Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκεται ο Που Ζιτσιάνγκ, επιφανής δικηγόρος που μάχεται υπέρ της ελευθερίας του λόγου και ο οποίος αντιπροσωπεύει πολλούς αντιφρονούντες, περιλαμβανομένου του καλλιτέχνη Άι Ουέιουεϊ.
 
Χειροπέδες πέρασαν οι Αρχές και σε ακτιβιστή του «Κινήματος Νέων πολιτών», οργάνωσης που προτρέπει τους ηγέτες της Κίνας να δίνουν στη δημοσιότητα τα περιουσιακά τους στοιχεία. Συνελήφθη με την κατηγορία της «υποκίνησης ταραχών», όπως ανέφεραν δύο δικηγόροι.
 
Ο ίδιος είχε ταχθεί κατά του συστήματος των στρατοπέδων καταναγκαστικής εργασίας, τα οποία η κυβέρνηση κατήργησε, και είχε προβληθεί ιδιαίτερα από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στο πλαίσιο της συγκεκριμένης εκστρατείας, γεγονός ασυνήθιστο για έναν επικριτή της κυβέρνησης.
 
Συνελήφθησαν ακόμη οι αντιφρονούντες Λιου Ντι και Σου Γιουγού (ο δεύτερος είναι καθηγητής της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών), όπως δήλωσε ο δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Σανγκ Μπαοτζούν, επικαλούμενος τις συνομιλίες που είχε με τους συγγενείς των Λιου και Χου.
 
Οι αντιφρονούντες Χου Σιγκέν και Χάο Τζιάν, ο οποίος διδάσκει στην Ακαδημία Κινηματογράφου του Πεκίνου, επίσης τέθηκαν υπό κράτηση, σύμφωνα με τους Υπερασπιστές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κίνας, οργάνωση η οποία εδρεύει στην Κίνα.
 

Ευαίσθητοι στην κριτική
 

Οι συλλήψεις δίνουν ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα στην εκστρατεία καταστολής των διαφωνούντων και υπογραμμίζουν το πόσο ευαίσθητοι έχουν γίνει οι Κινέζοι ηγέτες στην κριτική ενόψει της 25ης επετείου της αιματηρής καταστολής των διαδηλώσεων γύρω από την πλατεία Τιενανμέν στο Πεκίνο στις 4 Ιουνίου 1989.
 
«Η κράτηση, όπως τα προηγούμενα χρόνια ο κατ' οίκον περιορισμός, έχει ως στόχο, καταρχάς, να τον βγάλει [τον Που] εκτός δράσης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αλλά το πιο σημαντικό, ίσως να αποτελεί ένα μήνυμα αποτροπής άλλων από το να λάβουν μέρος στις εκδηλώσεις μνήμης για την σφαγή αυτή κατά τη διάρκεια αυτής της σημαντικής επετείου» σημειώνει η εδρεύουσα στη Νέα Υόρκη Human Rights Watch.
 
Στο Weibo, την κινεζική εκδοχή του Twitter, οι συλλήψεις καταδικάστηκαν από εκατοντάδες χρήστες, τα σχόλια των οποίων δεν απομάκρυναν αμέσως οι λογοκριτές της κυβέρνησης.
 
«Πρόκειται για ισχυρό χαστούκι σε οποιονδήποτε διατηρεί ψευδαισθήσεις για την επονομαζόμενη 'νέα διακυβέρνηση του Σι- Λι' έγραψε χρήστης του δικτυακού τύπου, αναφερόμενος στον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και στον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ.