Την περασμένη Παρασκευή, σε μία πανηγυρική συνάντηση του Κωστή Χατζηδάκη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε πως αναθέτει σε ιδιώτη την εκκαθάριση των εκατοντάδων χιλιάδων εκκρεμών συντάξεων, οι οποίες μέσα σε διάστημα 18 μηνών έχουν φτάσει από τις 125.000 στις 415.000. Ο project manager, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, αποτέλεσμα της σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, θα αναλάβει τον συντονισμό του τεράστιου έργου του ΕΦΚΑ, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει ότι «θα διαθέσουμε πόρους και ανθρώπινο δυναμικό» και τον υπουργό να κάνει λόγο «ίσως για νέα ΔΕΗ».

Ο Χατζηδάκης αναθέτει σε ιδιώτη την εκκαθάριση των εκατοντάδων χιλιάδων εκκρεμών συντάξεων

«Επισημαίνουμε ότι η Κυβέρνηση της Ν.Δ. παρέλαβε από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ 125.000 εκκρεμείς κύριες συντάξεις και σε ενάμιση χρόνο της έφθασε σε 175.000. Αν δε σε αυτές προστεθούν οι 120.000 εκκρεμείς επικουρικές και τα 60.000 εφάπαξ οι εκκρεμότητες ξεπερνούν τις 350.000 δημιουργώντας έντονο κοινωνικό πρόβλημα επιβίωσης σε χιλιάδες συνταξιούχους και στις οικογένειές του» τόνιζε τον περασμένο Δεκέμβριο σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής.

Λίγες ημέρες αργότερα, η ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων (ΣΥΑΤ) έρχεται να αποδομήσει τις δικαιολογίες αλλά και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την παραχώρηση κρίσιμων υπηρεσιών σε ιδιώτη, εκθέτοντάς την με μία σειρά τεκμηρίων και γεγονότων.

Στην ανακοίνωσή τους, οι υπάλληλοι των ασφαλιστικών ταμείων τονίζουν μεταξύ άλλων πως τα προβλήματα στον ΕΦΚΑ αφορούν από τη μία τα πολλά υψηλόβαθμα στελέχη που έχει τοποθετήσει η κυβέρνηση σε διάφορες θέσεις, και από την άλλη, πως οι συνταξιοδοτήσεις του 2020, αλλά και αυτές του έτους που διανύουμε, έχουν οδηγήσει σε δραματική υποστελέχωση του ΕΦΚΑ. Παράλληλα, τονίζουν ακόμα πως μεγάλο μέρος των εργαζόμενων στον e-ΕΦΚΑ δεν έχουν τις απαραίτητες τεχνολογικές γνώσεις και έρχονται αντιμέτωποι με «τρισάθλιες συνθήκες και χωρίς στοιχειώδη μέσα», καθώς και πως οι αλλεπάλληλες ενοποιήσεις τμημάτων έχουν αποδιοργανώσει την υπηρεσία.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων:

Ο πρωθυπουργός και ο νέος Υπουργός Εργασίας βρήκαν τι φταίει για τις χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις στον e-ΕΦΚΑ, η έλλειψη project manager από τον ιδιωτικό τομέα!!!

  • Τι θα κάνει δηλαδή περισσότερο ο κύριος με τη βαρύγδουπη ιδιότητα από αυτό που κάνουν οι διορισμένοι από την κυβέρνηση διοικητής και οι 4 υποδιοικητές στον e-ΕΦΚΑ;
  • Τι διαφορετικό θα κάνει από τους δεκάδες συμβούλους και παρασυμβούλους και ειδικούς συνεργάτες, που έχουν προσλάβει από τον «ιδιωτικό τομέα» στον e-ΕΦΚΑ;
  • Δεν γνωρίζει η κυβέρνηση ότι από τον e-ΕΦΚΑ αποχώρησαν το 2020 για συνταξιοδότηση 557 εργαζόμενοι και το 2021 αναμένεται μεγαλύτερος αριθμός.
  • Δεν γνωρίζει η κυβέρνηση ότι χιλιάδες εργαζόμενοι στον e-ΕΦΚΑ από πλευράς τεχνολογικού εξοπλισμού κλπ βρίσκονται στην «λίθινη εποχή» και προσπαθούν να ανταποκριθούν στα «βουνά» των υποθέσεων που τους ανατίθενται μέσα σε τρισάθλιες συνθήκες και χωρίς στοιχειώδη μέσα…;
  • Δεν γνωρίζει η κυβέρνηση το χάος που δημιουργήθηκε με τις διαδοχικές ενοποιήσεις και ιδιαίτερα με την δημιουργία του κατ’ ευφημισμόν e “ηλεκτρονικού” ΕΦΚΑ: Οι αλλεπάλληλες ενοποιήσεις (αποδιοργανώσεις λέμε εμείς) τμημάτων και υπηρεσιών, οι αλλαγές αντικειμένων και το πηγαινέλα αρμοδιοτήτων, πχ την μία μέρα οι συντάξεις του e-ΕΦΚΑ αγροτών βγαίνουν στην Πατησίων και την άλλη στέλνονται σε άσχετα υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα, την μία μέρα οι αρμοδιότητες των συντάξεων των μη μισθωτών βρίσκονται στις υπηρεσίες του τ. ΟΑΕΕ και την επόμενη μέρα είναι αρμοδιότητα των υποκαταστημάτων του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ…;

Σίγουρα όλα τα παραπάνω τα γνωρίζει… και ξέρει ότι για να διεκπεραιωθούν οι χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις αυτό που λείπει από τον e-ΕΦΚΑ δεν είναι ο project manager, αλλά υπάλληλοι και εκσυγχρονισμός των υποδομών.

Αυτόν τον θέλει για να ετοιμάσει την παράδοση της κοινωνικής ασφάλισης στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και όχι για να λύσει δήθεν το πρόβλημα των αιτήσεων συνταξιοδότησης που κατά χιλιάδες αυξάνονται και υπό τον φόβο των επικείμενων αλλαγών με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και από αυτή που αναμένεται να ψηφιστεί.

Διαβάστε περισσότερα:

Δραματική η καθυστέρηση στις εκκρεμείς συντάξεις, την «προσωπική δέσμευση» Μητσοτάκη