Λίγες μέρες μετά το διάβημα της Ελλάδας στην Αυστρία για τον αποκλεισμό της από τη διάσκεψη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, που πραγματοποιήθηκε χθες στην Βιέννη, η πρέσβης ανακλήθηκε για διαβουλεύσεις, «προκειμένου να διαφυλαχθούν οι φιλικές σχέσεις μεταξύ των κρατών και των λαών της Ελλάδας και της Αυστρίας»

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, υπάρχει πρόβλημα δημοκρατίας και καταδικάζεται έντονα κάθε μονομερή πρωτοβουλία

 
«Είναι σαφές ότι τα μεγάλα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με σκέψεις, νοοτροπίες και εξωθεσμικές πρωτοβουλίες που έχουν τις ρίζες τους στο 19ο αιώνα ούτε οι αποφάσεις των αρχηγών κρατών μπορούν να υποκαθίστανται από οδηγίες αστυνομικών διευθυντών. Το τελευταίο αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα δημοκρατίας. Καταδεικνύει δε την ανάγκη προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από διάφορους ανιστόρητους», αναφέρεται από το ΥΠΕΞ.
 
«Οι μονομερείς πρωτοβουλίες για την επίλυση του προσφυγικού και οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου από κράτη μέλη της ΕΕ είναι πρακτικές που μπορούν υποσκάψουν τα θεμέλια και τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης», προσθέτει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.
 
Το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι «οι ευθύνες για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης δεν μπορούν να βαρύνουν μία μόνο χώρα. Η κοινή λογική επιτάσσει ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του σύνθετου αυτού προβλήματος θα πρέπει να διέπεται από τις αρχές της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των βαρών. Η Ελλάδα εργάζεται σε μια τέτοια κατεύθυνση»
 

Χάσμα ανάμεσα σε Αθήνα και Βιέννη

Η απόφαση χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στη Διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη με πρωτοβουλία της Αυστρίας, για δραστικό περιορισμό των προσφυγικών ροών, ελήφθη τη στιγμή που ήδη, πάνω από 3.000 πρόσφυγες βρίσκονται στην Ειδομένη, ενώ τα Σκόπια ανακοίνωσαν ότι επιτρέπουν τη διέλευση, σε μόλις 100 πρόσφυγες. 

Η εν λόγω απόφαση σχολιάστηκε από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα σε ομιλία του από το βήμα της Βουλής, ο οποίος έκανε λόγο για «απαράδεκτες παρασυνάξεις», προειδοποιώντας για μη συναίνεση σε μελλοντικές αποφάσεις, αν δεν υπάρξει καταμερισμός βαρών και ευθυνών στην ΕΕ. Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, πριν τη Σύνοδο Κορυφής, στις 7 Μαρτίου.

Μπορεί και η Ελλάδα να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, δήλωσε το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης των υπουργών Εσωτερικών, όπου θα συζητηθεί το προσφυγικό.

Κουρτς: Εκτός τόπου και χρόνου οι απειλές

Η απάντησε ήρθε άμεσα από τον υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος τόνισε ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου οι απειλές για βέτο.

Το κλίμα δυναμίτισε και ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος δήλωσε ότι προσφέρθηκε βοήθεια στην Ελλάδα, αλλά αρνήθηκε.


Αβραμόπουλος: Ώρα μεγάλης ευθύνης

Θέση στο ζήτημα πήραν τόσο ο πρόεδρος της Κομισιόν όσο και το Βερολίνο, με τον μεν Γιούνκερ να λέει ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε διαμάχη με την Αυστρία, τον δε Σόιμπλε σε πιο μετριοπαθή παρέμβαση, να κάνει λόγο για ανάγκη εξεύρεσης ευρωπαϊκής λύσης.

Παράλληλα, ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος έκανε λόγο για «ώρα μεγάλης ευθύνης», ενώ η ολλανδική προεδρία τονίζει πως αν μέχρι τη Σύνοδο με την Τουρκία δεν έχουν μειωθεί οι εισροές προσφύγων, «θα πρέπει να πάρουμε και άλλα μέτρα». 


Από την Παρασκευή η δράση του ΝΑΤΟ

Εντωμεταξύ, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ, προχώρησε σε διευκρινίσεις σχετικά με τη δράση στο Αιγαίο, η οποία ξεκινά από αύριο Παρασκευή. Όπως είπε, μεταξύ άλλων, αν πλοία της συμμαχίας διασώζουν ανθρώπους από πλοία που κινδυνεύουν στη θάλασσα και έχουν αποπλεύσει από την Τουρκία, θα τους μεταφέρουν στο έδαφος της Τουρκίας.

Ακόμη, ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε πως το NATO θα εντείνει την επιτήρηση των συνόρων Τουρκίας-Συρίας για να βοηθήσει την Άγκυρα στη διαχείριση της κρίσης των προσφύγων.