Στο κτήριο του πρώην υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα ξεκινήσουν σήμερα οι συναντήσεις της τρόικας με τη νέα κυβέρνηση. Οι εκπρόσωποι της Κομισιόν, Ντέκλαν Κοστέλο, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Νικολά Τζαμαρόλι, του ΔΝΤ, Πίτερ Ντόλμαν καθώς και ο Φραντσέσκο Τρούντι της ΕΚΤ έχουν ραντεβού το πρωί (09.00) της Πέμπτης με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αλλά και εκπροσώπους των υπουργείων Ανάπτυξης, Εργασίας, Ενέργειας και Δικαιοσύνης.

Ένα από τα κορυφαία θέματα των συζητήσεων αποτελεί η ΔΕΗ και το μέλλον της, με την κυβέρνηση να αναφέρει μέχρι τώρα πως η επιχείρηση βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας. Ο Κ. Χατζηδάκης θα αναφερθεί το νέο τοπίο που διαμορφώνεται σε σχέση με τη ΔΕΗ, ύστερα από την αποτυχία και του δεύτερου διαγωνισμού για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης, λόγω έλλειψης επενδυτικού ενδιαφέροντος. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του σχετικά με το μέλλον της ΔΕΗ όταν πραγματοποιηθούν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ, επισημαίνεται πως η κυβέρνηση θα θέσει στην τρόικα το σχέδιο της για τις 120 δόσεις για τις οφειλές προς την εφορία. Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης αναμένεται να μειωθεί από τα 30 ευρώ στα 20 ευρώ, τα κριτήρια ρύθμισης οφειλών για τα νομικά πρόσωπα θα διευρυνθούν, ενώ μείωση σχεδιάζεται και για το ετήσιο επιτόκιο που επιβαρύνει τις οφειλές οι οποίες εντάσσονται στη ρύθμιση.

Σχετικά με το ζήτημα του ασφαλιστικού, αποκαλυπτικές ήταν οι δηλώσεις που έκανε στην ΕΡΤ ο βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Κυρανάκης,ο οποίος αποκάλυψε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για το νέο ασφαλιστικό είναι ιδιωτικοποίηση όχι μόνο της επικουρικής σύνταξης αλλά και της κύριας, «μαρτυρώντας» πως οι νέοι ασφαλισμένοι θα χτίζουν «ελεύθερα» τη σύνταξή τους κεφαλαιοποιητικά.

Ιδιωτικοποίηση και της κύριας σύνταξης «μαρτυρά» ο Κυρανάκης

Η κυβέρνηση έχει τονίσει πολλές φορές ότι σκοπεύει στη μείωση των δυσθεώρητων πρωτογενών πλεονασμάτων (ύψους 3,5% του ετήσιου ΑΕΠ έως το 2022), ωστόσο ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ξεκαθάρισε την Τρίτη στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως πρέπει να διατηρηθούν οι μνημονιακοί δημοσιονομικοί στόχοι. Ο πρωθυπουργός τον διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα σεβαστεί τους στόχους.

Παράλληλα, ο Κ. Ρέγκλινγκ ζήτησε εκ νέου τη μείωση του αφορολόγητου ορίου από 1η Ιανουαρίου 2020, χωρίς πάντως να αποκλείσει το ενδεχόμενο να μην ισχύσει το μέτρο. «Ένα θέμα στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, καθώς ο αριθμός πολιτών που πληρώνουν φόρο εισοδήματος είναι σχετικά μικρός σε σχέση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης με φυσιολογικούς φορολογικούς συντελεστές είναι ένας πιθανός τρόπος. Όμως δεν μπήκαμε σε λεπτομέρειες. Είναι σχετικά νωρίς γι’ αυτό».