Με ψήφους 16 υπέρ, 6 παρών, ένα όχι και μία απουσία, η διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για τη συγκρότηση του ΕΣΡ οδηγήθηκε εκ νέου σε αδιέξοδο. Παρά τις συνεχείς αναδιπλώσεις της κυβέρνησης, τόσο στο θέμα του επικεφαλής της ανεξάρτητης αρχής, όσο και για τη θέση του αντιπροέδρου, η πολυπόθητη συμφωνία δεν ήρθε ούτε το βράδυ της Δευτέρας.
Νωρίτερα, κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Νίκος Βούτσης σημείωσε πως «είναι η πέμπτη Διάσκεψη που συζητείται αυτό το ζήτημα. Οι 4 προηγούμενες δεν είχαν αποτέλεσμα και κηρύχθηκαν άγονες. Η απόφαση του ΣτΕ ήταν οπωσδήποτε μια τομή στη διαδικασία, όπως είχαμε επισημάνει. Από αρκετές πλευρές είχε επισημανθεί ότι η απόφαση θα οδηγούσε στην άμεση επιλογή σύστασης του ΕΣΡ. Η έκδοση της απόφασης του ΣτΕ θα γίνει μετά από 1,5 με 2 μήνες κατ΄ελάχιστο, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση, και άρα είναι σαφές ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε τουλάχιστον όσον αφορά το ΕΣΡ ανεξαρτήτως της μελέτης της απόφασης».
«Είναι σαφές ότι η συνταγματική επιταγή για τη διαμόρφωση της μεγάλης πλειοψηφίας των 4/5, πλειοψηφία που απέδειξε αυτή η Βουλή ότι μπορεί να επιτευχθεί, διότι έχει προχωρήσει στη συγκρότηση άλλων αρχών- αυτή η αρχή είναι υποχρέωση συνταγματική δεν είναι σύσταση. Ζητάει από το πολιτικό σύστημα να ικανοποιήσει αυτή την αρχή και άρα εκ των πραγμάτων αποτελεί συνταγματικό ατόπημα ότι το πολιτικό σύστημα, εμείς ως προς αυτή την υποχρέωσή μας δεν έχουμε ανταποκριθεί» πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής.
«Οι αρμοδιότητες ως προς τη συνολική διαδικασία αδειοδότησης, σε όλα τα πεδία και σταθμούς της περνούν στο ΕΣΡ. Έχει κατατεθεί η τροπολογία στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας», σημείωσε ο κ. Βούτσης.
«Τα όποια ασυμβίβαστα τα γνωρίζουμε και επ' αυτού αν υπάρξει διαφορετική άποψη γίνονται τεκμηριώσεις των ασυμβιβάστων και αν δεν αρθούν επανέρχεται το θέμα στη διάσκεψη. Άρα δεν είναι κάτι που μας ξέφυγε το θέμα που εγείρεται για τον κ. Πολύδωρα», απάντησε ο κ. Βούτσης στις αιτιάσεις περί ασυμβίβαστου.