Τις πρώτες επαφές τους πραγματοποίησαν την Πέμπτη υπουργοί της κυβέρνησης με την τρόικα, προκειμένου να τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι για τα θέματα της τρίτης «μεταμνημονιακής» αξιολόγησης που μένουν ανοικτά. Σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr, οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένουν από τη νέα κυβέρνηση να δείξει καλά δείγματα γραφής μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου που θα συνεδριάσει το Euroworking Group και θα δώσει κατεύθυνση για το Eurogroup της 13ης Σεπτεμβρίου. Όλα αυτά με δεδομένο μέχρι στιγμής ότι δεν υπάρχει συζήτηση για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ  μέχρι το 2022.

Οι οριστικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν μέσα στο επόμενο 10ήμερο, ενώ αναμένεται να ξεκαθαριστούν αρκετά θέματα στον τομέα της οικονομίας τόσο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και από τον Χρήστο Σταϊκούρα μέσα στο Σαββατοκύριακο στο πλαίσιο ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Οι στόχοι για ΕΝΦΙΑ και 120 δόσεις

Το news247.gr, αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα τρενάρει τη φετινή μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10%, μέτρο για το οποίο είχαν δεσμευτεί οι προκάτοχοί της. Όπως είχε ανακοινώσει τον Μάιο η κυβέρνηση, η μείωση του ΕΝΦΙΑ για το 2019 επρόκειτο να ήταν κλιμακωτή. Ξεκινούσε από το 30% για την ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία ως 60.000 ευρώ μειώνοντας στο 10% για την ακίνητη περιουσία με αξία έως 100.000 ευρώ και πρακτικά μηδενίζονταν για ακίνητη περιουσία με αξία πάνω από 150.000.

Στο τραπέζι των χθεσινών συνομιλιών η ιδέα να καταργηθεί η μεσοσταθμική μείωση του 10% για τον ΕΝΦΙΑ και τη θέση της να πάρει μια αντίστοιχη μείωση του φόρου κατά 10%, που όμως θα ψηφίσει άμεσα η νέα κυβέρνηση με το πρώτο μέρος του φορολογικού νομοσχεδίου. Με τον τρόπο αυτό εξυπηρετείται η «διεύρυνση» του χρόνου υλοποίησης της μείωσης κατά 30% του φόρου από την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία θα γίνει σε τρία αντί σε δύο χρόνια.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, αντί να γίνει μείωση 20% για το 2020 (φορτώνοντας επιπλέον δημοσιονομικό κόστος 565 εκατ. ευρώ τον επόμενο χρόνο) και 10% για το 2020 θα γίνουν τρεις ετήσιες μειώσεις της τάξης του 10%, αρχής γενομένης από φέτος, με ολοκλήρωση του συνόλου της μείωσης το 2021.

Σχετικά με τη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων, οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν φάνηκαν αρνητικοί σε κάποια χαλάρωση στην ρύθμιση για τις οφειλές έως 3.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα, δεχόμενοι τη μείωση της ελάχιστης δόσης από τα 30 στα 20 ευρώ αλλά όχι και την μείωση του επιτοκίου του 5% που επιβάλλεται στις δόσεις.

Ωστόσο, εξέφρασαν ενστάσεις για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που είχε κατατεθεί προεκλογικά από την προηγούμενη κυβέρνηση και προέβλεπε την επέκταση της ρύθμισης έως και σε 120 δόσεις και σε επιχειρήσεις με τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ. Εκτιμούν ότι με τον τρόπο αυτό οι επιχειρήσεις θα μπορούν να αθετούν τις υποχρεώσεις τους και να αναμένουν μακροχρόνιες ρυθμίσεις για την εξυπηρέτησή τους.

Σκέψεις για να «κοπεί« στα τρία το φορολογικό νομοσχέδιο

Όπως αναφέρουν πληροφορίες της «Εφημερίδας των Συντακτών», η κυβέρνηση σκοπεύει να ψηφίσει μέχρι τις 10 Αυγούστου ένα «μίνι» φορολογικό νομοσχέδιο, όπου θα περιληφθούν κωδικοποιημένες όλες οι νομοθετικές αλλαγές που έχουν επέλθει τα τελευταία χρόνια μέσα από τη δευτερογενή νομοθεσία της φορολογικής διοίκησης, τις υπουργικές αποφάσεις, τις εγκυκλίους και τη νομολογία των ανώτατων δικαστηρίων.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει το νομοσχέδιο με τα πιο ουσιώδη μέτρα, τον Οκτώβριο, μαζί με το προσχέδιο προϋπολογισμού. Εκεί θα περιλαμβάνεται ο βασικός κορμός  των φοροελαφρύνσεων που εξαγγέλθηκαν προεκλογικά και αφορούν μειώσεις συντελεστών σε εισόδημα, ακίνητα, ενοίκια, μερίσματα και επιχειρηματικά κέρδη.

Το τρίτο και τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο θα έρθει τον Δεκέμβριο του 2019 και σημείο αναφοράς του θα είναι το «ηλεκτρονικό λογιστήριο». Δηλαδή η καθιέρωση του συστήματος των ηλεκτρονικών συναλλαγών στο τρίγωνο εφορία – πελάτης – επιχείρηση.

Το «ηλεκτρονικό λογιστήριο» θα αλλάζει τους συντελεστές για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου και θα περιορίζει περαιτέρω τα όρια χρήσης μετρητών. Το όριο των 500 ευρώ θα διατηρηθεί για πολύ λίγες συναλλαγές και ορισμένους επιχειρηματικούς κλάδους, ενώ για κάποιους άλλους που ρέπουν προς τη φοροδιαφυγή το όριο θα μειωθεί στα 300 ευρώ.