Η κυβερνητική κρίση είχε ήδη εκδηλωθεί τρεις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 19ης Νοεμβρίου, στις οποίες η Μπατσελέτ δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα. Ο συντηρητικός πρώην πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα είναι το φαβορί της αναμέτρησης, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.
 
Ο υπουργός Προϋπολογισμού Ροδρίγο Βαλδές ήταν υποστηρικτής του έργου, το οποίο προέβλεπε τη δημιουργία μεταλλείων και ενός λιμανιού στη Ντομίνγκα, στην επαρχία Κοκίμπο, με προϋπολογισμό ύψους σχεδόν 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η πρόεδρος Μπατσελέτ τάχθηκε δημόσιο υπέρ της θέσης του υπουργού Περιβάλλοντος Μαρσέλο Μάνα. 
 
«Τα οικονομικά στοιχεία αρχίζουν να δείχνουν έναν μεγαλύτερο δυναμισμό. Η προώθηση με βιώσιμο τρόπο υψηλότερων επιπέδων ανάπτυξης απαιτεί πειθαρχία και αποφασιστικότητα από την κυβέρνηση, καθώς και τον απαραίτητο χώρο για τον ιδιωτικό τομέα ώστε να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες βάσει σαφών και σταθερών κανόνων», δήλωσε ο Βαλδές στον Τύπο.
 
Οι αντικαταστάτες των παραιτηθέντων ανακοινώθηκαν εσπευσμένα: υπουργός Προϋπολογισμού αναλαμβάνει ο οικονομολόγος κι ως χθες σύμβουλος της προεδρίας για κοινοβουλευτικές υποθέσεις Νικολάς Εϊσαγκίρε, υπουργός Οικονομίας ο Χόρχε Ροδρίγκες, ως χθες πρόεδρος της κρατικής τράπεζας BancoEstado. Οι Εϊσαγκίρε και Ροδρίγκες είχαν υπηρετήσει και επί των ημερών του κεντρώου πρώην προέδρου Ρικάρδο Λάγος (2000-2006).