του Θάνου Καμήλαλη

Σήμερα, Τρίτη 17 Μαϊου, επρόκειτο να ήταν η τελευταία συνεδρίαση στη δίκη της οικογένειας Καττή, που στης 17 Νοεμβρίου 2022, είχε πέσει θύμα αστυνομικής βίας κάτω από το σπίτι της, στα Σεπόλια, όπως τεκμηριώνεται από το πλήθος οπτικοακουστικού υλικού εκείνης της ημέρας, αλλά και τις κραυγαλέες αντιφάσεις στις οποίες υπέπεσαν οι μάρτυρες αστυνομικοί. Αντί όμως η διαδικασία να προχωρήσει κανονικά με τις αγορεύσεις των δικηγόρων, την εισαγγελική πρόταση και την απόφαση, η υπεράσπιση άκουσε εμβρόντητη πως η υπόθεση όχι μόνο δεν τελειώνει σήμερα, αλλά ξεκινάει από την αρχή τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

«Κοινή εκτίμηση όλων ήταν ότι δεν υπήρχε κανένα περιθώριο καταδίκης για κανέναν κατηγορούμενο, διότι όλες οι κατηγορίες είχαν αποδειχθεί πέρα για πέρα κατασκευασμένες, με μάρτυρες, έγγραφα, φωτογραφίες και βίντεο. Κι αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί σήμερα μας ανακοινώθηκε ότι παύθηκε η Πρόεδρος του δικαστηρίου, για υποθέσεις που καθυστερούσε, μεταξύ άλλων και γι αυτήν την υπόθεση. Την τελευταία μέρα λοιπόν πριν εκδοθεί η απόφαση, η υπόθεση αναβάλλεται για να ξεκινήσει από την αρχή στις 14 Δεκεμβρίου του 2022» ανέφερε η δικηγόρος της οικογένειας, Αντωνία Λεγάκη, στο ΤPP

Πρόσθεσε ότι «ενημερωθήκαμε περισσότερο μετά από διαμαρτυρίες μας, από την Προϊσταμένη του Πρωτοδικείου, η οποία μας είπε ότι μία από τις υποθέσεις για τις οποίες παύθηκε η Πρόεδρος ήταν και η δική μας, που κράτησε επτά μήνες». Το Πρωτοδικείο υποσχέθηκε πάντως στους συνηγόρους ότι με τη…δεύτερη, η δίκη, που λόγω πλήθους μαρτύρων είχε «περίπου 20 συνεδριάσεις», θα εξελιχθεί πιο γρήγορα.

Όπως εξήγησε, η απόφαση του Αρείου Πάγου εκδόθηκε στις 14 Απριλίου. Διευκρινίζεται ότι δεν αφορά μόνο μία πρόεδρο, αλλά μία σειρά αποφάσεων της Πειθαρχικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που με τρεις αποφάσεις της έχει απολύσει συνολικά 15 δικαστές και σε άλλους έχει επιβάλει προσωρινή παύση, βρίσκοντας, όπως ανακοινώθηκε σοβαρές καθυστερήσεις σε πάρα πολλές υποθέσεις.

Οι παύσεις δικαστικών δεν είναι κάτι πρωτοφανές για τη Δικαιοσύνη, ωστόσο, σύμφωνα με την Αντωνία Λεγάκη, «να παυθεί πρόεδρος ναι, γίνεται. Να παυθεί πρόεδρος σε αυτήν τη συνθήκη, να έχεις μία δίκη 7 μήνες και να γίνεται αυτό την τελευταία μέρα, όχι. Εμείς δικάσαμε Μάρτιο, στις 14 Απριλίου ήταν η συνεδρίαση του Αρείου Πάγου και δεν μας δώσανε μία δικάσιμο για να ολοκληρωθεί η υπόθεση. Δεν είχαμε καμία δικάσιμο μέσα στον Απρίλιο.»

Η δικηγόρος κατήγγειλε πως «για εμάς, είναι μία στημένη εξέλιξη, που σκοπό έχει τη ματαίωση μίας αθωότητας που ερχότανε με μεγάλη ορμή και μία προσπάθεια να ξαναπροσπαθήσουν οι μηχανισμοί, κατασταλτικοί και δικαστικοί, να καταδικάσουν την οικογένεια που βασάνισαν πριν από το σπίτι της στα Σεπόλια. Αυτή η φαρσοκωμωδία, ότι επειδή καθυστερήσατε την τελευταία μέρα αποφασίζουμε να το παμε από την αρχή, δείχνει τη μεθόδευση».

Λόγω καθυστερήσεων λοιπόν, σημειώνεται το παράδοξο και οξύμωρο η δίκη μίας οικογένειας που χτυπήθηκε από την Αστυνομία και βρέθηκε και κατηγορούμενη, να καθυστερήσει κι άλλο, για πολλούς μήνες ακόμα. Εντείνοντας και την ταλαιπωρία κατηγορουμένων και μαρτύρων και τον επανατραυματισμό των θυμάτων – κατηγορουμένων. Ακόμα και αν οι διαδικασίες της Δικαιοσύνης προκάλεσαν μία «ατυχία» λόγω των ημερομηνιών στις συνεδριάσεις, το σίγουρο είναι ότι σε αυτήν την υπόθεση, το αποτέλεσμα είναι μεγαλύτερη, πολλαπλάσια καθυστέρηση.