Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real fm», ο Γ. Δραγασάκης υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός του 2019 δεν θα περιλαμβάνει νέα περικοπή στις συντάξεις, όπως έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές, επισημαίνοντας πως η επιβολή της περικοπής των συντάξεων δεν ήταν μέρος του τρίτου μνημονίου, δεν ήταν μέρος της συμφωνίας και προέκυψε από τις πιέσεις του ΔΝΤ. Εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να πείσει τους δανειστές για τη μη περικοπή, καθώς προτεραιότητα για τη χώρα είναι πλέον η βελτίωση και όχι οι νέες περικοπές.
«Η επιβολή της περικοπής των συντάξεων δεν ήταν μέρος του τρίτου μνημονίου, δεν ήταν μέρος της συμφωνίας. Αυτό προέκυψε στη δεύτερη αξιολόγηση που έλεγε το ΔΝΤ 'δεν θα πιάσετε τους στόχους χωρίς περικοπή των συντάξεων'. Εμείς και οι Ευρωπαίοι λέγαμε ότι θα τους πιάσουμε, για να μην τιναχθεί στον αέρα η δεύτερη αξιολόγηση υποχρεωθήκαμε σε αυτό το βήμα. Εμείς έχουμε επιχειρήματα τεκμηριωμένα με αριθμούς, τα οποία δείχνουν ότι η περικοπή των συντάξεων δεν θα κάνει καλό, θα κάνει κακό.
Πιστεύω ότι ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση με αυτά τα επιχειρήματα θα διασφαλίσουμε τελικά ότι δεν θα υπάρξει άλλη περικοπή των συντάξεων, σε μία περίοδο που οι προτεραιότητες πια είναι η βελτίωση και όχι η περικοπή. Έχουμε περάσει από τους προϋπολογισμούς των περικοπών, σε προϋπολογισμούς οι οποίοι παρά το ότι έχουμε αυτούς τους στόχους να υλοποιήσουμε θα έχουμε περιθώριο και φορολογικές ελαφρύνσεις στοχευμένες να κάνουμε και βελτιώσεις στο κοινωνικό κράτος να κάνουμε και ενισχύσεις των εισοδημάτων. Τα πάντα είναι μέσα από ένα διάλογο, μέσα από μία συζήτηση, μέσα από ανταλλαγή επιχειρημάτων. Αυτός ο διάλογος ήδη υπάρχει. Η κυβέρνηση η ελληνική θα καταθέσει τα επιχειρήματα και τις απόψεις της με βάση αυτές θα πείσουμε ότι αυτό το μέτρο της περικοπής των συντάξεων δεν βοηθάει και για αυτό δεν θα το κάνουμε. Πιστεύω θα έχουμε τη σύμφωνη γνώμη όλων. Ο προϋπολογισμός του 2019 δεν θα περιέχει περικοπή συντάξεων, αντίθετα θα περιέχει μέτρα ανακούφισης των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων».
Προανήγγειλε μόνιμα μέτρα αντί του μερίσματος
Ο Γ. Δρασάκης αναφέρθηκε και στο μέρισμα που δόθηκε τις προηγούμενες χρονιές από την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα θα προκύψει περίσσευμα που θα κυμαίνεται από 500 εκατομμύρια έως 1 δισεκατομμύριο και η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να αρχίσει να εφαρμόζει μόνιμα μέτρα ανακούφισης των πολιτών.
«Το έκτακτο μέρισμα το κάναμε διότι δεν είχαμε την ευχέρεια να ενσωματώσουμε στους προϋπολογισμούς μας μέτρα τα οποία ήταν εκτός της συμφωνίας… Ο προϋπολογισμός του 2019, εάν δεν πάρουμε κανένα μέτρο, θα έχει στο τέλος ένα περίσσευμα 500 εκατ. – 1 δισ. Αυτά τα χρήματα αντί να τα αφήσουμε να βγουν περίσσευμα στο τέλος θα τα κάνουμε από τώρα πολιτικές. Με αυτά τα χρήματα θα μειώσουμε φορολογίες, θα ενισχύσουμε μία κοινωνική κατηγορία. Μιλάμε για ένα ενιαίο πακέτο, θα είναι μόνιμα μέτρα».
«Ο Τσίπρας διασφάλισε την ανανέωση της κυβέρνησης»
Ερωτηθείς για τον πρόσφατο ανασχηματισμό, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε πως δεν αποτελεί πανάκια, αλλά συμβολίζει τον τρόπο με τον οποίο θέλει να λειτουργεί πλέον το υπουργικό συμβούλιο και εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να αξιοποιήσει τις όποιες ελευθερίες απέκτησε με την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου. Παράλληλα υποστήριξε ότι πλέον έχουμε μπει σε μια εποχή συμμαχικών κυβερνήσεων, που δεν επιτρέπει αυτοδύναμες κυβερνήσεις.
«Ο ανασχηματισμός έδειξε ότι η κυβέρνηση, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει τη βούληση και την ικανότητα να συνομιλεί με δυνάμεις ευρύτερες και από τον χώρο της κεντροαριστεράς και από τον χώρο της κεντροδεξιάς. Είναι ένα μήνυμα ότι μας ενδιαφέρει ο διάλογος και η συνεργασία, ότι δεν θεωρούμε όποιον κάνει κριτική αντίπαλο μας, ίσα – ίσα η κυβέρνηση έχει αυτή την ευρύτερη εμβέλεια. Ο κάθε ανασχηματισμός δεν είναι πανάκια, αφορά την κυβέρνηση, τον τρόπο που θέλουμε να λειτουργήσει το υπουργικό συμβούλιο, διότι έχει ένα στοιχείο περαιτέρω προώθησης νέων ανθρώπων που έχουν δοκιμαστεί ήδη και έχουν δείξει δυνατότητες. Ο ανασχηματισμός εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο για την αξιοποίηση του γεγονότος ότι πια είμαστε εκτός μνημονίων, είμαστε μία ευρωπαϊκή χώρα με τους περιορισμούς που έχουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και έχουμε μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας και ευθύνης να αξιοποιήσουμε αυτή τη συγκυρία.
Εφόσον υπάρχουν δυνάμεις όπως η κ. Παπακώστα ή και ο κ. Καμμένος που μπορούν να υπηρετήσουν αυτόν τον στρατηγικό στόχο, βεβαίως μπορούν να συμπράξουν σε συγκεκριμένα πεδία όπως και γίνεται. Έχουμε μπει σε μία εποχή συμμαχικών κυβερνήσεων, δεν βλέπω μπροστά μου αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Με τον ανασχηματισμό ο Πρωθυπουργός κατάφερε δύο πράγματα, να διασφαλίσει τη συνέχεια της κυβέρνησης και δεύτερον την ανανέωση και τη διεύρυνση της».