Πριν 15 ημέρες δύο προσφυγόπουλα στη Σάμο βρέθηκαν από την ουρά ενός ΑΤΜ τράπεζας, ξυλοφορτωμένα σε ένα δωμάτιο του τμήματος Ασφάλειας, ενώ ακόμα δεν ξέρουν το γιατί. Πρόκειται για δύο παιδιά ηλικίας 13 και 14 ετών.
Αφορμή για το περιστατικό, όπως εξηγεί στο TPP ο Δημήτρης Χούλης, στάθηκε ότι τα παιδιά είχαν μαζί τους ένα ποδήλατο. Πρόκειται, μάλιστα, για ένα ποδήλατο που τους είχε δοθεί από τη Μη κυβερνητική Οργάνωση «Still I Rise». Μία γυναίκα που βρισκόταν στην ουρά τους κατηγόρησε ότι το έχουν κλέψει ανεβάζοντας τους τόνους, με τα παιδιά να προσπαθούν να εξηγήσουν ότι τους έχει δοθεί. Λίγο αργότερα, έκαναν την εμφάνιση τους οι αστυνομικοί. «Γενικότερα υπάρχει μια τραμπουκίστικη διάθεση, ειδικά μετά τα περιοριστικά μέτρα. Την ίδια ώρα υπάρχει η κλασική αγανάκτηση στην ουρά της τράπεζας “ζείτε με τα επιδόματα που τα πληρώνουμε εμείς” κλπ. Κι έτσι πολλές φορές σημειώνονται τέτοιες παρεξηγήσεις. Απλά εν προκειμένω, πέρασε η ΟΠΚΕ από εκεί και φρόντισε να αφήσει το σημάδι της» επισημαίνει ο δικηγόρος που έχει αναλάβει την υπόθεση.
Εν συνεχεία, αφηγείται στο TPP, η Ζωή Κόκαλου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας της ΑΡΣΙΣ Ν. Ελλάδας, οι αστυνομικοί που εμφανίστηκαν με ένα τζιπ, πέρασαν χειροπέδες στα παιδιά και τους έβαλαν στο όχημα όπου και τους χτύπησαν οδηγώντας τους στο τμήμα, χωρίς διερμηνέα, χωρίς να ξέρουν το γιατί. «Όταν τους πήγαν στο αστυνομικό τμήμα τους έβαλαν σε έναν χώρο της ασφάλειας, τους διέταξαν τα γδυθούν, τους τραμπούκισαν και μετά τους είπαν ντυθείτε και φύγετε» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Το ένα παιδί είναι χτυπημένο στο κεφάλι, ενώ το άλλο, όπως αποδεικνύεται και στην ιατρική γνωμάτευση, έχει κάκωση στον ώμο.
«Πιθανόν να μην έχει καταγραφεί καν»
Ο Δημήτρης Χούλης επισημαίνει ότι πρόσφατα στην ΑΡΣΙΣ είχαν μία σχετικά αντίστοιχη περίπτωση και ότι πιθανόν εν προκειμένω να μην έχει καταγραφεί καν ως περιστατικό από τις αστυνομικές αρχές. «Τον Μάρτιο προσήγαγαν έναν πρόσφυγα για να καταλήξουν να του δίνουν μια κλήση για παράνομη μετακίνηση. Τον χτύπησαν πολύ και το περιστατικό δεν γράφτηκε πουθενά. Κάναμε αίτηση σε όλα τα τμήματα να δούμε αν έχει καταγραφεί και δεν είχε» αναφέρει.
Από τα δύο παιδιά που δέχθηκαν την επίθεση, η οικογένεια του ενός έτυχε να ανήκει στους επωφελούμενους της Κοινωνικής Οργάνωσης Υποστήριξης Νέων «ΑΡΣΙΣ», στο πρόγραμμα στέγασης ESTIΑ. Από την καταγγελία που δημοσιοποίησε η οργάνωση αλλά και από περαιτέρω κινήσεις που πρόκειται να γίνουν από πλευράς τους διασφαλίζεται ότι δεν πρόκειται να μείνει μία ακόμα υπόθεση αστυνομικής αυθαιρεσίας που δεν είναι καταγεγραμμένη ούτε στο αρχείο.
«Θα κάνουμε όλες τις ενέργειες που πρέπει. Θα γίνει αναφορά στον Συνήγορο του Παιδιού, καθώς και στο δίκτυο καταγραφής ρατσιστικής βίας» δηλώνει η Ζ. Κόκαλου.