Με μία οργισμένη ανακοίνωση αντιδρά η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας στο πρωτοφανές περιστατικό όπου μαθητές με αυτοσχέδιες γέφυρες με θρανία προσπάθησαν να απεγκλωβιστούν από τα κοντέινερ στα οποία κάνουν μάθημα, εδώ και 10 χρόνια.

«Είναι οι εγκληματικές επιλογές που μας αφήνουν απροστάτευτους» τονίζει η Επιτροπή. «Δεν είναι δυνατόν να πνιγόμαστε μέσα στα ίδια μας τα σχολεία!». Στο ίδιο σχολικό συγκρότημα στεγάζεται  το 1ο νηπιαγωγείο, το 2ο Δημοτικό, το 1ο Γυμνάσιο και το 1ο Λύκειο Νέας Φιλαδέλφειας.

Οι μαθητές καλούν να παρθούν επιτέλους μέτρα. «Οι σημερινές εικόνες από ένα σχολείο που απέχει λίγα μόνο χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, αποδεικνύει ότι δεν είναι τυχαία γεγονότα». Ενώ αναρωτιούνται αν «αυτό εννοεί όταν λέει κυβέρνηση και υπουργείο ότι είναι όλα καλά στα σχολεία μας; Αυτό σημαίνει το σχολείο μας είναι αναβαθμισμένο;».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας:

«Δεν είναι δυνατόν να πνιγόμαστε μέσα στα ίδια μας τα σχολεία! Επιτέλους πάρτε μέτρα!  
Οι σημερινές εικόνες από το 1ο ΓΕΛ και 1ο γυμνάσιο της περιοχής μας, μας γεμίζουν οργή. Μαθητές με αυτοσχέδιες γέφυρες από θρανία να προσπαθούν να απεγκλωβιστούν από τα κοντέινερ που κάνουν μάθημα!  

Αυτό εννοεί όταν λέει κυβέρνηση και υπουργείο ότι είναι όλα καλά στα σχολεία μας; Αυτό σημαίνει το σχολείο μας είναι αναβαθμισμένο; Και μην μας πείτε ότι φταίει η κακιά μας η μοίρα που μας χτύπησε η κακοκαιρία, γιατί τρεις μέρες τώρα μας έχετε πρήξει με τον «Μπάλλο» που έρχεται. Μην μας πείτε ότι φταίει η κακιά μας η μοίρα που οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ εδώ και 10 χρόνια κάνουν μάθημα σε κοντέινερ!  

Έχετε τεράστιες ευθύνες! Και εσείς και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και φυσικά και όλες οι δημοτικές αρχές μέχρι τώρα. Δεν πήρατε κανένα μέτρο όλα αυτά τα χρόνια γιατί είναι κόστος η ασφάλεια και η υγεία μας.  

Οι σημερινές εικόνες από ένα σχολείο που απέχει λίγα μόνο χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, αποδεικνύει ότι δεν είναι τυχαία γεγονότα. Είναι οι εγκληματικές επιλογές που μας αφήνουν απροστάτευτους.  

Εδώ και τώρα πάρτε μέτρα:  

  • Τα σχολεία να παραμείνουν αύριο κλειστά για άμεση καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών.
  • Οι μαθητές να μεταφερθούν προσωρινά σε ασφαλείς χώρους του δήμου, για να κάνουν μάθημα μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές.
  • Αυξήστε την χρηματοδότηση για την ανέγερση σχολείων ασφαλών, με αντισεισμική – αντιπλημμυρική θωράκιση».

Επισημαίνεται πως στο TPP μίλησε ο πρόεδρος της Γ’ ΕΛΜΕ, Παυσανίας Τσούλας, καταγγέλλοντας: «Δύο τμήματα του Λυκείου, κάνουν μάθημα σε προκάτ αίθουσες, οι οποίες βρίσκονται στο προαύλιο. Αυτές, μαζί με τον εσωτερικό χώρο του γυμναστηρίου πλημμύρισαν. Καθηγητές και μαθητές ωστόσο, γνώριζαν, γι’ αυτό άλλωστε προσπαθούσαν χθες, μιας και ο δήμος δεν ανταποκρινόταν στις συνεχείς εκκλήσεις, να καθαρίσουν φρεάτια και λούκια μόνοι τους». «Του δήμου η ευθύνη ο καθαρισμός των φρεατίων και όχι των παιδιών», παραδέχτηκε από την πλευρά του μιλώντας στο TPP ο αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Νέας Φιλαδέλφειας, Τάσος Κωνσταντινίδης.

«Καθηγητές και μαθητές μόλις συνειδητοποίησαν την σφοδρότητα της βροχόπτωσης και βλέποντας όλο τον προαύλιο χώρο πλημμυρισμένο, σκέφτηκαν να δημιουργήσουν αυτές τις αυτοσχέδιες γέφυρες με καρέκλες και θρανία, πριν προλάβει το νερό να μπει στο εσωτερικό των προκάτ αιθουσών. Ήξεραν τι έρχεται», περιέγραψε ο κ. Τσούλας.