Ακολουθεί , η 27η συνεδρίαση της δίκης του Δ. Λιγνάδη, όπως τη μεταδίδει το Παρατηρητήριο Δίκης Λιγνάδη:

Κούγιας: Θα θέλαμε να αναγνωστούν τα μηνύματα μεταξύ ΠΦ. (3ου μηνυτή) και Σ. (2ου μηνυτή).

[Σύνεδρος διαβάζει συνομιλία]

Κούγιας: Να κάνω ένα σχόλιο, αυτές οι συνομιλίες ξεκινούν 4/2 και τελειώνουν 22/2 που ο Λιγνάδης έχει συλληφθεί. Από το περιεχόμενό τους προκύπτει ότι δεν αναφέρεται πουθενά η λέξη βιασμός. Μιλούν για χειραγώγηση που προκύπτει και από άλλες συνομιλίες και από τη μήνυση του ΒΚ. Σε καμία περίπτωση δεν αναφέρεται βιασμός, νώ έχουν αναδειχθεί πράξεις εναντίον του Λιγνάδη φαίνεται ότι ο Σ. (2ος μηνυτής) δεν έχει ιδέα για τις πράξεις που κατήγγειλε ο ΠΦ.

Πρόεδρος: Κύριε κατηγορούμενε ελάτε. Γνωρίζετε για τις πράξεις που κατηγορείστε, τι έχετε να πείτε;

Λιγνάδης: Σήμερα είναι για μένα μια μέρα λύτρωσης γιατί μετά από 1 χρόνο προφυλακισμένος, εκεί που το ένα λεπτό μετράει για έναν μήνα, είμαι σε θέση να απολογηθώ. Θα παρακαλούσα να μου θέσετε την οποιαδήποτε ερώτηση και να απαντάω.

Πρόεδρος: Θα πάρουμε κάθε πράξη ξεχωριστά, έχουμε τον Α. (1ο μηνυτή) για βιασμό που φέρεται ότι τελέστηκε το 2011, τον γνωρίζετε;

Λιγνάδης: Την περίπτωση του Α. την έμαθα όταν έμενα σε ένα σπίτι τον Φεβρουάριο του 2021 που δεχόμουν κάποιες απειλές και μαθαίνω ότι θα κατατεθεί μια μήνυση. Εγώ τη φυσιογνωμία την είδα στη ΓΑΔΑ πια κρατούμενος, αν δεν έβλεπα τη φωτογραφία του δε θα έφερνα στο μυαλό μου τη φυσιογνωμία του και σε συνδυασμό με τον ξάδερφο του τον Χ. […] Δία ζώσης δεν τον έχω συναντήσει ποτέ, αλλά δεν αποκλείω να επικοινώνησα μαζί του στα social media, εγώ πρωτοπήρα υπολογιστή μεγάλος, το 2009 και έκανα μια χρήση που μπορεί να μίλαγα με 1000 άτομα. Δεν αμφισβητώ ότι μπορεί να μιλήσαμε.

Πρόεδρος: Δεν αναζητήσατε στο κινητό σας πριν την κατάσχεση να δείτε αν τον ξέρατε;

Λιγνάδης: Δεν θυμάμαι ίσως και να αναζήτησα αλλά όταν είσαι σίγουρος για κάτι που έκανες και κάτι που δεν έκανες δεν μπαίνεις σε αυτή τη διαδικασία. Ισως όταν σας εξιστορήσω την πορεία μου και πώς βρέθηκα στο Εθνικό να καταλάβετε.

Πρόεδρος: Γνωρίζετε όμως κάποιο συγγενικό του πρόσωπο;

Λιγνάδης: Ναι τον Χ. που παίζαμε μπασκετάκι.

Πρόεδρος: Λέτε ότι δεν του κάνατε αίτημα φιλίας;

Λιγνάδης: Δεν μπορώ να αποκλείσω πράγματα για τα οποία δεν είμαι σίγουρος, μπορεί να μου έκανε αίτημα φιλίας αποδεχόμουν αρχικά αιτήματα φιλίας γιατί αποφορτιζόμουν με τον υπολογιστή & τα social media μετά έκανα διάφορες εκκαθαρίσεις, αποδεχόμουν όμως ίσως κακώς.

