«Ήμασταν χθες στα σύνορα με τους εταίρους μας και τους μοιράσαμε τρόφιμα και βοήθεια», δήλωσε η εκπρόσωπος, σύμφωνα με την οποία οι πρόσφυγες φιλοξενήθηκαν από ντόπιες οικογένειες.
Η Υπάτη Αρμοστεία επισήμανε επίσης την παρουσία «πολλών εκατοντάδων προσφύγων» στην κοιλάδα Μπεκάα (ανατολικός Λίβανος).
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν κάλεσε τη Μόσχα να «εργαστεί» με το Παρίσι για μια «διευθέτηση της συριακής τραγωδίας» στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε σήμερα με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για να τον συγχαρεί για την εκλογή του στην προεδρία.
Στο μεταξύ, ο Βρετανός πρεσβευτής στη Συρία δήλωσε προς τους «Τάιμς» του Λονδίνου ότι το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ μπορεί να καταρρεύσει πριν από το τέλος του χρόνου, ακόμη και πολύ νωρίτερα.
Πρόκειται για την πρώτη συνέντευξη του Σάιμον Κόλις αφότου η Βρετανία ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη πως αποσύρει το σύνολο του διπλωματικού προσωπικού της από τη Συρία και αναστέλλει τη λειτουργία της πρεσβείας της «για λόγους ασφαλείας», αναφέρει η εφημερίδα.
Το καθεστώς του προέδρου Άσαντ είναι «σαν ένας κορμός δένδρου που είναι φαγωμένος από μέσα», «σαν ένα φράγμα με ρωγμές», διαβεβαιώνει ο διπλωμάτης.
«Η πίεση αυξάνει και ένα από τα πιθανά σενάρια είναι ότι, όταν φύγει, τα πράγματα θα προχωρήσουν πολύ γρήγορα. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα αντέξει ως το τέλος του χρόνου και αυτό θα μπορούσε μάλιστα να γίνει πολύ νωρίτερα», υπογραμμίζει ο πρεσβευτής που ήταν διαπιστευμένος επί τέσσερα χρόνια στη Δαμασκό.
Σύμφωνα με τον Κόλις, οι Σύροι φοβούνται όλο και λιγότερο τις μυστικές υπηρεσίες, ο αριθμός των λιποταξιών στους κόλπους του στρατού έχει αυξηθεί, τα στρατεύματα στα οποία μπορεί να υπολογίζει το καθεστώς μειώνονται και οι επιχειρηματίες αποστασιοποιούνται στις ιδιωτικές συζητήσεις τους.
«Υπήρξε μια οικονομική κατάρρευση και ουδείς περιμένει πως θα υπάρξει μια αξιόπιστη διαδικασία μεταρρύθμισης», συνεχίζει. «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν τολμούν να εγκαταλείψουν δημοσίως το καθεστώς, φοβούμενοι για την οικογένειά τους ή για τις επιχειρήσεις τους, αλλά περιμένουν τη στιγμή που θα μπορέσουν να εκδηλωθούν», προσθέτει ο Σάιμον Κόλις.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι πιθανό να υπάρξει ένα γεγονός που θα προκαλέσει μια πολύ γρήγορη κατάρρευση. Τα στηρίγματα του καθεστώτος έχουν γίνει εύθραυστα και όλο και περισσότεροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται πως είναι καταδικασμένο και δεν θέλουν να χαθούν μαζί του», εξηγεί.
Ο πρεσβευτής, ο οποίος δηλώνει «οργισμένος» και «αηδιασμένος» από τη βιαιότητα της καταστολής στη Συρία, περιγράφει την κατάσταση στη Χομς σαν ένα «μίνι Στάλινγκραντ», υπογραμμίζοντας πως η βία σ' αυτή την πόλη και αλλού στη χώρα είναι χειρότερη απ' ό,τι υποψιάζεται η Δύση.
Στο μεταξύ, ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως η Ισπανία μπορεί να αποσύρει σήμερα τον πρεσβευτή της από τη Συρία.
«Η ισπανική πρεσβεία μπορεί ακόμη και να κλείσει σήμερα», δήλωσε ο Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία-Μαργκάγιο ενημερώνοντας δημοσιογράφους στη Μαδρίτη. Πρόσθεσε πως η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από την έκβαση της σημερινής συνάντησης ανώτερων διπλωματών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.