Ο συριακός στρατός έχει εντείνει τις επιχειρήσεις του στη Χομς από τις 4 Φεβρουαρίου, βομβαρδίζοντας καθημερινά τη συνοικία Μπάμπα Αμρ, το κέντρο των αντικαθεστωτικών κινητοποιήσεων. Ακτιβιστές είπαν ότι από τους βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν σήμερα τουλάχιστον 30 άνθρωποι ενώ οι 100.000 πολιορκημένοι αδυνατούν να φύγουν από την πόλη.
«Υπάρχουν άνθρωποι παγιδευμένοι χωρίς τρόφιμα, καύσιμα, ηλεκτρικό και φάρμακα. Βομβαρδίζουν όποιο αυτοκίνητο προσπαθήσει να φύγει από την περιοχή», είπε ο Όμαρ Χόμσι μιλώντας τηλεφωνικά στο Γερμανικό Πρακτορείο. Σύμφωνα με τον ακτιβιστή, στρατιωτικά οχήματα έχουν περικυκλώσει το Μπάμπα Αμρ όπου έχουν βρει καταφύγιο εκατοντάδες αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού. «Αποφάσισαν να πολεμήσουν και να πεθάνουν στη συνοικία», πρόσθεσε.
Ο επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ράμι Άμπντουλ Ραχμάν, επιβεβαίωσε τους βομβαρδισμούς και χαρακτήρισε «ολέθρια» την κατάσταση στη Χομς.
Διεθνείς διαβουλεύσεις
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, πριν από τις σημερινές συνομιλίες της στο Βερολίνο με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ αλ-Αράμπι, έκανε λόγο για νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Συρίας.
Η ΕΕ υποστηρίζει την «αυστηρή στάση» του Αραβικού Συνδέσμου στο θέμα της Συρίας και «θα την ενισχύσει και με άλλες κυρώσεις», δήλωσε η Μέρκελ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο Αραβικός Σύνδεσμος είχε ανακοινώσει την Κυριακή ότι θα προσφέρει πολιτική και υλική υποστήριξη στη συριακή αντιπολίτευση και θα ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας το σχηματισμό μιας κοινής δύναμης ΟΗΕ – Αράβων για να βάλει τέλος στις βιαιότητες στη Συρία.
«Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη Συρία, ο Αραβικός Σύνδεσμος πρέπει να το σταματήσει. Οι φόνοι πρέπει να σταματήσουν», δήλωσε ο Ναμπίλ αλ Αράμπι υπογραμμίζοντας «τον πολύ σημαντικό ρόλο» που η Γερμανία διαδραμάτιζε ανέκαθεν στη Μέση Ανατολή.
Στο θέμα της Συρίας αναφέρθηκε σήμερα και ο πρωθυπουργός της Κίνας Γουέν Τζιαμπάο, ο οποίος δήλωσε πως επείγει να προληφθεί στη χώρα αυτή ο πόλεμος και το χάος. Πρόσθεσε πως θα εργαστεί μέσω του ΟΗΕ για να επιδιώξει ένα τέλος στην εμφύλια σύρραξη.
Ο Γουέν έκανε τις δηλώσεις αυτές μερικές ημέρες αφότου η Κίνα και η Ρωσία μπλόκαραν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα σχέδιο απόφασης που στήριζε το αραβικό σχέδιο το οποίο καλεί τον πρόεδρο Άσαντ να παραιτηθεί.
Ο Γουέν, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής ΕΕ – Κίνας στην κινεζική πρωτεύουσα, πρόσθεσε πως το Πεκίνο δεν επιδιώκει να προστατεύσει οποιοδήποτε μέρος, της συριακής κυβέρνησης περιλαμβανομένης.
«Στο ζήτημα της Συρίας, αυτό που επείγει περισσότερο τώρα είναι να προληφθεί ο πόλεμος και το χάος ώστε ο συριακός λαός να μην υποφέρει ακόμη περισσότερο», δήλωσε ο Γουέν απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.
«Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, η Κίνα υποστηρίζει προσπάθειες σύμφωνες προς τον χάρτη και τις αρχές του ΟΗΕ και είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε την επικοινωνία με όλα τα μέρη στη Συρία και τη διεθνή κοινότητα και να συνεχίσουμε να διαδραματίζουμε έναν εποικοδομητικό ρόλο. Η Κίνα δεν θα προστατεύσει κανένα απολύτως μέρος, της συριακής κυβέρνησης περιλαμβανομένης», τόνισε ο Κινέζος πρωθυπουργός.