Κερδισμένες και οι δύο χώρες, είπε ότι θα είναι από τη συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος χαρακτήρισε το δημοψήφισμα στη γείτονα χώρα ως «ένα κομμάτι της επικύρωσης της συμφωνίας». Μάλιστα, ο Ν. Κοτζιάς αναφέρθηκε στη γείτονα χώρα με την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία».
SOOC
Την ελπίδα ότι οι πολίτες της ΠΓΔΜ θα ανταποκριθούν θετικά στο δημοψήφισμα και θα υποστηρίξουν τη συμφωνία Αθήνας – ΠΓΔΜ, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, επισημαίνοντας ότι είναι μια καλή συμφωνία και ισορροπημένη.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στην ρωσική εφημερίδα «Ιζβέστια», ο Ν. Κοτζιάς τόνισε ότι πρόκειται για μια συμφωνία win-win, και για τις δυο πλευρές, ενώ αναφέρθηκε στη γείτονα χώρα με την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία».
«Νομίζω ότι το δημοψήφισμα είναι ένα κομμάτι της επικύρωσης της συμφωνίας σύμφωνα με τις αποφάσεις της ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας. Πρέπει να κερδηθεί το δημοψήφισμα για να είναι επικυρωμένη», σημείωσε ο υπουργός τονίζοντας ότι η «ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ είναι επιλογή αυτού του κράτους. Εμείς απλώς δεν θα τους εμποδίσουμε και θα βοηθήσουμε την ευρωπαϊκή πορεία της».
«Να ξέρετε ότι η λύση αυτού του προβλήματος εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας και είναι ένα πρόβλημα που υπάρχει τυπικά 25 χρόνια, στην πραγματικότητα 75 χρόνια. Και συνηθίζω να λέω το εξής: η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή ή κάτω από μια φυλακή», υπογράμμισε.
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε, όπως είπε, τις προσπάθειες της Ελλάδας «για την καλύτερη κατανόηση ανάμεσα στην ΕΕ και τη Ρωσία και για να εξαλειφθούν οι λόγοι που οδήγησαν στις κυρώσεις», εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι «οι κυρώσεις δεν είναι το πιο σύνηθες και ορθολογικό εργαλείο της διπλωματίας», ενώ μίλησε και για το κόστος αυτών των κυρώσεων που χρεώνεται η ελληνική οικονομία, ιδιαίτερα η αγροτική, με τα μεγάλα προβλήματα από την πτώση των εξαγωγών των προϊόντων.
Τέλος, όσον αφορά το Κυπριακό ευχαρίστησε τη Ρωσία για τη θετική στάση που κρατά απέναντι σε αυτό το πρόβλημα, «μία στάση αρχών, βασισμένη στο διεθνές δίκαιο», επισημαίνοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να έχει ένα άλλο κράτος σαν προτεκτοράτο ή υπό κατοχή. Ελπίζω να τελειώσουμε με αυτά».