Ο κ. Χαρίτσης γνωστοποίησε ότι τις επόμενες μέρες θα προχωρήσει η κατάθεση του νομοσχεδίου της αιρεσιμότητας 2.1 στη Βουλή, ενώ υπογράμμισε ότι το προσεχές διάστημα αναμένεται η ανακοίνωση νέων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

Νέες δράσεις

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθούν δράσεις ΕΣΠΑ που θα αφορούν στην ανάπτυξη συνεργασιών και δικτύωσης για τη στήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας (clusters, meta-clusters), για τη δημιουργία εγχώριων αλυσίδων αξίας, καθώς και δράσεις για την αναβάθμιση επαγγελματικών προσόντων αυτοαπασχολουμένων και εργαζομένων.

Ακόμη, σύντομα θα δημοσιευθούν νέες δράσεις από το ΕΣΠΑ 2014-2020 για την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων και τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων που απασχολούν πάνω από 50 άτομα. Το συνολικό ποσό επιχορήγησης για τις εν λόγω δράσεις θα αγγίζει τα 150 εκατ. ευρώ.

Δημόσια διοίκηση

Οικονομικότερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης με βελτίωση της ποιότητας των ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

«Προχωράμε με την ψηφιοποίηση, τόσο των λειτουργιών της Δημόσιας Διοίκησης που αφορούν στην παροχή υπηρεσιών προς τον πολίτη, όσο και αυτών που αφορούν στη συνεργασία υπηρεσιών και υπαλλήλων στο εσωτερικό της Δημόσιας Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης» ανέφερε ο κ. Χαρίτσης.

Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο σχετικά με το πρόγραμμα της Ψηφιακής Σύγκλισης, παρ' όλες τις αντίξοες συνθήκες λόγω της πολύ χαμηλής αρχικής απορρόφηση του προγράμματος, των Capital controls και του ελάχιστου χρόνου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, τελικά έκλεισε το πρόγραμμα επιτυχώς, απορροφώντας το σύνολο των κοινοτικών κονδυλίων.

Κρατικές ενισχύσεις

Υπάρχει ακόμα το θέμα των κρατικών ενισχύσεων της Κοινωνίας της Πληροφορίας (ΚτΠ) ΑΕ. Όπως είπε ο υφυπουργός «γίνεται κάθε δυνατή ενέργεια ώστε να μπορέσουν να πληρωθούν οι δικαιούχοι όλων των δράσεων (αφού πρώτα πιστοποιηθούν και ελεγχθούν οι συγκεκριμένες δαπάνες)».

• Εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση της ΚτΠ για τη διεξαγωγή των απαραίτητων ελέγχων

• Εξασφαλίστηκαν πόροι στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για την αποπληρωμή των δικαιούχων.

Αιρεσιμότητα

Ο υφυπουργός υπογράμμισε πως η αιρεσιμότητα κληροδοτήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Υπενθύμισε ότι από το καλοκαίρι του 2015 μετά από συντονισμένες προσπάθειες της ΓΓΤΤ έγινε η άρση της αιρεσιμότητας 2.2 και αποδεσμεύτηκαν περίπου 400 εκ. ευρώ που θα διατεθούν στα Δίκτυα Επόμενης Γενιάς (NGA).

Όσον αφορά στο κομμάτι της αιρεσιμότητας 2.1 έχει τελειώσει η διαβούλευση του νομοσχεδίου για την ίδρυση της γενικής γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής και τις επόμενες μέρες θα προχωρήσει η κατάθεση του νομοσχεδίου στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, ανέφερε τέλος ο κ. Χαρίτσης.