοφιλελεύθερο FDP, το ενδεχόμενο αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο.

«Μέχρι το καλοκαίρι η επόμενη γερμανική κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει εάν θα εγκρίνει μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ώστε το ΔΝΤ να συμμετάσχει τελικά με κεφάλαια στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας. Ο Σόιμπλε δεν το ήθελε ποτέ (σ.σ. ελάφρυνση χρέους), αλλά εν τέλει θα υπέκυπτε στην αναγκαιότητα. Με έναν υπουργό Οικονομικών από το FDP αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο».

Υπενθυμίζεται ότι το FDP έχει ασκήσει κριτική για τη στάση που τήρησε ο Σόιμπλε τα τελευταία χρόνια, υποστηρίζοντας πως έπρεπε να ακολουθήσει ακόμα πιο σφιχτή δημοσιονομική πολιτική. Σχετικά με το ελληνικό ζήτημα έχουν τονίσει πως ο Σόιμπλε θα έπρεπε να έχει αυστηρότερη στάση.