Ξεκινά ο διάλογος για την ίδρυση του σώματος της πανεπιστημιακής αστυνομίας, καθώς το μεσημέρι της Τρίτης αναμένεται να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη στην οποία θα συμμετέχουν οι υπουργοί Παιδείας, Νίκη Κεραμέως και Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, καθώς επίσης και η διοίκηση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ). Η εν λόγω σύσκεψη, σύμφωνα με το «alfavita» δεν αναμένεται να έχει επίσημο αλλά διερευνητικό χαρακτήρα.

Σώμα της ΕΛΑΣ

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέσω διαρροών, το νέο σώμα θα υπάγεται και λογοδοτεί στην ΕΛΑΣ, θα φέρει γκλοπ και χειροπέδες και θα αποτελείται αρχικά από 500-1.000 άτομα, που αναμένεται να αυξηθούν στη συνέχεια, ενώ σε συγκεκριμένες περιόδους θα ενισχύεται.

Ωστόσο παραμένει άγνωστο αν τις «ενισχύσεις» θα αποτελούν άλλα σώματα της ΕΛΑΣ.

Σώμα της ΕΛΑΣ η πανεπιστημιακή αστυνομία που ιδρύει η κυβέρνηση

Οι νέοι αστυνομικοί πρόκειται σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες να προσληφθούν με διαδικασίες fast-track, ενώ και η εκπαίδευσή τους θα διαρκέσει από 5 έως 7 εβδομάδες. Παρόλα αυτά τόσο η διαδικασία πρόσληψης στο ίδιο πλαίσιο με τους 1.500 ειδικούς φρουρούς που προσελήφθησαν στα τέλη του 2019 αλλά και ο μικρός χρόνος εκπαίδευσής τους για ένα εξαιρετικά ευαίσθητο περιβάλλον όπως το ακαδημαϊκό, γεννούν πλήθος ερωτημάτων.

Ερωτηματικά από τις διαρροές για «fast-track» προσλήψεις στελέχωσης της πανεπιστημιακής αστυνομίας

Διαφωνίες από τον ακαδημαϊκό κόσμο

Υπενθυμίζεται ότι η ανακοίνωση της Συνόδου Πρυτάνεων, όπως αυτή είχε δημοσιευθεί στις αρχές Νοεμβρίου όταν και έγιναν οι πρώτες κυβερνητικές ανακοινώσεις για την ίδρυση ενός σώματος αστυνόμευσης των πανεπιστημίων, τασσόταν ενάντια στην ίδρυση τέτοιου σώματος που θα υπάγεται στην ΕΛΑΣ, δηλώνοντας πως αν και η φύλαξη θα πρέπει να τεθεί σε νέες βάσεις, αυτή θα πρέπει να αναφέρεται στα αρμόδια όργανα του πανεπιστημίου, στα πλαίσια και του αυτοδιοίκητου.

Εκτός από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων όμως, αντιδράσεις υπήρξαν και από μέρος του ακαδημαϊκού κόσμου. Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η οποία στα πλαίσια της ανακοίνωσης της Συνόδου Πρυτάνεων, διευκρίνιζε ότι:

  • «Οι προσλήψεις επιπλέον αστυνομικών είναι εκτός τόπου και χρόνου.
  • Η σύσταση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας σε περίοδο όπου τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα είναι άδεια είναι το λιγότερο ανεπίκαιρη.
  • Η πρόσκληση για διάλογο από την πολιτεία θα έπρεπε να γίνεται με διαφορετικές προτεραιότητες».