Έπειτα από μια πολύωρη, τεταμένη συζήτηση κι έπειτα από τα δύο χρόνια που κράτησε συνολικά η διαδικασία, οι γερουσιαστές ενέκριναν επί της αρχής τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων σε τρεις περιπτώσεις: σε περίπτωση κινδύνου για τη ζωή της μητέρας, αν το έμβρυο δεν έχει πιθανότητα να ζήσει, και σε υποθέσεις βιασμών.
 
Το νομοσχέδιο αυτό θα πρέπει πλέον να εγκριθεί από τη Βουλή και κατόπιν η πρόεδρος Μισέλ Μπατσελέτ να το επικυρώσει ώστε η Χιλή να βγει από τον βραχύ κατάλογο των χωρών στις οποίες δεν επιτρέπονται οι αμβλώσεις σε καμία περίπτωση.

Η Κλαούντια Δίδες, εκπρόσωπος μιας οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έκανε λόγο αναφερόμενη στην έγκριση του νομοσχεδίου από τη Γερουσία για μια «μείζονα συμβολή στην ιστορία της Χιλής».

Επίσημα, στη Χιλή καταγράφονται περίπου 30.000 αμβλώσεις, αλλά στην πραγματικότητα υπολογίζεται ότι οι παράνομες επεμβάσεις για τον τερματισμό κυήσεων ανέρχονται σε τουλάχιστον 160.000. Ως το 1989 και για πάνω από 50 χρόνια η άμβλωση επιτρεπόταν στη Χιλή εάν η μητέρα διέτρεχε κίνδυνο ή το έμβρυο θεωρείτο ότι δεν υπήρχαν πιθανότητες να ζήσει. Αλλά πριν εγκαταλείψει την εξουσία, ο Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990) απαγόρευσε τις επεμβάσεις αυτές σε κάθε περίπτωση, κάτι που δεν άλλαξε για πάνω από δύο δεκαετίες.