του Θάνου Καμήλαλη
«Σήμερα βγήκε μια ιστορική απόφαση που χτίζει τη Δημοκρατία. Από τις 20.000 που χειροκροτούσαν έξω από το Εφετείο, 600 την υποδέχθηκαν με 150 μολότωφ, πέτρες και φθορές σε 10 αυτοκίνητα της Αστυνομίας. Στην αρχή η αστυνομία έριξε νερό για να αποφύγει τα χημικά. Στη συνέχεια αναγκάσθηκε σε περιορισμένη χρήση. Ευτυχώς δεν άνοιξε ούτε μύτη. Παράλληλα οι ισχυρισμοί του κ. Βαρουφάκη διερευνώνται από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ» υποστήριξε σε δύο αναρτήσεις του στο twitter ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, προσπαθώντας να δικαιολογήσει το πνίξιμο της μεγαλειώδους διαδήλωσης έξω από το Εφετείο στα χημικά.
Στην αρχή η αστυνομία έριξε νερό για να αποφύγει τα χημικά. Στη συνέχεια αναγκάσθηκε σε περιορισμένη χρήση. Ευτυχώς δεν άνοιξε ούτε μύτη. Παράλληλα οι ισχυρισμοί του κ. Βαρουφάκη διερευνώνται από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. (2/2)
— Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (@chrisochoidis) October 7, 2020
Τα ψεύδη όμως του υπουργού αποδεικνύονται για ακόμα μία φορά, καθώς δύο βίντεο που δημοσίευσε το ThePressProject δίνουν ξεκάθαρη εικόνα από την στιγμή ακριβώς που, εν μέσω των μαζικών χειροκροτημάτων και με μόνη αφορμή τη ρίψη λίγων πλαστικών μπουκαλιών, από μία μερίδα λίγων δεκάδων ατόμων, ξεκινάει, ταυτόχρονα, η ρίψη νερού από τους «Αίαντες» της ΕΛ.ΑΣ μαζί με κρότου λάμψης και δακρυγόνων. Πολύ γρήγορα, ο συνδυασμός αυτός είχε ως συνέπεια χιλιάδες πολίτες που βρέθηκαν να διαδηλώνουν ειρηνικά, ζητώντας την καταδίκη των ναζί, να βρίσκονται κυνηγημένα από τα χημικά, αλλά και από διμοιρίες που κινούνταν επιθετικά εναντίον τους.
Στο πρώτο βίντεο βλέπουμε τη στιγμή που η χαρά των χιλιάδων διαδηλωτών διακόπτονται απότομα από έναν κρότο και τις αύρες νερού της αστυνομίας, ενώ το δεύτερο, από άλλη οπτική γωνία, λειτουργεί συμπληρωματικά, καθως ζουμάρει επίσης στα αντικείμενα που εκτοξεύονται προς τις αστυνομικές δυνάμεις, αποδεικνύοντας ότι πρόκειται μόνο για μερικά μπουκάλια.
Μετά την κλιμάκωση της έντασης από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, υπήρξε όντως ρίψη ελάχιστων μολότοφ, την ώρα που οι χιλιάδες διαδηλωτές οπισθοχωρούσαν στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Στη συνέχεια μάλιστα, υπήρξαν διμοιρίες ΜΑΤ που κινήθηκαν ιδιαίτερα απειλητικά εναντίον των διαδηλωτών, που προσπαθούσαν να οπισθοχωρήσουν συντεταγμένα με τα μπλοκ τους χωρίς καμία ενέργεια που θα μπορούσε να θεωρηθεί «επιθετική». Χρειάστηκαν μάλιστα ιδιαίτερα ψυχραιμες προσπάθειες από άτομα που βρίσκονταν στον χώρο (όπως ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής με την «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή», Κώστας Τουλγαρίδης), ώστε να «ηρεμήσουν» και να σταματήσουν το ιδιότυπο αυτό «κυνήγι» οι αστυνομικοί των ΜΑΤ.
Την «υπερβολική χρήση χημικών από την αστυνομία εναντίον χιλιάδων διαδηλωτών» κατήγγειλε σήμερα, στην παγκόσμια δημόσια δήλωσή της, η Διεθνής Αμνηστία, σημειώνοντας ότι οι παρατηρητές και παρατηρήτριες της οργάνωσης «έγιναν μάρτυρες υπερβολικής χρήσης δακρυγόνων από την πλευρά της αστυνομίας, εναντίον χιλιάδων ειρηνικών διαδηλωτών/ριών που συγκεντρώθηκαν έξω από το Εφετείο Αθηνών».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλήρης αντιστροφή της πραγματικότητας και τα ψευδή στοιχεία, ακόμα και ενώπιον της Βουλής, εξελίσσονται σε συνήθεια για τον υπουργό σε τέτοιες περιστάσεις. Σε μία πρόσφατη ανάλογη περίπτωση, στη μεγάλη διαδήλωση ενάντια στο νομοσχέδιο περιορισμού των διαδηλώσεων, στις 9 Ιουλίου, προσπαθώντας να απαντήσει στις καταγγελίες για την αστυνομική βία (που τεκμηριώθηκαν αργότερα με σειρά βίντεο), είχε επινοήσει «1000 άτομα που επιτέθηκαν εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων». Κάτι τέτοιο δεν τεκμηεριώνεται από πουθενά, με μία μικρή μειοψηφία λίγων δεκάδων να συμμετέχει σε επεισόδια με αστυνομικούς, οι οποίοι με τα χημικά έκοβαν στα δύο το συλλαητήριο. Μάλιστα, τότε ο υπουργός είχε ανακοινώσει 9 συλλήψεις, ωστόσο όπως κατήγγειλαν συλλογικά οι συνήγοροι υπεράσπισης των εννέα συλληφθέντων (μεταξύ των οποίων ο Θανάσης Καμπαγιάννης, εκ των δικηγόρων της Πολιτικής Αγωγής), όχι μόνο επρόκειτο για συλλήψεις στον σωρό, με προσχεδιασμένα κατηγορητήρια, ίδιο για όλους, χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία, αλλά και οι εκθέσεις σύλληψης υπεγράφησαν ώρες μετά την ανακοίνωσή τους από τον Υπουργό.
Όπως έχει αποδείξει πολλάκις ο υπουργός όμως, η πραγματικότητα δεν έχει σημασία, όπως δεν είχε και όταν αναφέρθηκε σε «καταγγελία ξυλοδαρμού» του Βασίλη Μάγγου από την ΕΛ.ΑΣ, μολονότι το βίντεο του ξυλοδαρμού του είχε γίνει βασικό θέμα της επικαιρότητας. Αλλά το τάιμινγκ της συγκεκριμένης υπέρμετρης παρέμβασης των αστυνομικών δυνάμεων, κανονικά θα έπρεπενα το εξηγήσει λίγο παραπάνω.