
Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία και τον νέο Κώδικα Δεοντολογίας (ΥΑ 66877/30-8-2024), οι καταστηματάρχες υποχρεούνται να αναγράφουν ευδιάκριτα την αρχική και τη νέα, μειωμένη τιμή κάθε προϊόντος. Η αναγραφή μπορεί να γίνεται:
-
με ποσοστό έκπτωσης (π.χ. «20% έκπτωση»),
-
με συγκεκριμένο ποσό (π.χ. «10 ευρώ έκπτωση»),
-
ή με τις δύο τιμές (π.χ. «τώρα 50 ευρώ, πριν 100 ευρώ»).
Η προηγούμενη τιμή μπορεί επίσης να εμφανίζεται διαγραμμένη, για ακόμη μεγαλύτερη διαφάνεια στις συναλλαγές.
Προειδοποιήσεις και συμβουλές προς τους καταναλωτές
Ο αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Νίκος Κογιουμτσής, απηύθυνε συστάσεις προς το καταναλωτικό κοινό ενόψει των εκπτώσεων.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, επεσήμανε την ανάγκη προσοχής στις διαδικτυακές αγορές, προτείνοντας στους καταναλωτές να κάνουν συγκριτική έρευνα αγοράς ώστε να εξασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή σχέση ποιότητας – τιμής και να αποφύγουν παραπλανητικές προσφορές.
Όσον αφορά στην αναγραφή των τιμών, υπογράμμισε πως τα καρτελάκια με τις τιμές είναι απολύτως απαραίτητα για τη διασφάλιση της διαφάνειας, ενώ τόνισε την ανάγκη τήρησης της νομοθεσίας από τους εμπόρους.
Έλεγχοι και κυρώσεις
Ο κ. Κογιουμτσής ανέφερε πως οι αρμόδιες αρχές πρέπει να εντείνουν τους ελέγχους κατά την περίοδο των εκπτώσεων και να επιβάλουν πρόστιμα όπου απαιτείται, προκειμένου να διασφαλιστεί δίκαιος ανταγωνισμός και να προστατευθούν τόσο οι καταναλωτές όσο και οι συνεπείς επαγγελματίες.