Ενδεικτικό του αδιεξόδου που διαφαίνεται, τουλάχιστον δημόσια, στις διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους, είναι το γεγονός πως την Τρίτη «άνοιξαν» σενάρια περί σύσκεψης πολιτικών αρχηγών, με αφορμή μάλιστα μία δήλωση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.
Η κυβέρνηση, μέσω διαρροών στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επιχείρησε να κλείσει «σε αυτή τη φάση» τα σενάρια, τονίζοντας πως «πρέπει να καταστεί σαφές σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ακόμη και σε αυτές που πριν λίγο καιρό μιλούσαν για βιώσιμο χρέος, ότι η μάχη για την απομείωση (σ.σ. του χρέους) είναι εθνικού χαρακτήρα. Σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει πρόθεση για σύσκεψη πολιτικών αρχηγών» υπογράμμισε.
Ένα ακόμα σημαντικό κομμάτι του παζλ της διαπραγμάτευσης φρόντισε να φιλοτεχνήσει τη Δευτέρα ο διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, που ουσιαστικά «ξέκοψε» την συμμετοχή της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση, εάν δεν ληφθούν πρώτα τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους ώστε αυτό να κριθεί βιώσιμο.
Βάση της στάσης αυτής του κεντρικού τραπεζίτη, η κυβέρνηση επιχείρησε τη Δευτέρα να αναπροσαρμόσει τη θέση της αναφορικά με την ποσοτική χαλάρωση, δια στόματος Τσακαλώτου που δήλωσε στους ξένους ανταποκριτές πως δεν είναι ξεκάθαρο τι θα αποφασίσει η ΕΚΤ, αλλά εκείνο που είναι απολύτως ξεκάθαρο είναι η δική μας βούληση να βγούμε στις αγορές, ανεξαρτήτως της ποσοτικής χαλάρωσης.
«Θα ήταν περίεργο να πληρώσουμε το τίμημα για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα για μετά το 2018 και μετά το ΔΝΤ να φύγει. Αυτό θα ήταν ίδιο με ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ χωρίς τη συμμετοχή του, άλλη μια παγκόσμια πρωτοτυπία για την παγκόσμια οικονομία», επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, πυροδοτώντας επιπλέον σενάρια για πιέσεις που ασκούνται με στόχο την συμφωνία για ένα τέταρτο πρόγραμμα για την ελληνική οικονομία.
Γερμανικό «τσεκάρισμα» προθέσεων
«Κανείς δεν θέλει μια χρεοκοπία (σ.σ. της Ελλάδας), λιγότερο από όλους ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε», εκτίμησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στο Spiegel την Τρίτη, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι θα βρεθεί λύση για το ελληνικό ζήτημα στο προσεχές Eurogroup της 15ης Ιουνίου και δηλώνοντας πεπεισμένος ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εργάζεται προς την κατεύθυνση μιας λύσης.
Την ίδια ώρα, ένα άλλο δημοσίευμα του γερμανικού τύπου, της εφημερίδας Bild, επιχειρεί να «ελέγξει» τις προθέσεις της κυβέρνησης σε περίπτωση που τελικά δεν πάρει την πολυπόθητη «συνολική λύση» για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, προκαλώντας την άμεση αντίδραση, τόσο του κυβερνητικού εκπροσώπου, όσο και του υπουργού Οικονομικών. Το δημοσίευμα αναφέρει πως η Ελλάδα προτίθεται να παραιτηθεί από την επόμενη δόση εάν δεν υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καταβάλει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της, χωρίς να πρέπει να πάρει νέο δάνειο.
«Δεν μας απασχολούν δημοσιεύματα γερμανικών εφημερίδων, που υποκρύπτουν πολιτική σκοπιμότητα» τόνισε ο Δ. Τζανακόπουλος απαντώντας στο δημοσίευμα το πρωί της Τρίτης, ενώ λίγες ώρες αργότερα, απάντησε έδωσε και ο Ευ. Τσακαλώτος.
«Ποτέ δεν είπα ότι η Ελλάδα δεν θα καταβάλει τη δόση τον Ιούλιο. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Αυτό το οποίο είπα είναι ότι η εκταμίευση δεν αποτελεί πρόβλημα γιατί όλες οι πλευρές έχουν συμφωνήσει ότι έχουμε τηρήσει τις δεσμεύσεις μας. Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι η εκταμίευση χωρίς σαφήνεια στο θέμα του χρέους δεν αρκεί, ώστε να γυρίσει σελίδα η ελληνική οικονομία» δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στο Reuters.
Παράλληλα, ένα τρίτο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Focus, υπογραμμίζει πως η Ελλάδα έχει εκταμιεύσει μόλις ένα μέρος, μικρότερο του μισού, του συνολικού τρίτου πακέτου βοήθειας από τον ESM. «Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2018, έπειτα από ακριβώς τρία χρόνια (σ.σ. από την έναρξη του προγράμματος το 2015). Ενώ διανύουμε το δεύτερο μισό της συνολικής διάρκειας, δεν έχουν εκταμιευτεί ούτε τα μισά χρήματα. Κατά τους εναπομείναντες 14 μήνες οι πληρωμές προς την Αθήνα δεν πρόκειται να αυξηθούν» υπογραμμίζει το δημοσίευμα.
Πιθανότατα, σύμφωνα με κύκλους του ESM που επικαλείται το Focus, «η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να κάνει χρήση του συνολικού πακέτου βοήθειας. Ασαφές παραμένει μόνον πόσα χρήματα θα περισσέψουν στο τέλος».
Σημειώνεται πως με το ζήτημα της Ελλάδας ασχολείται ακόμα ένα γερμανικό δημοσίευμα, θετικά διακείμενο στην κυβέρνηση αυτή τη φορά, της εφημερίδας Tagesspiegel(TAZ), με τίτλο «Kρυφή εθνικίστρια η Μέρκελ με θύμα την Ελλάδα», που κατακεραυνώνει την Αγκέλα Μέρκελ τονίζοντας πως «η Ελλάδα εκπλήρωσε όλους τους γερμανικούς όρους – ακόμη κι αν είναι τόσο ανόητοι»
Τα βλέμματα στο ραντεβού Γιουνκέρ-Σόιμπλε
Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θα έχει την Τετάρτη στο Βερολίνο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης του Τύπου στις Βρυξέλλες.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο επίσκεψης που έχει προγραμματίσει ο Ζ.Κ. Γιούνκερ στο Βερολίνο, προκειμένου να μιλήσει στην εκδήλωση «Κοινωνικοί εταίροι και εργοδότες σε διάλογο», που διοργανώνει η Συνομοσπονδία Ενώσεων Εργοδοτών της Γερμανίας.
Ερωτηθείσα κατά πόσο η Ελλάδα θα αποτελέσει το βασικό αντικείμενο συζήτησης κατά τη διάρκεια της συνάντησης Γιούνκερ-Σόιμπλε, η ίδια εκπρόσωπος απάντησε πως οι δύο άντρες «γνωρίζονται εδώ και πολύ καιρό» και πως αναμένεται να συζητήσουν γενικότερα τα τρέχοντα ευρωπαϊκά ζητήματα. «Θα είναι μία συζήτηση πιο ευρεία για τα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος των δύο», σημείωσε η Μ. Αντρέεβα.