Μετά την αρνητική απόφαση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας σχετικά με το αίτημα του Vouli Watch, να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία για την περίφημη Λίστα Πέτσα, ο οργανισμός θα προσφύγει ξανά στη Δικαιοσύνη.

Όπως υπενθυμίζει, τον Ιούνιο του 2020 η ομάδα του Vouli Watch καταθέτει Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων στην Γ.Γ. Επικοινωνίας, το οποίο και απορρίφθηκε δια της σιωπής, σχεδόν όλο το 2020 και αρχές 2021 κατέθεσαν αλλεπάλληλες προσφυγές στην ανεξάρτητη Εθνική Αρχή Διαφάνειας, οι οποίες έπεσαν επίσης στο κενό. Ένα χρόνο μετά να διεκδικούν δικαστικά το δικαίωμα πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία με Αίτηση Ακύρωσης στο Διοικητικό Εφετείο και σχεδόν 2 χρόνια μετά να δικαιωνόνται.

Η ομάδα του Vouli Watch, τόνισε επίσης πως αφού σχολίασε την απόφαση της Ε.Α.Δ., επιφυλασσόμενη για τα επόμενα νομικά της βήματα, δέχτηκε «μια επιθετική και “προειδοποιητική” επιστολή από τον πρώην Διοικητή της ΕΑΔ, κο Άγγελο Μπίνη, ο οποίος μας κατηγορούσε ευθέως για διάδοση ψευδών ισχυρισμών και απαιτούσε να ανακαλέσουμε πάραυτα».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Μετά την αμφιλεγόμενη αρνητική απόφαση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας σχετικά με το αίτημά μας να δοθούν επανερχόμαστε δυναμικά και προσφεύγουμε – για μια ακόμη φορά – στη Δικαιοσύνη.

Η ομάδα του Vouliwatch συνεχίζει απτόητη τη δράση της για ουσιαστική διαφάνεια και λογοδοσία στη διάθεση του δημοσίου χρήματος και την περίφημη υπόθεση της Λίστας Πέτσα.

Δυόμιση χρόνια – πολλαπλά αναπάντητα αιτήματα, μια δικαστική απόφαση που μας δικαίωνε και επίμονες, αβάσιμες σιωπηρές ή ρητές απορρίψεις από τη Διοίκηση – μετά, ΔΕΝ μένουμε σπίτι, δεν εγκαταλείπουμε τον αγώνα:

Σε συνέχεια, λοιπόν, της δικαστικής μας δικαίωσης από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών και της απρόσμενα απορριπτικής απόφασης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, την Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου, καταθέσαμε ΝΕΑ Αίτηση Ακύρωσης ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών και ζητάμε να ακυρωθεί η εν λόγω απόφαση της ΕΑΔ.

Θυμίζουμε το χρονικό μιας προαναγγελθείσας υπεκφυγής. Τον Ιούνιο του 2020, υποβάλαμε Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων στην Γ.Γ. Επικοινωνίας, το οποίο και απορρίφθηκε δια της σιωπής, σχεδόν όλο το 2020 και αρχές 2021 καταθέσαμε αλεπάλληλες προσφυγές στην ανεξάρτητη Εθνική Αρχή Διαφάνειας, οι οποίες – επίσης – έπεσαν σε εκκωφαντικό κενό – φτάνοντας ένα χρόνο μετά – Ιούνιος 2021 – να διεκδικούμε δικαστικά το δικαίωμα πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία την (Αίτηση Ακύρωσης στο Διοικητικό Εφετείο) και σχεδόν 2 χρόνια μετά – Ιανουάριος 2022 – να δικαιωνόμαστε πανηγυρικά.

Δυστυχώς, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας δεν συμμορφώθηκε με την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου και δικαιολογώντας αβάσιμα τις σιωπηρές απορρίψεις και της Γ. Γ. Επικοινωνίας και της ίδας, μάς κοινοποίησε τον Ιούνιο του 2022, απόφαση με την οποία απέρριπτε ξανά και, αυτή την φορά ρητά, την προσφυγή μας.

Ως Vouliwatch, πιστοί στην υποχρέωσή μας για ενημέρωση των πολιτών και στον αγώνα μας για διαφάνεια και λογοδοσία, σχολιάσαμε λιτά και τεκμηριωμένα την απόφαση της Ε.Α.Δ. και επιφυλαχθήκαμε για τα επόμενα νομικά μας βήματα.

Σε απάντηση της ανάρτησής μας, λάβαμε μια επιθετική και “προειδοποιητική” επιστολή από τον πρώην Διοικητή της ΕΑΔ, κο Άγγελο Μπίνη, ο οποίος μας κατηγορούσε ευθέως για διάδοση ψευδών ισχυρισμών και απαιτούσε να ανακαλέσουμε πάραυτα. Υπερασπιζόμενοι το κύρος και την αξιοπιστία του Οργανισμού που τόσο χρόνια με πολλαπλό κόστος φροντίζουμε αλλά και για τη δημόσια αποκατάσταση της πλήρους αλήθειας, δημοσιεύσαμε απαντητική επιστολή».