Πρόεδρος: Χωρίς κρίτηρια;

Λιγνάδης: Στην αρχή πρέπει να ομολογήσω ότι είχα ανεξέλεγκτη δραστηριότητα στα social, δεν εννοώ όμως ούτε παράτυπη, ούτε παράνομη.

Πρόεδρος: Το πρόσωπό του σας θύμισε κάτι;

Λιγνάδης: Αν δε μου λέγανε ότι είναι ο Α. δεν θα μου θύμιζε κάτι.

Πρόεδρος: Ο συγκεκριμένος ισχυρίζεται ότι είχατε επισκεφτεί το σπίτι του, ότι τους είχατε παραλάβει από το αεροδρόμιο, ότι είχατε επικοινωνία, είχαν έρθει σε παραστάσεις και στο σπίτι σας. Εκεί μπαίνει κι ένα άλλο πρόσωπο, δεν τους θυμάστε;

Λιγνάδης: Όχι δεν τους θυμάμαι, δεν τους ξέρω τους συγκεκριμένους που κατέθεσαν εδώ. Επειδή με ρωτήσατε συγκεκριμένα με τα μηνύματα που έφερε ο Α., αναρωτιέμαι γιατί έφερε μόνο αυτά τα μηνύματα και όχι όλα.

Πρόεδρος: Για ποιον λόγο να τα πουν αυτά;

Λιγνάδης: Αυτό δεν είμαι σε θέση να το απαντήσω, μπορώ να έχω γνώμη αλλά δεν έχω αποδείξεις, μπορώ να σας πω τη γνώμη μου. Οι άνθρωποι που είδα εδώ και ειδικά ο Α. μου φάνηκε ένας αδίστακτος άνθρωπος, καιροσκόπος που θα μπορούσε να κάνει οτιδήποτε. Δεν αποκλείω ότι μπορεί να ήρθαν στο Amadeus, δεν θυμάμαι όλους τους φανς που έρχονται στα καμαρίνια αλλά σπίτι μου δεν ήρθαν. Το γιατί μπήκε κι έμενα στο κεφάλι μου από την πρώτη στιγμή & δεν μιλάω μόνο για τον Α. αλλά & για τους άλλους, εγώ αυτούς τους ήξερα σαν άτομα του τότε και δεν ξέρω τώρα στα 25 γιατί ήρθαν εδώ και τα είπαν αυτά, μπορώ να σας πω ποια είναι τα κίνητρα, ένα κοκτέιλ από οικονομικά οφέλη, από πικρία για ερωτική απόρριψη από ανάγκη να βρεθούν για λίγο στη δημοσιότητα.

Πρόεδρος: Δεν είναι μόνο ο Α. αλλά και δύο μάρτυρες που τον επιβεβαιώνουν.

Λιγνάδης: Αν δεν απατώμαι αυτοί οι δύο μπήκαν στον χορό όταν κατέρρευσε η κατάθεση του Α.

Πρόεδρος: Ο Σ. κατέθεσε πολύ νωρίς 19/2 ο ΑΚ. είναι αργότερα τον Μάρτη.

Λιγνάδης: Δεν μπορώ να φανταστώ τον λόγο εκτός από το να βοηθήσει τον φίλο του Α. Να πω και κάτι άλλο, ο ίδιος ο Α. δεν μπορούσε να θυμηθεί πότε φέρεται ότι βιάστηκε και ζήτησε τη βοήθεια των φίλων του.  Στο δικό μου μυαλό να μη μπορεί να θυμηθεί πότε συνέβη το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή του μου φαίνεται αδιανόητο.

Πρόεδρος: Σας προσέγγιζαν άτομα;

Λιγνάδης: Όλους τους μεγάλους ηθοποιούς τους προσεγγίζουν άτομα για να βοηθηθούν υπάρχει μια αντίληψη σε πολύ κόσμο. Σήμερα που μιλάμε έχει γίνει μόδα να θέλει ο καθένας να γίνει καλλιτέχνης, είναι πολλοί που φαντασιώνονται ότι μπορούν να μπουν άκοπα στο θέατρο. Υπάρχουν λοιπόν τέτοια άτομα, η απάντηση είναι ναι.

