Ελληνικές σημαίες, σημαίες της Χρυσής Αυγής, μακεδονικές σημαίες πρωταγωνιστούσαν στην πλατεία Συντάγματος, ενώ τρικάκια του ακροδεξιού κόμματος είχαν μοιραστεί στους δρόμους του κέντρου. Το συλλαλητήριο είχε καλεστεί στις 14:00, όμως ήδη από τις πρωινές ώρες τα πούλμαν από την επαρχία είχαν φτάσει ήδη στην Αθήνα, με τον κόσμο να συγκεντρώνεται αργότερα στην πλατεία.

Σύμφωνα με την αστυνομία, περί τα 300 λεωφορεία από την επαρχία έφτασαν στην Αθήνα από όλη την Ελλάδα, ενώ κατά τις εκτιμήσεις που ανακοινώθηκαν, ο όγκος του κόσμου δεν ξεπερνούσε τα 150.000 άτομα.


 

«Αδέρφια μου φασίστες, ρατσιστές, αναρχικοί, τρομοκράτες, τραμπούκοι…» άνοιξε τον λόγο του ο Μ. Θεοδωράκης ανεβαίνοντας στην εξέδρα μιλώντας με λόγια «σταράτα και πατριωτικά», όπως τόνισε και ο ίδιος., ενώ την ίδια στιγμή ακούγονταν συνθήματα όπως «ένας είναι αρχηγός, ο κυρίαρχος λαός» και «γερά γερά στα χνάρια του Μελά.


Nick Paleologos / SOOC
 

Ο ίδιος αφιέρωσε στους παραβρισκόμενους απόσπασμα από ποιητική συλλογή την οποία έλαβε από τη Θεσσαλονίκη. «Είμαι πατριώτης διεθνιστής και συνάμα περιφρονώ και μάχομαι τον φασισμό σε όλες του τις μορφές και προ παντός στην πιο πολύ απατηλή και επικίνδυνη μορφή του: την αριστερόστροφη» διάβασε.

Ο Μίκης Θεοδωράκης, μεταξύ άλλων, δεν δίστασε να παραδεχτεί πως το θέμα της ονομασίας έχει κριθεί σε προηγούμενα έτη, παρότι επέμεινε στην καθολική άρνηση της Ελλάδας σε κάθε απαίτηση της γειτονικής χώρας. Μάλιστα, ο ίδιος κάλεσε την κυβέρνηση, προτού λάβει κάποια απόφαση για το Μακεδονικό, να προσφύγει σε δημοψήφισμα, καθώς «καμία κυβέρνηση δεν δικαιούται να λάβει μόνη της μια τέτοια απόφαση».


 

Στο συλλαλητήριο παρευρέθησαν πλήθος πολιτικών προσωπικοτήτων της χώρας, μεταξύ άλλων και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Κικίλιας, ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, οι ευρωβουλευτές Νότης Μαριάς και Εύα Καϊλή, και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, Βασίλης Κικίλιας, Σοφία Βούλτεψη, ενώ το παρόν έδωσε και ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης.


SOOC

Επίσης, στο πολυπληθές πλήθος βρίσκονταν πλήθος πολιτών, μελών των κομμάτων της Χρυσής Αυγής και της Νέας Δημοκρατίας, απόστρατοι και άλλοι ένστολοι, κόσμος με παραδοσιακές φορεσιές, ελληνικές σημαίες και πλακάτ με συνθήματα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

 

Ικανοποίηση στη Χρυσή Αυγή


Αξίζει να σημειωθεί, ο τρόπος με τον οποίο έτυχε υποδοχής το γεγονός πως ο Μίκης Θεοδωράκης αποφάσισε να απευθύνει τελικά το μήνυμά του στους διαδηλωτής της ετερόκλητης διαδήλωσης. Συγκεκριμένα, ο Ηλίας Κασιδιάρης έσπευσε να καλωσορίσει την ομιλία του μουσικοσυνθέτη.

Επιθέσεις σε αντιφασίστες και κοινωνικούς χώρους


Σημειώνεται πως, την ίδια ώρα του συλλαλητηρίου, πλήθους αντιεξουσιαστών και αντιφασιστών πολιτών είχαν καλέσε στα Προπύλαια, με το κάλεσμα να καταφέρνει τη συγκέντρωση εκατοντάδων κόσμου. Ωστόσο, παρά το γεγονός πως η συγκέντρωση έγινε μακριά από την πλατεία Συντάγματος, βρέθηκε στο στόχαστρο της αστυνομίας.

