Ολόκληρη η καταγγελία

Ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ καταγγέλλει την ξαφνική και με απαράδεκτο τρόπο μετακίνηση 4 ασθενών από οικοτροφείο που άνηκε σε ΜΚΟ, μέσα σε ένα απόγευμα ( Παρασκευή 14/6/24 ) και με εντέλλεσθε του υπουργού κ. Βαρτζόπουλου στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΔΑΦΝΙ) σε ημέρα κλειστής εφημερίας. Το εν λόγω οικοτροφείο μάλιστα είχε δημιουργηθεί με χρήματα από το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης και λειτουργούσε μόλις ένα χρόνο, καθώς τα κονδύλια τελείωσαν, οι εργαζόμενοι έμειναν απλήρωτοι – παραιτήθηκαν και οι ψυχικά πάσχοντες «πλοηγήθηκαν» με fast – track διαδικασίες στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο. ΑΙΣΧΟΣ!

Για το Υπουργείο Υγείας, για τον αρμόδιο υπουργό για την ψυχική υγεία, για την κυβέρνηση της ΝΔ και διαχρονικά για όλες τις κυβερνήσεις έως τώρα, αυτός είναι ο σχεδιασμός της περιβόητης αντιδραστικής «ψυχιατρικής μεταρρύθμισης». Χρήματα σε ΜΚΟ, ιδιώτες και κάθε λογής φιλάνθρωπους και όταν αυτά τελειώνουν πετάμε τους ασθενείς πίσω σε Ψυχιατρικές Κλινικές. Αλήθεια αυτό εννοούν όταν μιλάνε για καταπολέμηση του στίγματος, όταν έχουν κάνει καραμέλα τον όρο αποασυλοποίηση, όταν σχεδιάζουν «πλοηγήσεις» ασθενών; Οι εργαζόμενοι στις δημόσιες δομές ψυχικής υγείας έχουν την εμπειρία, δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά!

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που ασθενείς από ιδιωτική κλινική, κυριακάτικα και με εντέλλεσθε μεταφέρθηκαν στο ΨΝΑ. Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια που ΜΚΟ έκλειναν και άφηναν ασθενείς στις πύλες των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων, ημέρες ανοικτής εφημερίας. Με τα ίδια χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν στηθεί και οι Μονάδες Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση, δυστυχώς όμως η χρηματοδότηση είναι μόνο για 18 μήνες, για ασθενείς και εργαζόμενους. Μετά σταματάει να υπάρχει η ανάγκη για τον πληθυσμό, σταματάνε και οι εργαζόμενοι να έχουν δουλειά!

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες ψυχικής υγείας, τους συγγενείς των ψυχικά πασχόντων, τον λαό, να μην επιτρέψει άλλο την υποβάθμιση και την διάλυση των δημόσιων δομών ψυχικής υγείας. Χρειάζεται να ορθώσουμε ανάστημα σε αυτούς που νομίζουν ότι το μήνυμα που έδωσε ο λαός μας είναι η αποφασιστική υλοποίηση αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων!

 Όχι στη διάλυση και το κλείσιμο των δημόσιων υπηρεσιών στη Ψυχική Υγεία και την
Απεξάρτηση.
 Όχι στην κατάργηση του οργανισμού του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής.
 Κάτω τα χέρια σας από το 18 Άνω! Ενίσχυση των στεγνών προγραμμάτων ως κύρια μορφή
θεραπείας.
 Όχι στις απολύσεις και την εργασιακή ομηρία των χιλιάδων συναδέλφων συμβασιούχων
στις δημόσιες μονάδες υγείας. Άμεση μονιμοποίησή τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες με βάση τις ανάγκες.
Πλήρη εργασιακά – μισθολογικά – ασφαλιστικά – επιστημονικά δικαιώματα για όλους.
 Κατάργηση κάθε μορφής επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της υγείας. Έξω οι εργολάβοι
από τα Νοσοκομεία.
 Διασφάλιση όλων των εργασιακών σχέσεων. Να μην πειράξουν ούτε έναν εργαζόμενο.
 Ενίσχυση εδώ και τώρα των δημόσιων δομών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης.

ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ!
ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΑΣ!

Για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας
Δημουλάς Θωμάς Καλαρίτης Σταύρος