Πρόεδρος: Σας έχουν προσεγγίσει και για άλλον καλλιτεχνικό χώρο;

Λιγνάδης: Δεν αποκλείω να με έχουν προσεγγίσει να τους κάνω τραγουδιστές ή μοντέλα αλλά κυρίως για ηθοποιία, πρέπει να σας πω ότι επειδή ήμουν στις σχολές από πολύ νωρίς. Δεν δέχτηκα ποτέ να βοηθήσω κανέναν, γιατί θεωρούσα ότι ήταν ανήθικο.

Πρόεδρος: Το 2010 – 2011 τι θέση είχατε;

Λιγνάδης: Δίδασκα & ήμουν αναπληρωτής διευθυντής στη δραματική σχολή του Εθνικού, έπαιζα στο θέατρο, φυσικά ήμουν & στην επιτροπή του Εθνικού δεν θυμάμαι αν τότε ήμουν & στις επιτροπές του Υπουργείου.

Πρόεδρος: Ήσασταν γνωστός ευρέως;

Λιγνάδης: Δεν ξέρω πώς εννοείτε το ευρέως, θα μπορούσα να πω πως ήμουν γνωστός.

Πρόεδρος: Ο Α. ισχυρίζεται ότι του άρεσε το τραγούδι, σας θυμίζει κάτι;

Λιγνάδης: Το μόνο που θυμάμαι για τον Α. είναι ότι ήταν ξάδερφος του Χ. & ότι ήθελε να γίνει σαν τον Ρουβά.

Πρόεδρος: Αυτή την πληροφορία πώς την ανακαλέσατε, σας το είχε πει ο Χ.;

Λιγνάδης: Ο Χ. μου το είχε πει, μπορεί να μου το είχε πει ο ίδιος σε μήνυμα. Ο τίτλος που δίνω όταν είδα τον Α. ήταν αυτός. Ή ο Χ. μου το είπε ή στις μεταξύ μας συνομιλίες δεν αποκλείω να μου το είπε ο ίδιος.

Πρόεδρος: Δεν θυμηθήκατε αν τον έχετε γνωρίσει;

Λιγνάδης: Δεν τον έχω γνωρίσει δια ζώσης.

Πρόεδρος: Γιατί τον λέγατε Χ.;

Λιγνάδης: Λόγω του δέρματος.

Πρόεδρος: Ήταν ανήλικος;

Λιγνάδης: Δεν ξέρω.

Πρόεδρος: Με τον Χ. επικοινωνούσατε;

Λιγνάδης: Δεν το αποκλείω, σας είπα μιλούσα με πολύ κόσμο.

Πρόεδρος: Ο επόμενος, ο Σ., τον γνωρίζετε;

Λιγνάδης: Το 2013 ανέβασα την παράσταση Βάκχες με τον Ρουβά & είχα αποφασίσει να υπάρχουν στον χορό έγχρωμες & έγχωμοι, έκανα οντισιόν & διάλεξα 3 ηθοποιούς αφρικανικής καταγωγής & 3 κοπέλες. η μία από τις κοπέλες είχε έναν αδερφό τον Θ., που μας ακολούθησε σε μια περιοδεία & κάποια στιγμή μου λέει ότι πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίσεις έναν φίλο μου που είναι φανταζί προσωπικότητα & γνώρισα τον Σ.

Πρόεδρος: Ποιοι ήταν εκεί;

Λιγνάδης: Εγώ, ο Σ. & ο Θ. στα Goody’s.

Πρόεδρος: Δεν είχατε πάει προηγουμένως σε κάποιο μπαρ;

Λιγνάδης: Όχι & αν είχαμε πάει δεν θα είχα πρόβλημα να το παραδεχτώ.

Πρόεδρος: Εσείς είχατε & άλλες συναναστροφές με τον Τ.;

Λιγνάδης: Βρισκόμασταν, όχι συχνάαλλά βρισκόμασταν.

Πρόεδρος: Ήταν μαθητής;

Λιγνάδης: Βεβαίως & μου είχε ζητήσει η αδερφή του να έρθει στην περιοδεία & να του κάνω αρχαία.

Πρόεδρος: Ποια ήταν τα κοινά σημεία;

Λιγνάδης: Αντικειμενικά δεν υπήρχαν κοινά σημεία >