Λίγο αργότερα, την εμφάνισή τους έκαναν και ομάδες ακροδεξιών που εκμεταλεύτηκαν τη συγκέντρωση του κόσμου στο Σύνταγμα, οι οποίες απωθήθηκαν από αστυνομικές δυνάμες.

Επίσης ομάδες ακροδεξιών προσπάθησαν να επιτεθούν και στην κατάληψη Ν16 στη Νοταρά, όμως απωθήθηκε από την περιφρούρηση της, σημειώνοντας μικρής έκτασης επεισόδια στο Μουσείο.


Αναίτια επίθεση σημειώθηκε στα γραφεία του ΝΑΡ, της οργάνωσης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, επί της Κλεισόβης στα Εξάρχεια. Μέλη της οργάνωσης βρίσκονταν έξω από τα γραφεία δεχόμενοι επίθεση από διμοιρία των ΜΑΤ η οποία προχώρησε σε ρίψη χημικών.
 
Παράλληλα, στο στόχαστρο φασιστικών επιθέσεων βρέθηκε και το θέατρο «ΕΜΠΡΟΣ», καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωση του θεάτρου, περίπου 80 ακροδεξιών κατέβηκαν από το Μοναστηράκι με σκοπό να επιτεθούν στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός όπου απωθήθηκαν από κόσμο που περιφρουρούσε το θέατρο.

«Τα πάσης φύσεως παλληκάρια που γίνανε μαλλιά κουβάρια»

Αίσθηση προκάλεσε, μετά το συλλαλητήριο, και η παρέμβαση της κόρης του μεγάλου Έλληνα ποιητή, Γιάννη Ρίτσου, για τη χρήση του μελοποιημένου ποιήματος «Ρωμιοσύνη» που ακούστηκε στο Σύνταγμα.

Η ίδια υπογράμμισε την αντίφαση των συνθημάτων που συνοδεύουν το συλλαλητήριο με την ουσία των στίχων του πατέρα της, και πως όταν τους έγραφε, «δεν είχε υπ' όψιν του τη συγκεκριμένη σημερινή χρήση από τα πάσης φύσεως παλληκάρια που γίνανε μαλλιά κουβάρια».

Με ανάρτησή της η Ε. Ρίτσου αναφέρει «Μαθαίνω πως στο συλλαλητήριο ακούστηκε η Ρωμιοσύνη: “Τούτο το χώμα είναι δικό τους και δικό μας”. Βέβαια ο Ρίτσος όταν έγραφε τους στίχους αυτούς δεν είχε υπ' όψιν του τη συγκεκριμένη σημερινή χρήση από τα πάσης φύσεως παλληκάρια που γίνανε μαλλιά κουβάρια… (Εκτός και αν η χρήση από πλευράς διοργανωτών είναι μια συμβολική χειρονομία συμφιλίωσης με τη γείτονα χώρα. Επί μακεδονικού εδάφους όλοι μαζί, το χώμα της Μακεδονίας είναι δικό τους και δικό μας! Οπότε, πάσο!)».

Σε άλλη ανάρτησή της, σχολιάζοντας το γεγονός, έγραψε «Η Ρωμιοσύνη γράφτηκε από τον Γιάννη Ρίτσο αμέσως μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, μεταξύ 1945-47, μέσα στον εμφύλιο, και είναι μια εποποιία της Αντίστασης του Ελληνικού λαού κατά των Ναζί.

Η Ρωμιοσύνη μελοποιήθηκε από τον Μίκη Θεοδωράκη, μετά τον ξυλοδαρμό του καθώς και άλλων αριστερών από τους χωροφύλακες στον Πειραιά, ανήμερα των Φώτων το 1966. Μέσα στα αίματα ο Μίκης επιστρέφει σπίτι του και βρίσκει ένα αντίτυπο της Ρωμιοσύνης που μελοποιεί μέσα σε λίγες ώρες.

Είτε φασίστες την τραγουδήσουν, είτε πατριδολάγνοι, είτε πατριδοκάπηλοι, είτε δωσίλογοι, είτε άσχετοι, είτε ανύποπτοι, η Ρωμιοσύνη είναι το ποίημα που είναι, γράφτηκε για το λόγο που γράφτηκε και αυτό ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ.»