Οι διαφωνίες των τελευταίων ημερών στο ζήτημα των κόκκινων δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς είναι το μοναδικό αγκάθι που έχει μείνει πριν την εκταμίευση της δόσης των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Όπως διαμηνύουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, έχει υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς για τις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών και τον ρόλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Σύμφωνα με τους αξιωματούχους του υπουργείου που μίλησαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, η ελληνική πλευρά και οι θεσμοί έχουν διαπιστώσει σύγκλιση σε ορισμένα θέματα, υπάρχουν όμως διαφωνίες που δεν επιτρέπουν την συμφωνία.
Συγκλίσεις και αγκάθια
Συγκεκριμένα, Κυβέρνηση και κουαρτέτο τα έχουν βρει όσον αφορά το ότι οι πλέον φτωχοί δανειολήπτες (περίπου 25% του συνόλου των δανειοληπτών) θα καλύπτονται σχεδόν αυτόματα από το νέο καθεστώς προστασίας, ενώ τα μεσαία και υψηλότερα εισοδηματικά στρώματα (περίπου 33%) θα πρέπει να αποδείξουν την οικονομική αδυναμία τους να αντεπεξέλθουν.
Αντίθετα, απόσταση υπάρχει για τα κριτήρια, με βάση τα οποία θα καθοριστεί το 58%- 60% συνολικά των δανειοληπτών που θα τύχουν προστασίας της πρώτης κατοικίας τους.
Οι στόχοι της κυβέρνησης
Όπως διαρρέουν αξιωματούχοι της ελληνικής πλευράς μετά την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, έχουν τεθεί πέντε άξονες με βάση τους οποίους κινείται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο θέμα των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών. Σύμφωνα με όσα λέει η κυβέρνηση:
· Για την προστασία της λαϊκής κατοικίας, στόχος πλέον είναι να προστατευθεί σε ποσοστό που θα φτάνει το 60%.
· Η κυβέρνηση ελπίζει να επιτύχει την τοποθέτηση δικλείδων ασφαλείας , προκειμένου να προστατευθούν νοικοκυριά που ήταν συνεπή, σε μεγάλο ποσοστό, στις υποχρεώσεις τους και σήμερα αδυνατούν να συνεχίσουν να εκπληρώνουν τις δόσεις τους. Όπως τονίζει η ελληνική πλευρά, θα πρέπει, βέβαια, τα νοικοκυριά αυτά να έχουν διάθεση συνεργασίας.
· Θα υπάρξουν μέτρα και κριτήρια, ώστε να μην προστατευτούν όσοι σκοπίμως, εκμεταλλευόμενοι τη συγκυρία, δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.
· Θα τεθεί πλαφόν στον αριθμό των πλειστηριασμών στους οποίους θα μπορεί να προχωρεί η τράπεζα μέσα σε έναν χρόνο.
· Θα υπάρχουν κριτήρια που θα αφορούν στην αντικειμενική αξία της κατοικίας και το ετήσιο εισόδημα, ενώ, αντίθετα, δεν θα υπάρξει κανένα κριτήριο ένταξης στον «νόμο Κατσέλη» που να αφορά τα συνολικά χρέη του δανειολήπτη.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα συνεχιστούν στις 14:00 το μεσημέρι της Δευτέρας, ενώ δεν αποκλείεται νωρίτερα να υπάρξει νέα σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τον πρωθυπουργό.