Στην Ολομέλεια της Βουλής πέρασε πλέον το «αναπτυξιακό»  πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, που προβλέπει τη σάρωση εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το Κίνημα Αλλαγής, προβάλουν ενστάσεις αντισυνταγματικότητας.

Σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά δικαιώματα φέρνει το «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο

Η ένσταση, που έχουν υποβάλει ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ αφορά άρθρο του νομοσχεδίου που τροποποιεί το καθεστώς προσφυγής στη διαιτησία, η οποία αποτελεί έναν από τους κύριους τρόπους επίλυσης συλλογικών διαφορών εργασίας. Προβληματισμό για τις προωθούμενες διατάξεις έχει διατυπώσει στην έκθεσή του και το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ότι η ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση ορίζει ότι η μονομερής διαιτησία θα επιτρέπεται μόνο εάν η συλλογική διαφορά αφορά επιχειρήσεις δημοσίου χαρακτήρα ή κοινής ωφέλειας, εξαιρεί, δηλαδή, τους υπόλοιπους εργασιακούς χώρους, όπου η μονομερής προσφυγή στη διαιτησία θα επιτρέπεται μόνο εάν επιβάλλεται από υπαρκτό λόγο γενικότερου κοινωνικού ή δημοσίου συμφέροντος, συνδεόμενου με τη λειτουργία της ελληνικής οικονομίας.

«Πρόκειται για ανεπίτρεπτη συνταγματικά ρύθμιση που περιορίζει δραστικά το πεδίο μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, αποκλείοντας την πλειοψηφία των εργαζομένων από τη δυνατότητα που τους δίνει το Σύνταγμα. Είναι  πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς σε ποιες επιχειρήσεις, εκτός από αυτές που είναι δημόσιου χαρακτήρα ή κοινής ωφέλειας, θα μπορούσαν να συντρέχουν οι προϋποθέσεις συνδρομής λόγου δημοσίου συμφέροντος, ώστε να μπορεί να ασκηθεί νομίμως το δικαίωμα της μονομερούς προσφυγής», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, υπογράμμισε ότι είναι αντισυνταγματικές όλες οι διατάξεις που αφορούν τους εργαζόμενους. Αναφερόμενος στην πρόβλεψη του νομοσχεδίου για την εξαίρεση επιχειρήσεων από την κλαδική Σύμβαση Εργασίας, επειδή αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, τόνισε  πως «υπάρχουν ιδιοκτήτες εταιρειών με δυσχέρεια και ζουν με εκατομμύρια, έχοντας απλήρωτους τους εργαζόμενους. Πρόσθεσε ότι αντισυνταγματική είναι αυτή καθεαυτή η εξαίρεση από την Κλαδική Σύμβαση Εργασίας και όχι μόνο επειδή το αποφασίζει ο εκάστοτε υπουργός εργασίας».