Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου, το υπουργείο Παιδείας καθυστερεί «πρωτοφανώς την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του απέναντι στον κλάδο», με αποτέλεσμα ο ΣΕΕΒΙ να δηλώνει αδυναμία να στηρίξει τη διανομή βιβλίων για το τρέχων ακαδημαϊκό έτος με ίδιους πόρους. Σημειώνεται πως από την εξέλιξη αυτή πλήττονται τουλάχιστον εννέα στους δέκα φοιτητές, σε σύνολο πλέον των 75.000.
 
«Το υπουργείο Παιδείας καθυστερεί πρωτοφανώς την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του απέναντι στον κλάδο. Από τη στιγμή που οι οικονομικές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας “εξετάζουν” σήμερα (Οκτώβριος 2017) την αποπληρωμή τιμολογίων που αφορούν στο εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2015-2016 (!!!), γίνεται εύκολα κατανοητή σε όλους η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
 
Κατά την ίδια ανακοίνωση, η απόφαση του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικού Βιβλίου (ΣΕΕΒΙ) «είναι η πιο δύσκολη και στενάχωρη απόφαση που πήρε ποτέ ο κλάδος. Και άλλες φορές στο παρελθόν υπήρχαν καθυστερήσεις, αλλά σε ανεκτά και επιτρεπτά όρια. Σήμερα, όμως, η καθυστέρηση πληρωμών υπερβαίνει κάθε όριο αντοχής και κυρίως λογικής και αυτό σε συνάρτηση με τις περικοπές κατά 55% που έχουμε υποστεί, δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας».
 
Τέλος, ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων, «καλεί τον υπουργό Παιδείας και Καθηγητή κ. Γαβρόγλου να βρει άμεσα λύση, ώστε ακόμα και την ύστατη ώρα να καταφέρει ο κλάδος να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο και να αντεπεξέλθει στις υψηλές απαιτήσεις της έναρξης του νέου ακαδημαϊκού έτους».

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρει το News247, τα χρέη προς τον ΣΕΕΒΙ ξεπερνούν τα 110 εκατ. ευρώ, χωρίς όμως αυτό να συμβαίνει για πρώτη φορά, καθώς το 2011 είχαν αντιδράσει με παρόμοιο τρόπο στα χρέη περίπου 70 εκατ. ευρώ που είχαν συσσωρευτεί. 


Για «ωμό εκβιασμό» μιλάει το υπουργείο Παιδείας

Από ην πλευρά του το υπουργείο Παιδείας απαντάει σε έντονους τόνους στον ΣΕΕΒΙ, χαρακτηρίζοντας την κίνηση μάλιστα ως «ωμό εκβιασμό» και υποστηρίζοντας ότι ο Σύλλογος έχει την πλήρη στήριξη της ΝΔ.

«Η χθεσινή απαράδεκτη και με εμφανή πολιτική στόχευση ανακοίνωση του ΣΕΕΒΙ- με την πλήρη υποστήριξη της ΝΔ- περί διακοπής της διανομής των συγγραμμάτων στους φοιτητές, δεν είναι παρά ένας ωμός εκβιασμός εννέα εκδοτικών οίκων που έχουν στη διάθεσή τους χιλιάδες τίτλους βιβλίων και εισπράττουν εδώ και χρόνια τη μερίδα του λέοντος  (50%) των 60 εκατομμυρίων ευρώ που δαπανά ετησίως το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για τη δωρεάν παροχή συγγραμμάτων στους φοιτητές» αναφέρει συγκεκριμένα το υπουργείο.
 
Όπως συνεχίζει η ανακοίνωση του υπουργείου

Το Υπουργείο διαβεβαιώνει τους φοιτητές ότι  θα συνεχίσει  τη δωρεάν παροχή όλων των συγγραμμάτων χωρίς να υποκύψει στους πολιτικούς εκβιασμούς, τηρώντας παράλληλα τη νομιμότητα και τους κανόνες διαφάνειας τις οποίες προφανώς δεν θέλουν διάφοροι εκδότες.  

Οι εκδόσεις χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων συνεχίζονται καθημερινά και μέχρι χθες είχε πληρωθεί το ποσό των 11.992.828,97 ευρώ.

Η ανακοίνωση του ΣΕΕΒΙ εκδόθηκε δύο μέρες πριν από την αυριανή προγραμματισμένη συνάντηση του Προέδρου του με την προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου.

Όπως και οι ίδιοι παραδέχονται, διαχρονικά υπάρχουν καθυστερήσεις στην αποπληρωμή, αφού ο όγκος των περίπου 2 εκατομμυρίων συγγραμμάτων που διανέμονται κάθε χρόνο με τα αντίστοιχα παραστατικά, δελτία αποστολής και τιμολόγια είναι τεράστιος.

Παράλληλα, το TPP επικοινώνησε και με την ηλεκτρονική υπηρεσία διαχείρησης συγγραμμάτων «Εύδοξος», συστήματος μέσω του οποίου γίνεται η διανομή συγγραμμάτων, με την υπηρεσία να δηλώνει πως δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση για αναστολή της διανομής κανενός συγγράμματος, υπογραμμίζοντας πως η διαδικασία διανομής συνεχίζεται κανονικά.

«Ολιγωρία» καταλογίζει στο υπουργείο η ΝΔ

«Ολιγωρία» καταλογίζει στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας η αρμόδια τομεάρχης της Ν.Δ. Νίκη Κεραμέως, σε ανακοίνωσή της σχετικά με το θέμα του Ευδόξου. Η Νίκη Κεραμέως υπενθυμίζει ότι «με ερώτησή μας, ήδη από τον Ιούλιο, η οποία ουδέποτε απαντήθηκε από τον αρμόδιο υπουργό, κρούσαμε τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομική ασφυξία στην οποία οδηγούνταν οι εκδοτικές επιχειρήσεις πανεπιστημιακών συγγραμμάτων από τις έναντί τους κρατικές ληξιπρόθεσμες οφειλές».

«Η σιωπή της ηγεσίας ήταν εκκωφαντική. Και αυτό γιατί δεν είχε προβεί σε καμία ενέργεια, γεγονός που οδήγησε στην πρόσφατη απόφαση του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων (ΣΕΕΒΙ) να αναστείλει τη διανομή των συγγραμμάτων για το χειμερινό εξάμηνο του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους» σημειώνει η τομεάρχης της Ν.Δ., προσθέτοντας πως η «ολιγωρία του υπουργείου Παιδείας θέτει σε άλλον έναν κίνδυνο την απρόσκοπτη λειτουργία του δημόσιου Πανεπιστημίου».