Εισηγήτρια στην αρμόδια Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων είναι η Γαλλίδα Μανόν Ομπρί, που θα παρουσιάσει τον ογκώδη φάκελο της δικογραφίας στους συναδέρφους της. Η συνεδρίαση πραγματοποιείται το πρωί της Πέμπτης, με τον Λαγό να μην έχει δικαίωμα να παρέμβει, κάτι που αναμένεται να συμβεί σε επόμενη συνεδρίαση, όπου θα απαντήσει και σε ερωτήσεις της Επιτροπής.
Σε περίπτωση που η Επιτροπή εισηγηθεί την άρση της ασυλίας, η υπόθεση θα μεταφερθεί στην Ολομέλεια, μία διαδικασία ωστόσο που θα χρειαστεί λίγους μήνες ακόμα για να ολοκληρωθεί.
Παράλληλα όμως, την Τετάρτη αποκαλύφθηκε η ολιγωρία των ελληνικών αρχών, καθώς όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ντέιβιντ Σασόλι, αποφάσισαν να στείλουν στο Ευρωκοινοβούλιο τον φάκελο της δικογραφίας 2.000 σελίδων της δίκης της Χρυσής Αυγής στα ελληνικά.
«Συμφωνώ με την ανάγκη η διαδικασία να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς και με σεβασμό στο ισχύον νομικό πλαίσιο. Οι καθυστερήσεις οφείλονται στην καθυστερημένη λήψη από το Ευρωκοινοβούλιο του αιτήματος από τις ελληνικές Αρχές – Το αίτημα συνοδεύτηκε με μια δικογραφία 2 χιλιάδων σελίδων στα ελληνικά!» ανέφερε συγκεκριμένα ο Σασόλι, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη.
Η αποκάλυψη προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που επιτίθεται στην κυβέρνηση για την ολιγωρία:
«Σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Σασόλι κατά τη συνάντησή του με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη αποκάλυψε ότι οι ελληνικές αρχές όχι μόνο καθυστέρησαν να αποστείλουν τη δικογραφία για την άρση ασυλίας Λαγού, αλλά και όταν την έστειλαν ήταν αμετάφραστη!» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια σημειώνει ότι «τέσσερις μήνες μετά την καταδίκη των νεοναζί από την ελληνική δικαιοσύνη και μετά τη διαφυγή του Χρήστου Παππά μέσα από τα χέρια του κ. Χρυσοχοΐδη, σήμερα μαθαίνουμε πως οι αρχές ολιγώρησαν και στο θέμα της άρσης ασυλίας του Γιάννη Λαγού σε σχέση με τη συνδρομή τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».
Τέλος καλεί την κυβέρνηση «να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να σταματήσει επιτέλους να εκθέτει τη χώρα και να συνδράμει με κάθε τρόπο στο έργο των ευρωπαϊκών αρχών από εδώ και πέρα».