Συνθήματα όπως «Ανεξαρτησία!» και «Θα ψηφίσουμε» φώναζαν οι διαδηλωτές στην κινητοποίηση, λίγες μέρες πριν τις κάλπες.
 
Σημειώνεται πως στις 6 Σεπτεμβρίου το κοινοβούλιο της Καταλωνίας ενέκρινε νόμο που προβλέπει τη διοργάνωση του δημοψηφίσματος παρά την απαγόρευσή του από το Συνταγματικό Δικαστήριο, με το επιχείρημα ότι οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας το ζητούν από το 2012.


 
Ωστόσο, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ακύρωσε τον νόμο που ενέκρινε το Καταλανικό κοινοβούλιο για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας την 1η Οκτωβρίου, εγκρίνοντας τη γραμμή του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι. 
 

«Ακυρώστε το δημοψήφισμα»

 
«Μην προχωρήσετε. Επιστρέψτε στην νομιμότητα και στη δημοκρατία. Το δημοψήφισμα είναι μια χίμαιρα» τόνισε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, απευθυνόμενος στους πολίτες της Καταλονίας. Έντονες αντιδράσεις στην Καταλονία, με χιλιάδες πολίτες στους δρόμους και καταγγελίες για «δημοκρατική ντροπή».
 
Κάλεσε επίσης τους Καταλανούς να «σταματήσουν τις εντάσεις», ενώ υπεραμύνθηκε των συλλήψεων μελών της τοπικής καταλανικής κυβέρνησης λέγοντας ότι «η ανυπακοή στο νόμο από δημόσιους λειτουργούς, είναι το αντίθετο της Δημοκρατίας». Για την αυξημένη καταστολή και αστυνομική παρουσία στα καταλανικά εδάφη ανέφερε ότι «οι δυνάμεις ασφαλείας υπερασπίζονται τα συμφέροντα όλων των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων και των Καταλανών». 

 

Κατάσχεση εκατομμυρίων ψηφοδελτίων 

 
Η ισπανική Εθνοφυλακή κατέσχεσε πολλά εκατομμύρια ψηφοδέλτια που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, την 1η Οκτωβρίου, όπως έγινε γνωστό από μια πηγή προσκείμενη στις έρευνες.
 
«Αυτή τη στιγμή τα μετρούν, μπορεί να είναι 9 εκατομμύρια ψηφοδέλτια», είπε η πηγή αυτή μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Διευκρίνισε επίσης ότι η κατάσχεση έγινε στην κοινότητα Μπίγκες που απέχει 45 χιλιόμετρα βόρεια της Βαρκελώνης.