Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο Α. Σαμαράς διαχώρισε πλήρως τη θέση του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών και τις εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις, κάνοντας λόγο για εκ των προτέρων συνθηκολόγηση της Ελλάδας που θα ενθαρρύνει ακόμα περισσότερο τις επιθετικές τάσεις της Τουρκίας.

«Όταν ακούγονται πρόθυμες φωνές από την Ελλάδα ότι είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευθούμε τα δικά μας, ενθαρρύνουμε τους άλλους να μας ζητήσουν κι άλλα. Όταν ακούγεται για προσφυγή στη Χάγη υπό τις τωρινές συνθήκες, δηλαδή εκ των προτέρων συνθηκολόγηση της Ελλάδας σε συνυποσχετικό που παρακάμπτει το Δίκαιο της Θάλασσας όπως ζητάει η Τουρκία, δεν αποτρέπουμε την επιθετικότητα της άλλης πλευράς. Την ενθαρρύνουμε ακόμα περισσότερο».

Ο Μητσοτάκης προανήγγειλε προσφυγή στη Χάγη για τις τουρκικές προκλήσεις

Παράλληλα, επέκρινε εμμέσως την αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να απεμπλακεί από αυτή χωρίς να πληρώσει κόστος. «Η συμφωνία αυτή δεν πάει πουθενά. Η Ελλάδα πρέπει να ενισχύσει τη θέση της με κάθε τρόπο, ώστε να μπορέσει να απεμπλακεί απ’ αυτήν χωρίς να πληρώσει κόστος. Κι όπως πάνε τα πράγματα, αυτό δεν είναι αδύνατο. Οι συνθήκες που επέβαλαν αυτή τη συμφωνία ήδη αποδυναμώνονται ταχύτατα»

Ο «ανορθόδοξος» πόλεμος μέσω «λαθρομεταναστών»

Ο πρώην πρωθυπουργός προχώρησε σε νέο ξενοφοβικό παραλήρημα για τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα, λέγοντας ότι πρόκειται για μια άτυπη εισβολή λαθρομεταναστών, ενώ ισχυρίστηκε πως η Τουρκία έχει εξαπολύσει «ανορθόδοξο» πόλεμο μέσω των «λαθρομεταναστευτικών ροών». Άφησε αιχμές για «αγκυλώσεις» και καθυστερήσεις της κυβέρνησης ως προς το ζήτημα των ροών.

«Δεν μασάω το λόγια μου. Προβλήματα υπάρχουν. Και θα είναι πολύ πιο εύκολο να λυθούν, αν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις τοπικές κοινωνίες. Θα βοηθούσε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, αν λέγαμε τα πράγματα με το όνομά τους. Στην μεγάλη τους πλειονότητα, οι λεγόμενες “ροές” αποτελούνται από λαθρομετανάστες που πραγματοποιούν άτυπη εισβολή.

Η Τουρκία εργαλειοποιεί τις ροές, το λέει με κάθε τρόπο, οι εταίροι μας το ξέρουν, ενώ εδώ κάποιοι μιλάνε ακόμα για “προσφυγικό-μεταναστευτικό”… Ανησυχούμε για θερμό επεισόδιο με την Τουρκία. Όμως η Τουρκία έχει ήδη εξαπολύσει “ανορθόδοξο” πόλεμο εναντίον μας μέσω των λαθρομεταναστευτικών ροών. Αυτό το αντιλαμβάνεται η κοινωνία. Η κυβέρνηση ξέρει τι συμβαίνει, θέλει να κάνει αυτό που πρέπει, αλλά υπήρξαν ήδη σοβαρές καθυστερήσεις. Και αγκυλώσεις ακόμα. Ελπίζω να ξεπεραστούν με το νέο υπουργείο».

Έμμεση κριτική για τις επιλογές Μητσοτάκη

Ερωτηθείς για τη στελέχωση της κυβέρνησης από τον Κ. Μητσοτάκη, δήλωσε ότι δεν είναι δουλειά του να βαθμολογεί υπουργούς και να σχολιάζει αλλά «είμαι εδώ για να βοηθώ» και ανέφερε πως «το στοίχημα θα κερδηθεί στην πράξη» και «όλοι ευχόμαστε και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κερδηθεί». Ωστόσο, τόνισε ότι «τα πολιτικά ανοίγματα είναι χρήσιμα, φτάνει να γίνονται με κριτήρια ουσιαστικής αξιοκρατίας κι όχι με κριτήρια απλώς συμβολισμού και επικοινωνίας».

Απατώντας για την υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Α. Σαμαράς απέφυγε να απαντήσει, ενώ ισχυρίστηκε πως δεν θα μπορέσει να βρίσκεται στη Βουλή για να ψηφίσει την πρόταση λόγω προγραμματισμένου ταξιδιού στις ΗΠΑ.

«Όπως γνωρίζετε η επιλογή του υποψηφίου Προέδρου είναι προνόμιο του Πρωθυπουργού. Χαίρομαι που ξεκαθάρισε το τοπίο. Δεν μπορώ να πω ότι γνωρίζω την κα. Σακελλαροπούλου. Της εύχομαι, βεβαίως, καλή επιτυχία. Λόγω προγραμματισμένου από καιρό ταξιδιού στις ΗΠΑ δεν θα βρίσκομαι στη Βουλή την ημέρα της ψηφοφορίας. Θα στείλω ωστόσο σχετική επιστολή στην οποία θα αναφέρω ότι αν ήμουν παρών θα υπερψήφιζα την πρόταση του κόμματός μου».