Πλήρως φαίνεται να έχει καταρρεύσει η εκεχειρία στο Χαλέπι, σύμφωνα με πληροφορίες του reuters, καθώς πλέον ο μικρός θύλακας που ελέγχουν οι Σύροι αντάρτες δέχεται πυρά πυροβολικού, ενώ συνεχίζονται και οι ρωσοσυριακοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί.
Η συριακή κρατική τηλεόραση έκανε λόγο για όλμους από την πλευρά των ανταρτών της συριακής αντιπολίτευσης, οι οποίοι κόστισαν τη ζωή σε έξι ανθρώπους στο υπό κυβερνητικό έλεγχο Χαλέπι. Τουλάχιστον έξι άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν «από τους τα βλήματα όλμων των ανταρτών» εναντίον της συνοικίας Μπουστάν αλ Κασρ, την οποία είχε ανακαταλάβει πρόσφατα ο στρατός, σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο, το οποίο πρόσθεσε λίγο αργότερα ότι υπάρχει και έβδομος νεκρός σε άλλη συνοικία.
Η απομάκρυνση των αμάχων και των ανταρτών από το Χαλέπι, που είχε ανακοινωθεί ότι θα ξεκινήσει την Τετάρτη, έχει καθυστερήσει για αρκετές ώρες και ίσως να μην αρχίσει πριν από την Πέμπτη.
Η απομάκρυνσή τους αναμενόταν να ξεκινήσει την Τετάρτη στις 05:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τοπικές πηγές. Όμως τρεις ώρες αργότερα περίπου είκοσι πράσινα λεωφορεία που περίμεναν στη συνοικία Σαλαχεντίν, η οποία ήταν χωρισμένη στον τομέα που βρισκόταν υπό τον έλεγχο των ανταρτών και σε αυτό που ήταν υπό τον έλεγχο του στρατού, δεν είχαν κινηθεί.
Κατάπαυση πυρός με καθυστερήσεις και αντιγνωμίες
Υπενθυμίζεται ότι τον τερματισμό των μαχών στο ανατολικό Χαλέπι ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, Βιτάλι Τσούρκιν, μετά την έναρξη μιας επιχείρησης απομάκρυνσης των ανταρτών από το άλλοτε προπύργιό τους. Οι μαχητές διαφόρων οργανώσεων των ανταρτών «άρχισαν να φεύγουν και κατόπιν αυτού οι στρατιωτικές επιχειρήσεις ανεστάλησαν», είπε ο Τσούρκιν στους δημοσιογράφους. «Οι μάχες στο ανατολικό Χαλέπι τερματίστηκαν», επέμεινε.
Το πρωί της Τετάρτης, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι παρά το γεγονός ότι δεν έχει εμπλοκή στα σχέδια για την αποχώρηση μαχητών και αμάχων από περιοχές στα ανατολικά του Χαλεπίου, είναι έτοιμος να προσφέρει τις υπηρεσίες του, ώστε η εκκένωση να πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Συντονισμού για Ανθρωπιστικά Θέματα (UNOCHA).
Η έναρξη της επιχείρησης για την έξοδο των αμάχων από τις περιοχές ανατολικά του Χαλεπίου, που ελέγχουν οι αντάρτες καθυστερεί, για λόγους οι οποίοι δεν έχουν διευκρινιστεί, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Για καθυστέρηση ακόμα και μίας ημέρας κάνει λόγο ο τηλεοπτικός σταθμός Orient TV, που υποστηρίζει την αντιπολίτευση.
Πάντως, οι εκπρόσωποι των ανταρτών δηλώνουν ότι η ειρηνευτική συμφωνία εξακολουθεί να εφαρμόζεται, παρά την καθυστέρηση στην αποχώρηση των αμάχων από περιοχές ανατολικά του Χαλεπίου. Η καθυστέρηση αυτή, προκαλεί πρόβλημα στην εφαρμογή της συμφωνίας για την αποκατάσταση του κυβερνητικού ελέγχου στην περιοχή.
Σύμφωνα με τον Ραμί Αμπντουλραχμάν, η πρώτη ομάδα των αμάχων έπρεπε να είχε αναχωρήσει στις 05:00 το πρωί (τοπική ώρα), ενώ κανένας δεν είχε αναχωρήσει μία ώρα μετά.
Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Reuters ότι κανένα από τα λεωφορεία που έφτασαν στην πόλη δεν είχε μετακινηθεί προς τις ανατολικές περιοχές μέχρι τις 6:15 το πρωί (τοπική ώρα).
Σκεπτικισμός και αλληλοκατηγορίες
Την ίδια ώρα, ΗΠΑ και Βρετανία κρατούν σκεπτική στάση, ενώ οι δραματικές εκκλήσεις για την κατάσταση που επικρατεί εκεί συνεχίζονται.
«Ενήμερος» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στείτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπι, για τις πληροφορίες πως εφαρμόζεται κατάπαυση του πυρός στο πολιορκημένο ανατολικό Χαλέπι, κατόπιν μιας συμφωνίας για την οποία μεσολάβησαν η Τουρκία και η Ρωσία. Πρόσθεσε ωστόσο πως η Ουάσινγκτον θα καλωσορίσει την εξέλιξη, εάν αυτή οδηγήσει στην αναστολή των βομβαρδισμών και επιτρέψει στους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί να φύγουν.
Σύμφωνα με το Reuters, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι τόνισε πως δεν έχει λόγο να πιστεύει ότι οι πληροφορίες περί κατάπαυσης του πυρός στο ανατολικό Χαλέπι δεν αληθεύουν, αλλά πρόσθεσε πως δεν είναι σε θέση να τις επαληθεύσει.
«Από την πολιορκία πέρασαν στη σφαγή», κατήγγειλε ο πρεσβευτής της Βρετανίας Μάθιου Ράικροφτ μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ ο Γενικός Γραμματέας, Μπαν Γκι-μουν κάλεσε τη συριακή κυβέρνηση, τη Ρωσία και το Ιράν να αφήσει τους άμαχους να φύγουν από το ανατολικό Χαλέπι.
«Δόθηκαν άφθονες έγκαιρες προειδοποιήσεις σε αυτό το Συμβούλιο όσον αφορά την κατάσταση στο Χαλέπι», ανέφερε ο Μπαν. «Εγκαταλείψαμε όλοι συλλογικά τον λαό της Συρίας (…) Η ιστορία δεν θα μας συγχωρήσει τόσο εύκολα», τόνισε.
Ο Τσούρκιν από την πλευρά του, επέμεινε μιλώντας σε δημοσιογράφους πως το ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό δεν έχει διαπιστώσει καμιά διάπραξη «παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου». Ο συριακός στρατός διαψεύδει ότι έχουν υπάρξει εκτελέσεις και βασανισμοί προσώπων που έχουν αιχμαλωτίσει οι δυνάμεις του.
Η πρεσβευτίνα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερ, επέμεινε στο ότι η κυβέρνηση της Συρίας, η Ρωσία και το Ιράν ευθύνονται για τις ωμότητες στο Χαλέπι. «Απορρίπτοντας τις προσπάθειες του ΟΗΕ και της ΔΕΕΣ για την απομάκρυνση (των ανθρώπων στο ανατολικό Χαλέπι) στέλνετε το μήνυμα στους παραστρατιωτικούς οι οποίοι σφαγιάζουν αθώους να συνεχίσουν αυτό που κάνουν», είπε χαρακτηριστικά η Πάουερ.
«Το Χαλέπι θα προστεθεί στα γεγονότα της παγκόσμιας ιστορίας που ορίζουν το κακό στις μέρες μας, που βαραίνουν τη συνείδησή μας δεκαετίες αργότερα–τη Χαλάμπτζα, τη Ρουάντα, τη Σρεμπρένιτσα», υποστήριξε.
Ο μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Στάφαν ντε Μιστούρα δήλωσε πως ο ΟΗΕ θέλει να επιτραπεί σε στελέχη του να είναι παρόντα όταν απομακρυνθούν οι άμαχοι και οι αντάρτες από το ανατολικό Χαλέπι. Κατά τον ίδιο, στο ανταρτοκρατούμενο τμήμα της πόλης παρέμεναν 50.000 άμαχοι και περίπου 1.500 μαχητές, το 30% εκ των οποίων πιστεύεται ότι ανήκει στην τζιχαντιστική οργάνωση Μέτωπο Υποστήριξης (Τζαμπχάτ αλ Νούσρα).
Ολάντ: Διεθνείς παρατηρητές στο Χαλέπι για να επιβλέψουν την απομάκρυνση των αμάχων
Ο Φρανσουά Ολάντ τάχθηκε υπέρ της απομάκρυνσης του πληθυσμού από το Χαλέπι, «υπό τον έλεγχο διεθνών παρατηρητών και παρουσία ανθρωπιστικών οργανώσεων», σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.
«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε την επιτατικότητα από ανθρωπιστική πλευρά της κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι πληθυσμοί που έχουν εγκλωβιστεί στο Χαλέπι», ανέφερε η προεδρία σε ανακοίνωση που εκδόθηκε έπειτα από το συμβούλιο άμυνας και εθνικής ασφαλείας υπό τον αρχηγό του κράτους.
«Ζήτησε να γίνουν τα πάντα προκειμένου οι άμαχοι να μπορέσουν να απομακρυνθούν με αξιοπρέπεια και ασφάλεια υπό τον έλεγχο διεθνών παρατηρητών και παρουσία ανθρωπιστικών οργανώσεων», προστίθεται στην ανακοίνωση της προεδρίας.
Σύμφωνα με την προεδρία, «άμεση και χωρίς όρους βοήθεια και προστασία πρέπει να παρασχεθούν σε όλους τους κατοίκους του ανατολικού τμήματος του Χαλεπίου, χωρίς διάκριση και σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».
«Η δράση που θα αναληφθεί πρέπει να είναι διπλή, να ανοίξουν διάδρομοι ώστε ο άμαχος πληθυσμός να απομακρυνθεί από την πόλη του Χαλεπίου (…) αλλά και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις να φθάσουν στο Χαλέπι», συμπλήρωσε.
Έκκληση Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τήρηση της εκεχειρίας στο Χαλέπι
Στην κατάσταση που επικρατεί στο Χαλέπι, αναφέρθηκε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κάνοντας λόγο για θανάτους αμάχων και καλώντας όλους τους εμπλεκόμενους να τηρήσουν τη συμφωνία εκεχειρίας, προκειμένου να εκκενωθεί η πόλη από τους αμάχους και τους αντάρτες.
https://youtube.com/watch?v=FH6xRh6K7-4%3Fstart%3D10%26rel%3D0