Αν και η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση από το 2008 οι τιμές στο ράφι  κάθε άλλο παρά την πραγματική οικονομική κατάσταση της πλειονότητας των Ελλήνων αποτυπώνουν, καθώς δεν παρατηρείται σχεδόν κανένα σημάδι αποκλιμάκωσής τους.

Παρατηρητήριο Αθήνα 9,84

Όπως προκύπτει από την παρακολούθηση τιμών για προϊόντα καθημερινής ανάγκης, έχουν καταγραφεί σημαντικές αυξήσεις που φτάνουν και το 20% σε είδη πρώτης ανάγκης όπως το γάλα και το ελαιόλαδο. Η διαφορά προκύπτει από τις τιμές που είχαν καταγραφεί σε έρευνα που είχα διεξαχθεί στα μέσα Μαρτίου του 2012, ενώ σε σύνολο σχεδόν 45 προϊόντων δεν παρατηρείται σχεδόν καμία αποκλιμάκωση των τιμών.

Στο ερώτημα γιατί οι τιμές παραμένουν σε αυτά τα επίπεδα, παράγοντες της αγοράς εξηγούν τους λόγους και επισημαίνουν ότι το διαχρονικό πρόβλημα της διαμόρφωσης των τιμών στην Ελλάδα, επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο από την οικονομική κρίση, η οποία αναδεικνύει με μεγαλύτερη ένταση τις στρεβλώσεις του θεσμικού πλαισίου στην αγορά.

Στις υψηλές τιμές με τις οποίες προμηθεύονται τις πρώτες ύλες οι ελληνικές εταιρίες αποδίδει τη ακρίβεια ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου επιχειρήσεων λιανικής κ. Αντώνης Μακρής «κάποιες αυξήσεις που είδαμε και θα βλέπουμε έχουν να κάνουν με την παγκόσμια αγορά της πρώτης ύλης. Δε νομίζω ότι υπάρχει κάποιος επιχειρηματίας στο χώρο της λιανικής που να μην θέλει να έχει τις καλύτερες τιμές και να πουλάει»….

Το γεγονός ότι η κατανάλωση στηριζόταν σε δανεικά πάλι συνετέλεσε στο να μείνουν οι τιμές υψηλές,σε συνδυασμό πάλι ότι εισάγουμε πολλά προϊόντα, τα οποία έρχονται μέσω πολυεθνικών, οι οποίες τιμολογούν με βάσει συγκεκριμένες πρακτικές.Πολλοί έχουν πει ότι υπάρχουν ολιγοπωλειακές καταστάσεις.Δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός σε πολλές περιπτώσεις. Όλα αυτά διαμορφώνουν ένα σκηνικό, το οποίο δυσκολεύει την μείωση των τιμών» σημειώνει στο Αθήνα 9,84 ο κ. Γιώργος Μπάλτας καθηγητής marketing στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο

Χαρακτηριστική είναι η παρέμβαση του πρόεδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Δημήτρη Κυριτσάκη, στον Αθήνα 9,84. Όπως επισημαίνει, στην Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι διάχυτη η αίσθηση ότι πολλές επιχειρήσεις, χρησιμοποιούν παράτυπες πρακτικές για να διατηρήσουν ή και να αυξήσουν τα κέρδη τους. Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά, είναι δύσκολο να αποδειχθούν στην πράξη οι περισσότερες από τις πρακτικές αυτές:

«Αν υποθέσουμε ότι βρούμε τρία ή τέσσερα ή πέντε σούπερ μάρκετ ή δύο τρεις επιχειρήσεις που κάνουν αυτό το πράγμα (ακολουθούν εναρμονισμένες πρακτικές) τότε μπορούμε να επέμβουμε ή αν μία επιχείρηση η οποία έχει μία δεσπόζουσα θέση όπως λέμε στην αγορά, δηλαδή έχει το πάνω χέρι και μπορεί να ελέγχει, τότε μόνο μπορούμε να επέμβουμε εμείς. Όμως έχουμε δυνατότητα όταν έρθουν και μας πουν την πραγματικότητα. Ότι εκδίδονται τα πιστωτικά τιμολόγια τα οποία εμφανίζουν ότι υπάρχει μία επιβάρυνση ενώ στην ουσία είναι σε βάρος του καταναλωτή».
 
 
Αυξήσεις σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Εισιτήρια Αστικών Συγκοινωνιών

Την ίδια ώρα αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος, νερού και στα εισιτήρια των μέσων μεταφοράς, που φτάνουν έως και το 25% προβλέπουν τα τριετή επιχειρησιακά σχέδια των ΔΕΚΟ και τα οποία βρίσκονται σε απόλυτη συμφωνία με τα όσα προβλέπει το νέο Μνημόνιο.

Τιμολόγια  ΔΕΗ

Συγκεκριμένα, στο κείμενο του Μνημονίου αναφέρεται ότι στο δεύτερο τρίμηνο του 2012 «υιοθετούνται περαιτέρω μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ενεργειακή συνιστώσα των επίσημων τιμολογίων για νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις αντανακλά, το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2013, τις τιμές χονδρικής αγοράς, με εξαίρεση τους ευπαθείς καταναλωτές». Αυτό σημάνει ότι  το αργότερο μέχρι το 2013 τα τιμολόγια αυτά πρέπει να προσεγγίσουν το επίπεδο των τιμολογίων χονδρικής που είναι υψηλότερα κατά 65% περίπου.

Υπενθυμίζεται ότι για εφέτος η διοίκηση της ΔΕΗ είχε ζητήσει αυξήσεις περί το 15% και τελικά το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε και εφαρμόστηκαν αυξήσεις κοντά στο 9%. Σύμφωνα άλλωστε να τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τα τελευταία 2 χρόνια σε μέσα επίπεδα το κόστος ρεύματος αυξάνεται κατά 8% ετησίως.

ΕΥΔΑΠ

Τα τιμολόγια ύδρευσης και αποχέτευσης φυσικά δεν θα εξαιρεθούν των αυξήσεων, όπως προβλέπεται στο νέο Μνημόνιο, ενώ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2012 αναμένεται να προχωρήσει περαιτέρω και η αποκρατικοποίησή τους.

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

Επιπλέον,  τα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών και των τρένων το πρώτο τρίμηνο του 2013 αναμένεται να αυξηθούν κατά 25%. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η τιμή του ενιαίου εισιτηρίου για όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα πάει από το 1,40 που είναι σήμερα στα 1,75 ευρώ, ενώ το απλό εισιτήριο που ισχύει μόνο για τα λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ θα κοστίζει 1,50€ από 1,20€ σήμερα.
 
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Τριάντα πέντε λεπτά ακριβότερο (σε σχέση με τις σημερινές τιμές) θα πωλείται από τις 15 Οκτωβρίου το πετρέλαιο θέρμανσης. Με τα ανωτέρω δεδομένα, από τις 15 Οκτωβρίου πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης θα διατεθούν στην αγορά στο 1,40 ευρώ ανά λίτρο (με βάση τα σημερινά στοιχεία). Η αύξηση των 35 λεπτών ανά λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης σημαίνει ότι αυξάνεται η τιμή κατά 34%.