Εκατόν οκτώ κούρδοι πολιτικοί και ακτιβιστές, όλοι πρώην ή νυν μέλη του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP), δικάζονται από χθες στην Άγκυρα, με την κατηγορία της ηγετικής συμμετοχής στις διαδηλώσεις του 2014, μετά την κατάληψη του Κομπάνι από τους ακραίους ισλαμιστές του Ισλαμικού Κράτους (ISIS). Οι κούρδοι πολιτικοί  αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της «πλήγματος κατά της ακεραιότητας του κράτους», της «προπαγάνδας υπέρ τρομοκρατών» και του φόνου, που προβλέπουν ποινές ισόβιας κάθειρξης, σε μια δίκη που έχει χαρακτηριστεί «εκδικητική» και «καθαρά πολιτική», διεθνώς, αλλά και ακόμη 34 μικρότερης ποινής κατηγορίες. Οι εισαγγελείς επιδιώκουν τις αυστηρότερες προβλεπόμενες ποινές, δηλαδή πολλαπλές καταδίκες σε ισόβια και συνολικά χιλιάδες έτη φυλάκισης σε όλους. 

Το τουρκικό κράτος προσπαθεί από ετών να μεταφέρει την ευθύνη για τις θανάσιμες συγκρούσεις του Οκτωβρίου του 2014 στους Κούρδους πολιτικούς, ενώ οι ίδιοι σημειώνουν το ρόλο της τουρκικής αστυνομίας σε όσα συνέβησαν τότε. Κατά τα επεισόδια είχαν χάσει τη ζωή τους 37 άνθρωποι, σε διαδηλώσεις σε όλη την κουρδική περιοχή της Τουρκίας, στα νοτιανατολικά της χώρας. Οι πολίτες είχαν βγει αυθόρμητα στους δρόμους, όταν έγιναν γνωστά τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπρατταν οι Ισλαμιστές, με την ανοχή, αν όχι και υποστήριξη του τουρκικού στρατού. Κατά την περίοδο αυτή το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα είχε καλέσει μέσω τουίτερ τους πολίτες να πάρουν μέρος στις διαδηλώσεις. Αυτό το μήνυμα είναι σήμερα η αιχμή του δόρατος για την κατηγορούσα αρχή, που θεωρεί ότι αποτελούσε κάλεσμα σε τρομοκρατικές ενέργειες και συμμετοχή σε φόνους (των 37 ανθρώπων που σκοτώθηκαν). 

«Ήρθε ο καιρός να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι», ήταν η δήλωση του Φαρετίν Αλτούν, εκπροσώπου του Προέδρου της Τουρκίας. 

Είναι αποδεδειγμένο ότι η Τουρκία επέτρεψε τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας εις βάρος του κουρδικού πληθυσμού, καθώς θεωρεί ότι όλοι οι κούρδοι αγωνιστές αποτελούν το μακρύ χέρι των «τρομοκρατών» του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ). Το ΡΚΚ έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση και από τις ΗΠΑ και την ΕΕ. 

Από τους 108 οι 28 είναι ήδη φυλακισμένοι και συνολικά παρόντες είναι 34, μεταξύ των οποίων και το ηγετικό στέλεχος του κόμματος, Σελαχατίν Ντεμιρτάς. Ο 48χρονος πρώην ηγέτης του HDP είναι φυλακισμένος από το 2016, κατηγορούμενος για τρομοκρατία, και η κράτησή του έχει κριθεί παράνομη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι υπόλοιποι των κατηγορουμένων δικάζονται ερήμην.

Το 2016 είχε υπάρξει το πρώτο κύμα συλλήψεων και προσπάθειας φίμωσης όσων κατήγγειλαν όσα συνέβησαν στο Κομπάνι, μεταξύ των οποίων και ο Cihan Erdal, ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστής, κουρδικής καταγωγής, μέλος της νεολαίας του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP), υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο του Carleton και μόνιμος κάτοικος του Καναδά που βρισκόταν στην Τουρκία για να πραγματοποιήσει τη διδακτορική του έρευνα και είχε μιλήσει τότε στο ΤΡΡ.

Ο Cihan Erdal βρισκόταν πάντα απέναντι στο σκοτάδι και γι΄ αυτό κρατείται παράνομα από το καθεστώς Ερντογάν

Η σημερινή δίκη γίνεται ενώ η κυβέρνηση Ερντογάν προσπαθεί να κλείσει τελείως το HDP. Το Μάρτιο που μας πέρασε, οι κρατικές εισαγγελικές αρχές κατέθεσαν σχετικό αίτημα, κατηγορώντας το για σχέσεις με το ΡΚΚ. Περίπου 700 μέλη του έχουν μηνυθεί, ώστε να μη τους επιτραπεί η κάθοδος σε εκλογές για μία πενταετία και όλοι οι δήμαρχοι και κοινοτάρχες που ανήκουν σε αυτό, πλην δύο, έχουν παυθεί πρόσφατα και αντικατασταθεί με εκλεκτούς της κυβέρνησης Ερντογάν. Το HDP είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης και υπό την ηγεσία του Ντεμιρτάς κατόρθωσε να πιάσει το 10%+ που απαιτείται για την είσοδο στο τουρκικό κοινοβούλιο. 

Η δικαστική διαδικασία ξεκίνησε εχθές, Δευτέρα 26 Απριλίου, σε αίθουσα της φυλακής Σινκάν της Άγκυρας, με επεισοδιακό τρόπο, καθώς στην αρχή της αποχώρησαν της αιθούσης όσοι δικηγόροι υπεράσπισης των κούρδων κατηγορουμένων είχε επιτραπεί να προσέλθουν, δηλώνοντας έτσι την συμπαράστασή τους σε συναδέλφους τους οι οποίοι δεν επετράπη να αναλάβουν καθήκοντα αφού η κυβέρνηση, για να τους εμποδίσει, κατέφυγε σε «παράνομα μέτρα», όπως κατήγγειλαν. 

Μετά από αυτό, οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν να απαντήσουν σε οποιαδήποτε ερώτηση χωρίς τους δικηγόρους τους παρόντες. Ακολούθως, επετράπη να εισέλθουν στην αίθουσα όλοι οι δικηγόροι υπεράσπισης – και αυτοί που τους είχαν αρχικά αρνηθεί την είσοδο. 

Ακολούθως διαβάστηκε το κατηγορητήριο, αποτελούμενο από 3.530 σελίδες. Σε αυτό ανακοινώθηκε στους Τούρκους πολιτικούς ότι κατηγορούνται, πλην όσων αρχικά αναφέραμε, και για 761 τραυματισμούς (πολλοί αστυνομικόί), το κάψιμο 197 σχολείων, καταστροφές σε 269 δημόσια κτίρια, λεηλασίες σε 1731 επιχειρήσεις και κατοικίες και καταστροφή 1230 αυτοκινήτων. 

Τα μέλη του HDP ζήτησαν αναβολή της διαδικασίας για την 3η Μαΐου, αλλά το αίτημα τους δεν έγινε δεκτό. 

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Ερντογάν όχι μόνον έχει δώσει καταφύγιο σε τζιχαντιστές, αλλά χρησιμοποιεί έναν μεγάλο αριθμό εξ αυτών ως μισθοφόρους της σε Λιβύη, Συρία, Σομαλία και, πρόσφατα, τους προσέφερε συμβόλαια και για την Ουκρανία.