Είναι η στάση πληρωμών αναπόφευκτη; Μήπως τα περιβόητα stress test των ευρωπαϊκών τραπεζών αποτελούν άσκηση χρεοκοπίας της Ελλάδας; Θα αναγκαστούμε να βγούμε από την Ευρωζώνη;

Σε αυτές τις ερωτήσεις προσπάθησε να απαντήσει ο Alan Beattie(επί χρόνια στέλεχος της Τράπεζας της Αγγλίας και εδώ και αρκετά χρόνια είναι αρχισυντάκτης των Financial Times στο τμήμα διεθνών οικονομικών) στη διάλεξη «Why Greece should default». Μπορείτε να βρείτε το σχετικό podcast με ένα κλικ εδώ.

Επιγραμματικά ο Alan Beattie υποστηρίζει ότι μια αναδιαπραγμάτευση ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη, ότι όλοι όσοι θα έπρεπε, το γνωρίζουν πολύ καλά και ότι η Ευρώπη προετοιμάζεται για αυτή την εξέλιξη. Στην ομιλία του παρουσιάζει αρκετά παραδείγματα default σε όλο τον κόσμο γενικά και τις διαδικασίες που ακολούθησε η Αργεντινή αναλυτικότερα, ενώ ενδιαφέρον έχει και η ανάλυσή του για τους λόγους που οι διεθνείς αγορές και το ΔΝΤ συνεχίζουν να δανείζουν χώρες που είναι σίγουρο πως θα χρεοκοπήσουν.

Στη διάλεξή του ο βρετανός αναλυτής ασκεί κριτική στη Γερμανία και τις άλλες χώρες που καθυστέρησαν ή ακόμα δεν θέλουν να λύσουν το δομικό πρόβλημα της Ευρωζώνης παίρνοντας πολιτικές αποφάσεις και εφαρμόζοντας ένα σύστημα περισσότερο ευέλικτο.

Ωστόσο, δύο είναι τα σημεία που κάνουν τόσο ενδιαφέρουσα την παρουσίαση του Beattie. Καταρχάς ο αναλυτής των FT πιστεύει ότι είναι πρακτικά αδύνατο να γίνει ομαλά μια στάση πληρωμών και αναδιαπραγμάτευση του χρέους σε περίπτωση που ταυτόχρονα ανακοινωθεί και έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Αντίθετα προτείνει μια δομημένη και οργανωμένη διαδικασία στάσης που απαιτεί τη συνεργασία και των υπολοίπων χωρών, φέρνοντας σαν παράδειγμα την πολιτεία της Καλιφόρνια που προχώρησε σε οργανωμένη στάση πληρωμών χωρίς να φύγει από το δολάριο ή τις Η.Π.Α.

Το δεύτερο σημείο που έχει ξεχωριστή σημασία έχει να κάνει με τα stress test των ευρωπαϊκών τραπεζών. Σύμφωνα με τον Alan Beattie αυτό που ουσιαστικά δοκιμάζεται είναι πως θα αντιδράσει η τραπεζική αγορά με μια αναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους της τάξης του 17%. Ακολουθεί απομαγνητοφώνηση του συγκεκριμένου σημείου της διάλεξης όταν ένας από τους ακροατές αναρωτιέται μήπως μια αναδιαπραγμάτευση του χρέους της τάξης του 20% δεν είναι αρκετή για να βγει η χώρα μας από την κρίση:

[50.15]
«Αυτά τα stress test που γίνονται στις ευρωπαϊκές τράπεζες πιστεύω ότι σιωπηρά δοκιμάζουν τι θα συμβεί αν η Ελλάδα έχει μείωση του χρέους της κατά 17%. Δεν ξέρω αν αυτό είναι αλήθεια, μπορεί και να παράκουσα και να μου είπαν 70% (σ.μ. Αστείο μεταξύ του 17- seventeen και του 70 – seventy) (γέλια). Ίσως να δοκιμάζουν με 17% ώστε να διαβεβαιώσουν τον κόσμο ότι… (γέλια). Ναι η άποψή μου είναι ότι το  17% είναι λίγο…»

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις φαίνεται ότι όλο και περισσότεροι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι μια στάση πληρωμών της Ελλάδας δεν είναι επιβεβλημένη, σωστή, προγραμματισμένη ή οτιδήποτε αλλό… αλλά απλά αναπόφευκτη.