Η προσοχή της διεθνούς κοινότητας θα είναι εστιασμένη στην Πόλη για το επόμενο τριήμερο και ως τις 30 Μαρτίου, καθώς ξεκινά νέος γύρος διά ζώσης επαφών μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Στο τελευταίο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του προς τους πολίτες της χώρας ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέμεινε ότι η κυβέρνησή του θα επιμείνει για σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της στον νέο γύρο διαπραγματεύσεων. «Οι προτεραιότητές μας στις διαπραγματεύσεις είναι γνωστές: η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση … Είναι εκ των ων ουκ άνευ το να υπάρξουν αποτελεσματικές εγγυήσεις ασφαλείας. Προφανώς, σκοπός μας είναι η ειρήνη και η επιστροφή της χώρας μας στη φυσιολογική ζωή το συντομότερο δυνατό». Προειδοποίησε παράλληλα τους συμπατριώτες του εναντίον κάθε συνεργασίας με τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας, κάνοντας ευθεία αναφορά σε «προδότες» και θυμίζοντας ιστορικά ποια είναι η τύχη όσων συνεργάζονται με εισβολείς.

Λίγες ώρες νωρίτερα ωστόσο, σε συνέντευξη προς το ρωσόφωνο κοινό που το Κρεμλίνο ζήτησε να μην μεταδοθεί από τα ρωσικά ΜΜΕ, ο Ζελένσκι εμφανίστηκε διαλλακτικότερος. «Εγγυήσεις ασφαλείας και ουδετερότητα, μη πυρηνικό καθεστώς του κράτους μας. Είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε. Πρόκειται για το σημαντικότερο σημείο … Αυτό το σημείο των διαπραγματεύσεων (…) βρίσκεται υπό συζήτηση, εξετάζεται εις βάθος», όπως είπε ο Ζελένσκι. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι συζητώνται ήδη θέματα για την χρήση της ρωσικής γλώσσας επισήμως στις κρατικές λειτουργίες και την εκπαίδευση. Αντίθετα, δεν αναφέρθηκε στα περί αποστρατικοποίησης της χώρας.

Προσέθεσε επίσης δύο κρίσιμες παραμέτρους, την ύπαρξη εγγυήσεων από τρίτα μέρη και την έγκριση του περιεχομένου της συμφωνίας από τους Ουκρανούς πολίτες με δημοψήφισμα. Το πώς θα μπορούσε να διεξαχθεί δημοψήφισμα σε μια χώρα όπου πάνω από 10% του πληθυσμού έχουν γίνει πρόσφυγες και βρίσκονται εκτός συνόρων, ενώ οι κρατικές υποδομές είναι διαλυμένες από τα ρωσικά πλήγματα, δεν είναι σαφές.

Η προσοχή όλων στην Κωνσταντινούπολη

Την Κυριακή ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην οποία συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την Ουκρανία, τις επιχειρήσεις των ρωσικών δυνάμεων στο έδαφός της και τις αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία από τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Μόσχας. Από την πλευρά της Τουρκίας σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις υπογραμμίστηκε η ανάγκη για μία κατάπαυση πυρός που θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Κατά την ίδια πηγή συμφωνήθηκε ο επόμενος γύρος επαφών των αντιπροσωπειών Ουκρανίας και Ρωσίας να φιλοξενηθεί στην Πόλη. Την πληροφορία επιβεβαίωσε και ο Νταβίντ Αρακχάμια, μέλος της ουκρανικής αντιπροσωπείας, κάνοντας λόγο για συνάντηση των δύο πλευρών διά ζώσης στην Τουρκία το τριήμερο 28-30 Μαρτίου.

Η Άγκυρα προωθεί μεθοδικά το ρόλο της ως «γέφυρας» μεταξύ της Δύσης και του Πούτιν, όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που είπε ότι η Τουρκία «ξέρει από εμπιστοσύνη και υπευθυνότητα» όσον αφορά τις διεργασίες. «Ελπίζουμε ότι οι συναντήσεις θα αποδόσουν μία μόνιμη κατάπαυση πυρός και θα οδηγήσουν στην ειρήνη», όπως δήλωσε.

Μονολεκτική απάντηση Μπάιντεν μετά το λεκτικό ολίσθημα

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες Κυριακή ότι δεν καλούσε να υπάρξει αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία όταν είπε προχθές Σάββατο ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν γίνεται να παραμείνει στην εξουσία». «Όχι» απάντησε μονολεκτικά ο κ. Μπάιντεν εξερχόμενος από λειτουργία σε εκκλησία της Ουάσινγκτον ερωτηθείς από δημοσιογράφο εάν αξίωνε αλλαγή του καθεστώτος στη Ρωσική Ομοσπονδία με τη δήλωσή του αυτή, που προκάλεσε οργή στη Μόσχα και προβληματισμό σε συμμάχους.