Οι ανησυχίες αφορούν στο ενδεχόμενο να κρυφακούει κάποιος τις συνομιλίες των παιδιών, στη χειρότερη περίπτωση να αντικαθιστά τις απαντήσεις της κούκλας με άλλες και τελικά, να χειραγωγεί το παιδί μέσω της κούκλας.

Οι κατασκευάστρειες εταιρείες Mattel και ToyTalk υποστηρίζουν ότι δεν έχουν καταγραφεί τέτοια κρούσματα. Ωστόσο το γενικό συμπέρασμα της μελέτης είναι πως η ασφάλεια δεν αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα για τους κατασκευαστές των high tech παιχνιδιών. 

Επικοινωνία με ασύρματο δίκτυο

Η Hello Barbie  συνδέεται στο ασύρματο δίκτυο του σπιτιού, μέσω του οποίου διεξάγεται η επικοινωνία με τους υπολογιστές της εταιρείας, με την χαρακτηριστική ονομασία ToyTalk.

Ο γονέας κατεβάζει τη δωρεάν εφαρμογή σε iOS ή Android και δημιουργεί λογαριασμό στους διακομιστές του κατασκευαστή, με αποτέλεσμα το παιδί πιέζοντας την κοιλιά της κούκλας να συζητά μαζί της -η ηχογράφηση αποστέλλεται στους server της ToyTalk προς αναγνώριση ομιλίας και επεξεργασία τεχνητής νοημοσύνης.

Χρήση κωδικών από εισβολείς

Η Bluebox Labs εξέτασε το επίπεδο ασφάλειας της κούκλας και επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι το mobile app για τη λειτουργία της κούκλας χρησιμοποιεί κωδικό ασφαλείας που μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί από εισβολείς.

Επιπλέον, οι εισβολείς έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν στοιχεία εισόδου στην υπηρεσία για να αποκτήσουν πρόσβαση στους διακομιστές της ToyTalk.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία VTecth, η οποία κατασκευάζει high tech παιχνίδια, έχει δεχτεί καταγγελίες για μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε στοιχεία εκατομμυρίων παιδιών.