Με μία θεαματική «αλλαγή θέσης» εγκαινίασε τις σχέσεις του με τη Γερμανία ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, καθώς παρά την προηγούμενη παραφιλολογία και τις φημολογούμενες επιδιώξεις του για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μέσω των ευρωομολόγων, ο ίδιος υπογράμμισε πως είναι αντίθετος σε μια αμοιβαιοποίηση των χρεών «του παρελθόντος» στην ευρωζώνη. «Ποτέ δεν υπερασπίστηκα τα ευρωομόλογα ή την αμοιβαιοποίηση του υπάρχοντος χρέους στην ευρωζώνη» ξεκαθάρισε.
 
Από την πλευρά της, η Ά. Μέρκελ, όταν ρωτήθηκε αν ανησυχεί μήπως το σχέδιο του Μακρόν για την εφαρμογή ενός «Νόμου Αγοράστε Ευρωπαϊκά» υπονομεύσει την καθιερωμένη τάξη του ελεύθερου και ανοιχτού εμπορίου, απάντησε: «Στις εμπορικές σχέσεις, για παράδειγμα, διακρίνω αυτό το στοιχείο της αμοιβαιότητας, είναι κάτι που μπορώ να φανταστώ πολύ εύκολα». Ακόμη, η καγκελάριος υπογράμμισε ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει την πιθανότητα προστασίας των επενδύσεων σε στρατηγικούς τομείς σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι μόνο μέσω των εθνικών κανονισμών.
 
Όπως αναμεταδίδει από το Reuters το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μια πηγή προσκείμενη τον Μακρόν είχε δηλώσει πριν από τη συνάντηση ότι ο Γάλλος πρόεδρος θα προσπαθήσει να πείσει την Μέρκελ να στηρίξει την «προστατευτική ατζέντα» του για την Ευρώπη, στην οποία περιλαμβάνονται ο «Νόμος Αγοράστε Ευρωπαϊκά» αλλά και ρυθμίσεις για να μην περάσουν σε μη ευρωπαϊκά χέρια εταιρείες στρατηγικής σημασίας.
 

«Ανοιχτοί» στην αναθεώρηση ευρωπαϊκών συνθηκών

 
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την καγκελάριο Μέρκελ, ο Μακρόν ξεκαθάρισε ότι δεν υπερασπίζεται την ιδέα των ευρωομολόγων ή της αμοιβαιοποίησης των προϋπαρχόντων χρεών στην ευρωζώνη. Πρόσθεσε όμως είναι ανοιχτός στην εφαρμογή ενός τέτοιου μηχανισμού για τη χρηματοδότηση μελλοντικών σχεδίων. Σημειώνεται πως μόλις την επόμενη της εκλογής του, ο ίδιος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε τονίσει πως διαφωνεί με τις απόψεις του αυτές, αφήνοντας ανοιχτό «παράθυρο» να τις συζητήσει στο μέλλον.
 
Οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης δήλωσαν τη Δευτέρα «ανοιχτοί» στην ιδέα μιας αλλαγής των ευρωπαϊκών συνθηκών προκειμένου να μεταρρυθμιστεί κατά κύριο λόγο η λειτουργία της ευρωζώνης.
 
«Από γερμανική άποψη, είναι δυνατόν να αλλάξουμε τις συνθήκες αν αυτό έχει νόημα» είπε η Α. Μέρκελ μιλώντας στους δημοσιογράφους, για να συνεχίσει, «θα ήμουν έτοιμη για κάτι τέτοιο αλλά πρώτα θα εργαστούμε πάνω στο τι θέλουμε να μεταρρυθμίσουμε», πρόσθεσε.
 
Ο Γάλλος πρόεδρος από την πλευρά του είπε ότι «δεν υπάρχουν ταμπού» όσον αφορά αυτήν την ιδέα. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να καταρτίσουν έναν μεσοπρόθεσμο «οδικό χάρτη» με αντικείμενο την εμβάθυνση της ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και για να καταστεί πιο ανθεκτική η ευρωζώνη απέναντι στις κρίσεις.
 
«Η Γερμανία θα τα πάει καλά μακροπρόθεσμα μόνο αν η Ευρώπη τα πάει καλά και η Ευρώπη θα τα πάει καλά μόνο αν υπάρχει μια ισχυρή Γαλλία» είπε η Μέρκελ στην κοινή συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών θα συζητήσουν βασικά θέματα σε μια συνάντηση που θα έχουν τον Ιούλιο.
 

«Περισσότερος πραγματισμός, λιγότερη γραφειοκρατία»

 
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε ότι η πιθανότητα τροποποίησης των συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης «δεν είναι ταμπού» και ότι θέλει να εφαρμοστούν μέτρα για την καλύτερη προστασία των Ευρωπαίων εργαζομένων, ενώ δεν έκρυψε τη χαρά του για τη συνεργασία με τη Γερμανία στο πεδίο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
 
«Χαίρομαι που μπορούμε να εργαστούμε μαζί για έναν κοινό οδικό χάρτη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη. Στο παρελθόν, η αλλαγή των συνθηκών ήταν ταμπού για τη Γαλλία. Πλέον δεν ισχύει κάτι τέτοιο», τόνισε.
 
«Υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε βραχυπρόθεσμα», πρόσθεσε αναφέροντας μεταξύ άλλων την κοινή πολιτική χορήγησης ασύλου και το διμερές εμπόριο. «Όλα αυτά θα έχουν αντίκτυπο στους πολίτες μας. Χρειαζόμαστε περισσότερο πραγματισμό, λιγότερη γραφειοκρατία και μια Ευρώπη που θα προστατεύει τους πολίτες μας», είπε.