Η έκρηξη της ελληνικής κρίσης χτύπησε την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2010 χωρίς να έχει κανένα οπλοστάσιο άμυνας, ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΕ Χερμάν βαν Ρομπάι, που υπερασπίστηκε την ευρωπαϊκή πολιτική καταπολέμησης της κρίσης λέγοντας πως τα επιμέρους «άτολμα» βήματα αθροίζονται σε ένα τεράστιο άλμα προς τα εμπρός
«Όταν ανέλαβα στις αρχές του 2010, λίγο αφού ξέσπασε η ελληνική κρίση, βρήκα μία άδεια εργαλειοθήκη» είπε χαρακτηριστικά ο Ρομπάι σε ομιλία του στην Στοκχόλμη την Παρασκευή.
Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης για επιτήρηση των δημοσιονομικών, εξήγησε, ήταν αποδυναμωμένο, η συνολική μακροοικονομική εποπτεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο ανύπαρκτη, χωρίς κεφάλαια διάσωσης στην περίπτωση κρίσεων.
«Έπρεπε να αναπτύξουμε όλα αυτά τα εργαλεία στη μέση της κρίσης» είπε, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ήταν σαν να φτιάχναμε μία λέμβο ενώ ήμασταν στη μέση της θάλασσας, πράγμα που κάναμε».
Ο «παράδοξος», όπως ανέφερε, στόχος της ΕΕ είναι αφ' ενός η (δημοσιονομική) σταθερότητα και αφ' ετέρου η ανάπτυξη, υπογραμμίζοντας πως οι βασικές αρχές στην αντιμετώπιση της κρίσης είναι η υπευθυνότητα και η αλληλεγγύη.
«Υπευθυνότητα από κάθε κυβέρνηση να βάλει σε τάξη τα του οίκου της, και αλληλεγγύη από όλους όταν η Ευρωζώνη κινδυνεύει συνολικά» εξήγησε.
Πολλές φορές, προσέθεσε, η Ευρωπαϊκή Ένωση δέχτηκε επικρίσεις είτε για βραδύτητα αντιδράσεων είτε για «άτολμα» ημίμετρα -εξαιτίας της ανάγκης πολιτικών συμβιβασμών. «Βλέποντας όμως όλα τα βήματα που έγιναν στη διάρκεια των δύο αυτών χρόνων, αθροίζονται σε ένα άλμα προς τα εμπρός» τόνισε.