Σε πλήξη εξέλιξη είναι τα έργα στους μεγάλους οδικούς άξονες, προκειμένου να παραδοθούν ως τον επόμενο Μάρτιο, ενώ «τρέχουν» τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ που αναμένεται να ρίξουν στην αγορά πάνω από 9 δισ. ευρώ κοινοτικών κονδυλίων εφέτος, τόνισε ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στο Κόκκινο
Alexandros Michailidis / SOOC
Όπως είπε, έχει ήδη ενεργοποιηθεί το ένα τέταρτο των νέων προγραμμάτων ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-2020 και είναι σε εξέλιξη η διαδικασία εξειδίκευσης και έκδοσης προσκλήσεων, ώστε οι δικαιούχοι να καταθέτουν τις αντίστοιχες αιτήσεις.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ως το τέλος Σεπτεμβρίου, ο στόχος είναι η ενεργοποίηση να έχει φτάσει το 50% και να είναι έτοιμα να πέσουν στην αγορά περισσότερα από 9 δισ. ευρώ κοινοτικών κονδυλίων.
Το τελικό ποσό είναι πολύ μεγαλύτερο, σημείωσε, καθώς 9 δισ. ευρώ είναι η κοινοτική συμμετοχή, η οποία συμπληρώνεται με εθνικούς πόρους και, κυρίως, χρησιμεύει στην κινητοποίηση του εγχώριου ιδιωτικού τομέα και της προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων και στις συνεργασίες με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού.
«Έτσι, μπορούμε να μοχλεύσουμε πόρους και να έχουμε πολύ μεγαλύτερα αποτελέσματα», όπως υπογράμμισε. Για την τρέχουσα χρονιά του 2016, τα κονδύλια που θα κατευθυνθούν στα νέα προγράμματα θα φτάσουν τα 6,75 δισ. ευρώ.
Ο ίδιος ανέφερε ότι ο πρώτος κλάδος που αποτελεί προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων που «χρονίζουν» και πρέπει να ολοκληρωθούν ως το Μάρτιο του 2017, προκειμένου η Ελλάδα να μην κληθεί να επιστρέψει το σύνολο των κονδυλίων που έχει εισπράξει για τα έργα αυτά από το Γ΄ ΚΠΣ.
Τα έργα αυτά περιλαμβάνουν την ολοκλήρωση του άξονα Αθήνας-Κορίνθου-Πάτρας, την Ολυμπία Οδό, τον Μορέα, την Ιονία Οδό, τους μεγάλους άξονες που, όπως είπε ο υφυπουργός, είχαν κολλήσει επί πολλά χρόνια και, αυτή τη στιγμή, τα έργα είναι σε πλήρη εξέλιξη.
«Πλέον, υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία ότι το 2017 θα έχουν παραδοθεί, ώστε να μην χάσει χρήματα η χώρα» ανέφερε.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον ίδιο, η προσπάθεια εστιάζεται στον τομέα της στήριξης της επιχειρηματικότητας, με τις προσκλήσεις να δημοσιεύονται ως τον επόμενο Σεπτέμβριο.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα για επιχειρήσεις 50 ως 250 εργαζόμενων, την υποστήριξη της δημιουργίας συνεργειών ομοειδών επιχειρήσεων, τη δημιουργία clusters και «θερμοκοιτίδων» επιχειρηματικότητας, για την ενίσχυση της συνεργασίας, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της σύγχρονης αγοράς με περισσότερα εφόδια και καλύτερους όρους, όπως είπε.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό, πολύ σημαντική είναι, επίσης, η εξειδικευμένη πλέον υποστήριξη της κοινωνικής οικονομίας, σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας. Είναι η πρώτη φορά που θα υπάρξει πρόσκληση αποκλειστικά για το συγκεκριμένο τομέα, σημείωσε ο κ. Χαρίτσης.