Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία κατά το 2021 αυξήθηκαν οι κρατικές παρακολουθήσεις πολιτών από την ΕΥΠ κατά 13% σε σχέση με το 2020 και κατά 33% σε σχέση με το 2019.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το «Βήμα της Κυριακής» δημοσιεύει το σχετικό ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Ξέφυγαν οι… άγνωστες κρατικές παρακολουθήσεις», καρφώνοντας ευθέως το Μαξίμου. Όπως αναφέρεται κατά το 2021 έγιναν ακόμα και 91 χωρικές άρσεις απορρήτου δηλαδή σαρώσεις μεγάλων περιοχών εντός και εκτός Αττικής με καταγραφές τηλεφωνικών κλήσεων και στιγμάτων προκειμένου να βρεθούν επίμαχες επικοινωνίες. Εν ολίγοις, πλέον, παρακολουθούν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα.

Μόνο κατά το 2021, εκδόθηκαν 15.475 εισαγγελικές διατάξεις για άρση απορρήτου με την αόριστη και γενική επίκληση περί «εθνικής ασφάλειας» αλλά χωρίς καμιά αιτιολογία. Ο αριθμός 15.475 αφορά εισαγγελικές διατάξεις και όχι πρόσωπα και αυτό γιατί μέσω μια εισαγγελικής διάταξης μπορεί να παρακολουθείται άγνωστος αριθμός πολιτών, οπότε είναι άγνωστο πόσες δεκάδες χιλιάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών τέθηκαν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ επί κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Η ΑΔΑΕ, στην έκθεσή της κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνει ότι η παράλειψη αιτιολογίας για τις παρακολουθήσεις πολιτών από την ΕΥΠ αποκλείει τον δικαστικό έλεγχο και επισημαίνει την ανάγκη για μεγαλύτερη προσοχή.

Να σημειωθεί ότι στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Βήμα της Κυριακής» που υπογράφει ο δημοσιογράφος Βασίλης Λαμπρόπουλος, αφήνονται αιχμές και για το λογισμικό παρακολούθησης Predator μέσω του οποίου κατασκόπευαν τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη.

Στο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά στους υπευθύνους της εταιρείας που διαχειρίζεται το Predator και έχουν σχέση με εταιρεία η οποία πούλησε το νέο σύστημα παρακολούθησης της ΕΥΠ αλλά και το σύστημα επικοινωνιών της ΕΛΑΣ.