Στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής μίλησε ο Χάρης Θεοχάρης, υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών στέλνοντας «σήμα» αύξησης της φορολογίας των ελεύθερων επαγγελματιών.

«Η φοροδιαφυγή είναι ένα μέγεθος δύσκολα μετρήσιμο. Κατά την εκτίμησή μου τα μη δηλωθέντα εισοδήματα ανέρχονται σε 25-30 δισ. ευρώ. Ανακτήσιμα είναι τα μισά», δήλωσε ο κ. Θεοχάρης και συνέχισε: «Δεν υπάρχει πανάκεια κατά της φοροδιαφυγής. Χρειάζονται πολλαπλά μέτρα, συστηματικότητα στην αντιμετώπιση».

Σε ερώτηση για το αν αναμένεται αύξηση φορολογικών συντελεστών, ο κ. Θεοχάρης απάντησε πως δεν αποκλείεται τίποτα: «Εξετάζουμε διάφορα σενάρια. Είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα. Είμαστε σε ένα στάδιο προ-αξιολόγησης, εξετάζουμε δημοσιονομικά διάφορα σενάρια».

«Είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε το πολιτικό κόστος», απάντησε σε ερώτηση του Παύλου Πανταζόπουλου, αναφορικά με το αν είναι έτοιμη η κυβέρνηση να το αναλάβει σε περίπτωση διαφοροποίησης του φορολογικού συντελεστή στους ελεύθερους επαγγελματίες. «Υπάρχει εκτεταμένη φοροδιαφυγή στους ελεύθερους επαγγελματίες, κανένας δεν το αμφισβητεί αυτό. Η συνολική φορολογική επιβάρυνση των ατομικών επιχειρήσεων πρέπει να ανέβει.», υπογράμμισε ο κ. Θεοχάρης.

«Οι αλλαγές στο φορολογικό μοντέλο μπορούν να μας βοηθήσουν σ’ αυτή τη μάχη, αλλά δεν είναι ο μόνος τρόπος», ξεκαθάρισε.

Για τον ΦΠΑ

Ο κ. Θεοχάρης τόνισε πως «Ο Φ.Π.Α είναι καταρχήν μικρό μέρος της αύξησης, όταν αυξάνει ένα προϊόν την τιμή του 5% ή 10%, ο ΦΠΑ θα αυξηθεί πολύ λιγότερο σε σχέση με την μεγάλη αύξηση που θα δούμε, άρα θα χαθεί η μείωση του ΦΠΑ μέσα στο συνολικό κύμα αυξήσεων, η αύξηση των μισθών είναι η λύση και όχι η μείωση του ΦΠΑ. Αυτό που έχει σημασία σε σχέση με την φορολογική επιβάρυνση των πολιτών δεν είναι ο ΦΠΑ ή ο φόρος εισοδήματος αλλά το άθροισμα τους, κάνουμε λοιπόν μια μελέτη η οποία κατά την άποψη μου αποδεικνύει πως το άθροισμα των φόρων που πληρώνει ένα νοικοκυριό για κατανάλωση ΦΠΑ, έμμεσους φόρους και ειδικούς φόρους κατανάλωσης συν τους άμεσους φόρους έχει μια προοδευτική βάση, δηλαδή όσο ανεβαίνει το εισόδημα, ανεβαίνει και η συνολική φορολογία, άρα δεν είναι άδικο το φορολογικό σύστημα της Ελλάδας αν το δούμε συνολικά».

Αντίδραση της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

«Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να βαπτίσει το “κρέας ψάρι”, δεν θα μπορέσουν να αποκρύψουν το πραγματικό περιεχόμενο των δηλώσεων του αρμόδιου για θέματα φορολογίας, Χάρη Θεοχάρη, ότι “η συνολική φορολογική επιβάρυνση των ατομικών επιχειρήσεων πρέπει να ανέβει”», αναφέρει η Δώρα Αυγέρη, απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Θεοχάρη.

Στη δήλωση της υπό τον τίτλο «Θα παραμείνει στην κυβέρνηση ο αρμόδιος υφυπουργός για θέματα φορολογίας, Χ. Θεοχάρης;», η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υπενθυμίζει τα εξής:

«1. Η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων αυτών είναι μικρομεσαίες και αγωνίζονται για την επιβίωσή τους.
2. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει σωρεύσει υπερέσοδα από την υπερφορολόγηση, ειδικά στην έμμεση φορολογία.
3. Δεν ακούμε καμία δήλωση για όσες μεγάλες επιχειρήσεις σωρεύουν υπερκέρδη στον τραπεζικό, τον ενεργειακό και τον ιατρικό τομέα, ειδικά τα τελευταία χρόνια».

Κατόπιν αυτών η Δώρα Αυγέρη αναφέρει: «Αναμένουμε από τους φορείς των μικρομεσαίων που είχαν αντιδράσει έντονα με τις λανθασμένες δηλώσεις υποψήφιου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ λίγες μέρες πριν από τις εκλογές του Μαΐου, για αύξηση επιβάρυνσής τους, να πράξουν ανάλογα όσο φυσικά ο κ. Θεοχάρης παραμένει υφυπουργός».